Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CUMA NAMAZI KİMLERE FARZDIR?

Cuma namazı haftada bir defa yapılan bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz: “Seferi üzerine Cuma yoktur “ buyurmuştur. Cuma namazını kılmak için Hanefilere göre imamdan başka 3 erkek, şafilere göre 40 kişilik cemaat lazımdır. Cemaatin imamdan başka en az üç kişi olması gerekir. İki erkek ile bir kadın veya iki erkek ile bir çocuk olması yeterli değildir. Çünkü kadınlara ve çocuklara Cuma namazı kılmak farz değildir.
Hanefî mezhebinde, İmâm Ebû Hanîfe ve İmâm Muhammed’e göre, cuma namazı için imamın dışında en az üç kişinin daha bulunması şarttır. Bunlar yolcu veya hasta da olsalar bu şart yerine gelmiş sayılır. İmâm Ebû Yûsuf a göre ise, imamın dışında en az iki kişinin bulunması gerekir.
Cuma namazının geçerli olması için, cemaatin sayısı, İmâm Ebû Hanîfe’ye göre en azından birinci rek’atın secdesine kadar aranılan asgari sayının altına düşmemeli, hiç değilse bu süre içinde imamla birlikte hazır olunmalıdır. Ebû Yûsuf ve Muhammed’e göre iftitah tekbiri alınıncaya kadar, Züfer’e göre ise ikinci rek’attan sonra teşehhüt miktan oturuncaya kadar hazır bulunulmalıdır. Cemaati oluşturan kişiler daha önce dağılırlarsa cuma namazı geçersiz olur, yeni baştan öğle namazını kılmak gerekir. (Diyanet İlmihali 1. Cit, s:294)
Seferi olmak, oturduğumuz yerin belediye sınırlarından başlayarak en az 90 km uzaklaşarak 15 günden az kalmak üzere gittiğimiz yer ve haldir. Seferi olanlar, öğle, ikindi ve yatsı namazlarını farzlarını iki rekât kılarlar, 4 kılmak mekruhtur Akşam namazının farzı 3 rekât kılınır.
Hadis-i şerifte: “Cuma namazı, dört kişi dışında her Müslümana cemaatle kılınması farz olan bir namazdır. Bunlar; köle, kadın, çocuk ve hastadır” buyrulmuştur. (Ebu Davud)
İslâm âlimleri bu ve diğer hadis-i şeriflere dayanarak çocuğa, deliye, köleye (esaret altında olana, tutukluya) kadına, hastaya, çok yaşlılıktan güçsüz kalana, ayakları sakat olana, iki gözünü kaybetmiş olana farz değildir, demişlerdir. Ancak âmâyı camiye götürecek yardımcısı olursa ona da farzdır derler. Bu sayılanlara ilaveten seferi olana, şehirden ya da köyden uzaklarda olupta ezan duyulmayan yerde bulunanlara da Cuma farz değildir.
Akil ve baliğ olan her erkeğe Cuma namazı farzdır. Kadınlara Cuma ve cenaze namazı kılmak farz değildir. Kadınlar isterlerse bu namazları da kılabilirler.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER