Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CUMHURİYET BAYRAMI

Cumhuriyet Bayramı törenleri için Anıtparkönü’nde idik biz de. Valilik Makamı’nda Vali Bey’in Devlet adına bayram tebriklerini kabulünün ardından tüm protokol mensupları önce Hasan Özpunar’ın fotoğraf sergisini ziyaret ettiler. Araştırmacı-yazar, değerli kardeşimiz Hasan Özpunar’ın Atatürk’ün Afyonkarahisar ziyaretleri ve işgal yıllarına ait tarihi fotoğraf kareleri artık Afyonkarahisar’daki kutlama törenlerinin bir klasiği haline geldi. O da olmasa tekdüze törenlere renk katan olmayacak, sağolsun, varolsun…
Cumhuriyet Bayramı’nın resmi kutlama törenlerinde ne yazıktır ki, resmi görevlilerin haricindeki katılım yok denecek kadar azdı. Protokol erkanı, tören görevlileri ve törende yer alacak öğretmen ve öğrencilerin haricinde, izleyici kitlesini sağdan saysak 100, soldan saysak 150 kişi ancak vardı.
Bu durum herkesin dikkatini çekti elbette. Önce Afyon Lisesi’nden hocamız, ADD Başkanı Veli Cengiz “Bak bakalım Sezer, sizin öğrencilik yıllarınızda bu meydan nasıldı, şimdi nasıl” dedi. “Hocam, her bayramda törene katılacak öğrenciler bir tarafta Emniyet Müdürlüğü önüne, diğer tarafta Demiryalayan’a kadar kuyruk olurlardı. Milli Birlik ve Gazlıgöl caddelerinde iğne atılsa yere düşmezdi. Törene katılan öğrencilerin ailelerinden, diğer izleyicilere kadar Zafer Müzesi önüne biriken binlerce kişi Uzun Çarşı girişine kadar kalabalık oluştururdu” diye durumu özetledik.
Törenleri geriden, düşünceli bakışlarla izleyen Şemsettin Karahisari Ortaokulu’ndan değerli hocamız Ahmet Akın’a rastladık. “Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı topraklardaki Cumhuriyet Bayramı kutlaması böyle mi olmalı?” diye sordular. “Hocam bugünleri arar hale gelmeyelim inşaAllah” diyebildik.
Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Ünal Özdoğan ile başkan yardımcısı Ahmet Arslan ise “Afyonkarahisar’ın Cumhuriyet tarihindeki 260’ı aşkın şehidinin ismini büyük pankartlara yazıp, etrafında Türk bayrakları ile şehrin değişik noktalarına asmayı hep teklif ettik. Ama kabul ettiremiyoruz. Halbuki vatan-bayrak sevgisi aşılamanın yolarından birisi de budur. Çocuklarımız, insanlarımız bayrağımızı her yerde görmeli, şehitlerimizin isimlerini hep anmalı.” diyerek görüşlerini dile getirdiler.
Törenlerin son yıllarda hep sönük kaldığı inkar edilemez bir gerçek. Eski coşkuyu aramak da bize göre yersiz. Ama bu kadar da sönük olmamalı. İnsanlar “sen yaptın” diye sorumlu arıyor değiller ama, “neden böyle oluyor, böyle olmamalı” diye düşünmeden de edemiyor.
Hakikaten, neden böyle oluyor?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER