Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Darboğazdan kurtulmanın tek yolu üretim”

ATSO Meclis toplantısında konuşan

ATSO Meclis toplantısında konuşan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, “Üretim denilince de tarımdan sanayiye önemli bir yelpazeden bahsediyoruz. Çiftçi sayısının azalması, bizleri endişelendirse de Hükümetimiz’in bu konuda acil önlem alacağına inanıyorum. Sanayi alanında da üretimde sıkıntı yaşıyoruz” dedi

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2022 yılı Nisan ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.
Serteser konuşmasında ekonomik durumla ilgili olarak şu konular dekkat çekti:
“Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, ülkemiz ekonomisini de yakından ilgilendiriyor. Belirli bir süredir Brent Petrol fiyatları, nakliye, enerji ve hammadde fiyatlarında yaşanan dalgalanma ve yukarı yönlü seyir; elbette ülkemizi de etkiledi.
Buna ek olarak ülkemizde yaşanan döviz kuru artışları, buna bağlı olarak gelişen enflasyon, işletmelerimizi ve vatandaşlarımızı da zor durumda bırakıyor.
Biz Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız olarak üyelerimizden gelen talep ve görüşler hakkında gerekirse ilgili Meslek Komitesi’nin toplanmasını sağlıyor; yetkili makam ve mercilere sorun ve çözüm önerilerini iletiyor; ilettiğimiz konuların da takibini gerçekleştirerek çözüm noktasında adım atılmasını istiyor ve bunu sağlamaya çalışıyoruz.
Bu çerçevede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen Oda-Borsa Yönetim Kurulu Başkanları İstişare Toplantısı’na katıldım. Afyonkarahisar iş dünyamızın sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerini bu toplantıda sunma imkânım oldu.
Nisan ayında ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez’in teşrifleri ile düzenlenen STK İstişare Toplantısı’na da katıldım. Üyelerimizden enerji sektöründe gelen taleplerin yanı sıra, Afyonkarahisar’daki Organize Sanayi Bölgeleri’nin taleplerini de bir dosya hâlinde Sayın Bakanımız Dönmez’e arz ettim. Ayrıca toplantıda hazır bulunan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Meclis Üyelerimiz de bazı sıkıntıları Sayın Bakanımız’a ilettiler.
Sektörlerinde sorun yaşayan üyelerimiz, bizimle her zaman iletişime geçerek bize bilgi aktarabilir. Sağlıklı bir bilgi akışı ile sorunların kısa sürede çözülmesi mümkündür.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın derlediği bilgilere göre son 1 yılda sigortalı çalışan sayısı yüzde 5,1; kamu çalışanı sayısı yüzde 1,6; işyeri sayısı yüzde 9,1 artarken çiftçi sayısı ise yüzde 13,2 azaldı. Ülkemizdeki çiftçi sayısı bu gelişme ile 500 bin sayısının altına inmiş oldu.
Şunu biliyoruz ki, ülkemizin şu anda yaşadığı darboğazdan kurtulmasının yolu üretimden geçiyor. Üretim denilince de tarımdan sanayiye önemli bir yelpazeden bahsetmiş oluyoruz. Çiftçi sayısının azalması, bizleri endişelendirse de Hükümetimiz’in bu konuda acil önlem alacağına inanıyorum.
Sanayi alanında da üretimde sıkıntı yaşıyoruz.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre yurtdışı üretici fiyat endeksi, 2022 yılı Mart ayında, bir önceki aya göre yüzde 7,29; 2021 yılının Aralık ayına göre yüzde 13,39; 2021 yılının Mart ayına göre yüzde 105,82 arttı.
Malumunuz olduğu üzere, ekonomimizde en büyük iki cari açık kaynağından birisi enerji, diğeri ise hammaddedir. Sizlere bahsettiğim yüzdelik rakamlar, ülkemize giren hammaddelerin ithalat fiyatındaki değişimlerdir. Dolayısıyla, sanayi alanında üretim için gerekli hammaddeye erişim de bir hayli zorlaşmış görünüyor. İnşallah, yıl içinde bu soruna bir çözüm gelir ki üretim devam edebilsin.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2022 yılı küresel büyüme tahmini yüzde 4,4’ten yüzde 3,6’ya indirdi. IMF, Türkiye’nin 2022 yılı büyüme tahminini de yüzde 3,3’ten yüzde 2,7’ye çekti. Bu demek oluyor ki, dünyada ekonomik küçülme devam edecek; biz de bu küçülmeden mutlaka etkileneceğiz. Dolayısıyla, Hükümetimiz ile iş dünyasının elbirliği içinde bu sorunu çözmesi gerekiyor.” >> Burak AYDIN’ın Haberi