Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremde Binanın Sallanması İyi Mi?

Olası bir depremde binanın sallanması mı yoksa sallanmaması mı daha iyi? Depremle ilgili yapılan araştırmalarda en çok bu sorgulanıyor.

Olası bir depremde binanın

Depremde Binaların Sallanmaması daha mı iyi?

DEPREMDE EN GÜVENLİ KAT HANGİSİ?

Depremde en güvenli katın hangi kat olduğu binanın yapısal özellikleri, kullanılan malzemelerin kalitesi, zemin ve depremin şiddetine bağlı olarak değişebilir. Deprem kuşağına göre hazırlanan yönetmeliklere uygun inşa edilen binaların her katının güvenli olduğundan bahsedilebilir. Bununla birlikte deprem anında bazı açılardan avantaj ve dezavantaja sahip katlar söz konusudur. Deprem anında veya sonrasında alt katların tahliyesinin daha kolay olacağı açıktır. Üst katların ise tahliyesi daha uzun sürebilir. Yüksek binaların yapısından kaynaklanan özellikler dolayısıyla üst katlarda depremin etkisinin daha fazla hissedilmesi doğaldır ve normaldir. Bu sebeple özellikle yüksek katlarda eşyaların duvara sabitlenmesinin önemi daha da artmaktadır. Bina depremde hasar almasa da gardırop ve kitaplık gibi eşyaların sabitlenmemesi yaralanmalara sebep olabilir.

ÜST KATLAR FAZLA SALLANIRSA PANİK YAPILMAMALIDIR

Ayrıca deprem anında üst katların daha fazla sallanması karşısında panik yapmamak gerekir. Panikle asansör veya merdivenlere yönelmek yaralanmalara neden olabilir. Deprem anında asansör güvenlik nedeni ile çalışmayacaktır, merdivenleri kullanmak ise tehlikeli olabilir. Bu nedenlerle deprem sonrasında binayı merdivenleri kullanarak sakin bir şekilde terk etmek en güvenli yoldur. Depremde alt katlar sallanmayı daha az hissetseler de bu katlarda oturanlar da aynı şekilde eşyalarını sabitlemelidir. Depremde binaların sallanmaması daha iyidir denilemez. Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır. Binanın sallanma derecesinin az veya çok olması sağlamlık göstergesi değildir.