Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deri kuruluğu her yaşın sorunu

Deri kuruluğu her yaşın sorunu
Deri kuruluğu her yaşın sorunu

Sağlık Olsun programında Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını cevaplandıran Cildiye Uzmanı Dr. Merve Demir, sıkça rastlanan deri kuruluğu hakkında bilgilendirdi.
İLERİ YAŞTA SIKÇA
RASTLANIYOR
Deri kuruluğunun derinin normal nem düzeyinin azalması ve deri altı yağ bezlerinin daha az yağ üretmesi sonucunda ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Dr. Merve Demir; “Deri kuruluğu her yaş grubunda karşımıza çıkabilir. Ancak özellikle yaşlılarda deride kollajen sentezinin azalması, derinin üstündeki yağ tabakasının azalması nedeni ile su ve nem tutma özelliği azalır. Bu nedenle ileri yaş grubunda kuruluk şikâyeti daha sık ortaya çıkar. Yine menopoz sonrası bayanlarda kanda östrojen hormonunun azalması bu dönemde kuruluk şikâyetlerinin artmasına sebep olur” dedi.
KURU VE SOĞUK HAVA ETKEN
Deri kuruluğunun en önemli belirtisinin derinin daha soluk ve mat görünmesi olduğunu belirten Dr. Demir, “Deri kuruluğunda deri üzerinde pullanma, kepeklenme tarzı döküntüler olabilir. Daha şiddetli vakalarda kızarıklık, yanma, batma, kaşıntı, fissür dediğimiz ağrılı yarıklar da eklenebilir. Ekzematizasyon denilen bu durumda medikal tedavi de gerekir. Deri kuruluğu olan kişilerin büyük bir kısmında altta yatan bir hastalık yoktur. Kişisel yatkınlıkla beraber mevsimsel etkiler, kimyasal maruziyetler, beslenme özellikleri ve günlük alışkanlıklar kuruluğu tetikleyebilir. Kuru ve soğuk hava deri kuruluğunun en sık görülen sebeplerindendir. Ayrıca güneş ışınları, rüzgâr, klima ve merkezi sistem ısıtmaları da kuruluğu arttırır. Deri kuruluğunun en fazla görüldüğü bölgeler kol, alt bacak ve gövde yan kısımlarıdır. Özellikle sık duş alan kişilerde deriyi koruyan yağ tabakasının kaybolması sebebi ile bu bölgelerde banyo sonrasında kepeklenme ve kaşıntı sık görülür. Yine dış ortama en çok maruz kalan yüz ve ellerde de kuruluk sık görülür” diye konuştu.
PAHALI ÜRÜN İYİ
ÜRÜN DEMEK DEĞİL
Deri kuruluğu ile gelen hastada tedavide en önemli basamağın doğru nemlendirici kullanımı olduğuna vurgu yapan Dr. Demir sözlerine şöyle devam etti: “Cilt nemlendirmede kullanılan nemlendiriciler iki farklı mekanizma ile çalışır. Bazı nemlendiriciler, deri yüzeyinde bir katman oluşturarak derinin doğal neminin buharlaşarak yitirilmesini engeller. Bu tür nemlendiriciler arasında vazelin, lanolin gibi yağlar bulunur. Bunlar etkili nemlendiriciler olmalarına karşın sürülmeleri biraz zordur. Diğer grup nemlendiriciler ise havadaki nemi ya da derinin alt katmanlarındaki nemi yüzeye çekerek derinin nemlenmesini sağlar. Cilt bakımında pahalı ürün, iyi ürün anlamına gelmez.”