Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Devlet İşverene Makul Oranda Asgari Ücret Desteği Vermeli”

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, yerel seçimlere kadar yatırımcılar ve işletmeler tarafından ‘bekle-gör’ politikasının benimseneceğini, seçim dolayısıyla eski alışkanlıklara dönülmemesi gerektiğini vurguladı. Serteser, devletin işverene verdiği asgari ücret oranının makul seviyeye getirilmesi gerektiğini belirtti.

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser,

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2023 yılı Aralık ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.

“2024 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİNİ SAMİMİYETLE HAZIRLADIK”

Hüsnü Serteser, 2024 yılı tahmini bütçesinin oybirliğiyle geçmesi nedeniyle meclis üyelerine teşekkür etti. Bütçenin samimiyetle hazırlandığına tüm meclis üyelerinin emin olmasını istediğini belirterek, “Sözlerime başlarken taziye ve tebrik mesajlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle, Kahraman Ordumuz’un terörle mücadele kapsamında sürdürdüğü operasyonlar sırasında 12 askerimiz şehit oldu. 12 şehidimizinden biri, Sinanpaşa ilçemize bağlı Güney Beldesi’nden çıktı. Hemşehrimiz Piyade Teğmen Ramazan Günay ve tüm şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü bozmaya çalışan bölücü ve yıkıcı tüm terör örgütlerini lanetliyor; devletimizin ve milletimizin terörle mücadelede başarıya ulaşacağına gönülden inanıyorum. Odamız 27. Meslek Komitesi (Mermer İhracatçıları) Başkanımız Sayın Umur Temizer’in ağabeyi Uygur Temizer hayatını kaybetti. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabır ve başsağlığı dilerim. İlimizin hayırsever iş insanlarından Sayın Mehmet Çakmak’ın kızı Nursel Çakmak vefat etti. Merhumeye Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabır ve başsağlığı dilerim.  Meclis Başkan Yardımcımız Sayın Şükrü Bızıkçı’nın oğlu oldu. Karan Bızıkçı’ya hayırlı, sağlıklı, mutlu bir ömür diliyor; Meclis Başkan Yardımcımız Sayın Şükrü Bızıkçı’yı tebrik ediyorum.” dedi.

“Enflasyonun Düşmesiyle Ekonomi Ve İstikrar Kazanacak”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“2023 YIL ZORLUKLAR YAŞANILAN BİR YIL OLDU”

Hüsnü Serteser, 2023 yılının Cumhuriyetimiz’in 100’üncü yılı dolayısıyla gururlanılan bir yıl olduğunu, ancak küresel ekonomideki daralmanın, uluslararası piyasaların olumsuz seyrinin, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaşın, yılın son çeyreğinde İsrail’in Gazze saldırıları ile zorlukların yaşandığı da bir yıl olduğunu söyledi. Serteser, “Ülkemize bakacak olursak; 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız büyük depremler ile sarsıldık. TOBB ile birlikte Odamız, Borsamız, ilçelerimizdeki Oda ve Borsalarımız, aynı zamanda diğer illerdeki Oda ve Borsalarımız, yaraları sarma adına kampanyalarda etkin bir görev aldı. Aradan önemli bir süre geçmesine rağmen deprem bölgesinde eksikliklerin bulunduğunu söylemek mümkündür. Ekonomimize 104 milyar doları aşkın bir etki bırakan depremlerin izinin en kısa sürede silinmesi için elbirliğiyle çalışacağız. Mayıs ayında Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği Seçimleri’ni büyük bir olgunlukla gerçekleştirdik. Seçimden sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yeni bir ekonomi yönetimi ile çalışmalara yön verildi.” diye konuştu.

“KREDİ PUANINDA Kİ ARTIŞ YURTDIŞININ TÜRKİYE ALGISINI DEĞİŞTİRİYOR”

Dolar ve altın gibi yatırım araçlarında yükselme devam etmesine rağmen Türkiye’nin kredi risk priminin (CDS) düştüğünü belirten Serteser, “Özellikle uluslararası yatırımcının dikkatle takip ettiği, ülke tercihlerinde ve ülkelerin kredi puanlarında önemli rol oynayan CDS, Türkiye için olumlu bir izlenim vermiyordu. Bu yılın Mayıs ayında 700 baz puanı gören Türkiye’nin CDS’si, Kasım ayı itibariyle 348’e indi, Aralık ayı itibariyle de 319 oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s, ülkemizde son dönemde alınan ekonomi tedbirleri dolayısıyla Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi. Bu olumlu bakış, yurtdışının Türkiye algısını da değiştiriyor. Buna örnek olarak İngiltere merkezli ekonomi danışmanlık kuruluşu Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Merkezi’nin (CEBR) tahminini verebiliriz. CEBR, Türkiye’nin 2038 yılında en büyük 17’nci ekonomi haline geleceği öngörüsünde bulundu. Biz bunu yeterli görmüyoruz; dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasında olmayı istiyor ve buna göre bir planlama yapılmasını arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“2023 GERİDE KALDI 2024 YILINA ODAKLANMAK GEREKİYOR”

2024 yılına odaklanılması gerektiğinin altını çizen Serteser, şu ifadelere yer verdi: “2023 yılı geride kaldı. Şimdi 2024’e odaklanmamız gerekiyor. Uluslararası ekonomi dünyasının görüşlerine çok önem verdiği ekonomi uzmanı Anne Krueger, 2024’te küresel bir borç krizi yaşanabileceğini ileri sürdü. Krueger’in iddiasına göre gelişmekte olan ülkeler, dış borçlarını ödeme konusunda isteksiz davranacak ve bu durum küresel bir soruna dönüşecek. 2020-2021 yılları arasında yaşadığımız küresel salgının izlerini ekonomilerden henüz silememişken umarız böyle kötümser bir tablo ile karşılaşmayız. Merkez Bankası, imalat sanayisindeki işyerlerine yönelik İktisadi Yönetim Anketi’nin Aralık ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre ankete katılan sanayicilerin yüzde 23,1’i 2024’ün ilk çeyreğinde toplam siparişlerde artış bekliyor; yüzde 56 buçuğu sipariş alımlarında değişiklik öngörmüyor.”

“SEÇİM NEDENLİ ESKİ ALIŞKANLIKLARIMIZA DÖNMEYELİM”

Mart ayında yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimine de değinen Serteser, “2024’ün Mart ayında yapılacak Yerel Seçimler’e kadar yatırımcılar ve işletmeler tarafından ‘bekle-gör’ politikasının benimseneceğini söyleyebiliriz. Ancak bir konuyu vurgulamak isterim: Seçim dolayısıyla eski alışkanlıklarımıza dönmemek, mevcut ekonomi yörüngesinden çıkmamak, israfı teşvik etmemek ve kamuda, şirketlerde ve ailede tasarrufa önem vermek gerekli. Çünkü ekonomi programından her ayrıldığımızda, en az bir yılımızı boşa geçirmiş oluyoruz; önümüzü görmek zorlaşıyor.” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN İŞVERENE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ MAKUL ORANA ÇIKARILMALI”

“Malumunuz olduğu üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 2024 yılı için uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Açıklanan rakamın işçi kardeşlerimize, işverenlerimize ve devletimize hayırlı olmasını diliyorum.” diyen Serteser, sözlerine şöyle devam etti: “İş dünyası olarak iki talebimizi de bu vesile ile gündeme getireceğim. Devletimizin işverene verdiği asgari ücret desteği, daha önce asgari ücretin yüzde 6’sıydı. Destek oranı, son yıllarda yüzde 3’e kadar düştü. Bu oranın makul bir seviyeye çıkarılmasını talep ediyoruz. Böylece işverenlerimiz de bir nebze olsun nefes alacaktır. İkinci olarak da vergi dilimleri işçi ve memurun yeni maaşları göz önünde bulundurularak yukarıya doğru güncellenmelidir. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun belirttiği gibi üretim, yatırım, istihdam ve ihracata odaklanmamız; enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde sürmesi, reel sektöre desteklerin artırılarak devam ettirilmesi gerekiyor.”

Devlet İşverene Makul Oranda Asgari Ücret Desteği Vermeli”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“2023 YILI ATSO ADINA OLUMLU VE VERİMLİ GEÇTİ”

ATSO’nun 2023 yılı faaliyetlerini aktaran Serteser, şunları söyledi: “Biraz da Odamız’ın 2023 yılı faaliyetleri hakkında bilgi vereceğim. 2023 yılı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız adına olumlu ve verimli geçti. 2018 yılından bu yana sürdürdüğümüz ve marka hâline getirdiğimiz, sadece üyelerimizin değil diğer kurumların, kuruluşların ve üniversite öğrencilerimizin de takip ettiği ATSO KOBİ Akademisi eğitimlerine bu yıl da devam ettik. 2023 yılında ATSO KOBİ Akademisi çerçevesinde, Erdoğan Arıkan, İhsan Ataöv, Cengiz Tavukçuoğlu gibi kamuoyu tarafından bilinen isimlerin yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitemiz’in değerli akademisyenlerinin de sunumlarıyla 22 eğitim düzenledik. Bu eğitimlere 900’ü aşkın fiziki katılım gerçekleşti. Odamız’ın üzerinde hassasiyetle durduğu lobi faaliyetlerimiz bakımından da iyi bir yılı geride bıraktık. Ocak ayından bu yana 94 lobi faaliyetine imza attık; lobi faaliyetlerimize gelen cevapları da bu Meclis toplantımızdan itibaren, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Yücel Albay’ın sunumunda bahsettiği üzere siz değerli Meclis Üyelerimiz’le paylaşmaya başladık. 2023 yılında TBMM’nin önceki Başkanlarından, TOBB Uyum Başkanımız Sayın Cemil Çiçek’i, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’ı, il protokolümüzü ve pek çok önemli misafiri Odamız’da ağırlama gururunu yaşadık. Arabuluculuk ve deprem konularında geniş katılımlı paneller gerçekleştirdik ve her iki konuda farkındalığı artırdık. Odalar ve Borsalar Camiası’nın en uzun soluklu spor organizasyonu olan ATSO Spor Oyunları’nı 17’nci kez düzenledik ve 18’incisi için hazırlıklara başladık. Mermer sektörümüzdeki ihracatı artırmak üzere Meslek Komitelerimiz ile birlikte Ur-Ge projesini, Ticaret Bakanlığımız’ın onayıyla başlattık. “Afyon Mermeri Dünyanın Her Yerinde (Marble Earth)” adını taşıyan projemizde ihtiyaç analizi yapıldı, ihtiyaç analizi kapanış toplantısı gerçekleştirildi ve yol haritası belirlendi. Projemiz kapsamında, önümüzdeki dönemde eğitimler ve yurtdışı gezileri düzenlenecek. Gecek Termal A.Ş.’de Sayın Ali İhsan Çiloğlu’nun başkanlığında hizmet kalitemizi daha yükselttik; sürdürülebilirliği artırdık, ağaçlandırma faaliyetleri yaptık. Sayın Çiloğlu ve Gecek Termal A.Ş. Yönetim Kurulu Üyelerimiz’e teşekkür ediyorum. Kasım ayında Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı-Yörex’e; Aralık ayında Meclis Üyelerimiz ve Meslek Komitesi Üyelerimiz ile birlikte Dubai’de düzenlenen Big 5 Fuarı’na katıldık. Her iki fuarın da Odamız ve ilimiz adına verimli geçtiğini düşünüyorum. Dubai’de gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmelerin de sonuçlarını önümüzdeki dönem alacağımıza inanıyorum. Bu sırada, Dubai’deki Big 5 Fuarı’nda stant açarak ilimizi temsil eden Afyon Maden San. ve Tic. Ltd. Şti., Erol Marble Maden San. Tic. Ltd. Şti.,Marble City Maden Mermer San. ve Tic. Ltd. Şti, MFC Madencilik İnşaat Oto. Petrol Gıda San. Tic. Ltd. Şti. firmalarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum.”

“OSB’DE ÖNEMLİ TAHSİSLER YAPTIK”

Hüsnü Serteser, sözlerini şöyle tamamladı: “Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürdüğüm Merkez 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde tahsislere başladık. 1 milyon 592 bin metrekarelik parselden yaklaşık 600 bin metrekare parseli şehrimizden ve şehir dışındaki önemli firmalara tahsisleri yaptık. 2024 yılının sonunda Yeşil OSB yaklaşımı ile yatırımları görmeye başlayacağız. İnşallah bundan önce olduğu gibi 2024 yılında da üyelerimiz, şehrimiz ve ülkemiz için tüm gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Mutlu yıllar diliyorum.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti