Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dinar’da deprem şehitleri anıldı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Dinar'da deprem şehitleri anıldı

1 Ekim 1995 tarihinde Dinar İlçesi’nde yaşanan depremde hayatlarını kaybeden deprem şehitleri için Belediye Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi

Dinar Yazarlar ve Şairler Derneği tarafından düzenlenen programa; Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, Ticaret Sanayi Odası Başkanı A. Hakan Uyan, Belediye Meclis üyeleri, AK Parti İlçe Başkanı Burhanettin Yüksel, CHP İlçe Başkanı Mevlüt Er, mahalle muhtarları, Dinar Engelliler Yardımlaşama ve Dayanışma Derneği Başkanı Seydi Özkurt, Yazarlar ve Şairler Derneği üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında Dinar Yazarlar ve Şairler Kültür Derneği Başkanı Yaşar Sağlam programın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
DİNAR’DA TARİH BOYUNCA
212 DEPREM OLDU”
Sağlam konuşmasında şunları söyledi; “İlçemiz tarih boyunca çok sayıda deprem geçirmiştir. Sırasıyla; Frig döneminde, Pers döneminde, Roma döneminde, Osmanlı döneminde, 1875 yılında Dinar Çivril arasında, 1925 yılında ilçemizde, 1900–1994 yılları arasında ilçemizde toplam 212 ve son olarak 1995 yılında deprem yaşanmıştır. 1995 depreminde resmi kayıtlara göre ilçemizde 94 kişi vefat etmiş, 250 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Başta deprem şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”
Şair Abdurrahman Ertürk’ün Deprem Şehitleri için yazdığı şiiri okuması sonrasında, 1995 yılında yaşanan deprem sonrası video sunumu ve arkasından depreminde yaşamlarını yitiren vatandaşların isimleri slayt sunumu ile sunuldu.
“40 BİN NÜFUSLU İLÇE
HARMAN GİBİ SAVRULDU”
Emekli öğretmen-Şair Rifat Yiğit’in, Dinar Deprem Şehitleri için yazdığı şiiri okuması akabinde program Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı Raif Öztürk konuşması ile devam etti.
Öztürk konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “1 Ekim 1995 tarihinde akşam, saat 18.00 civarında; 6,8 şiddetinde meydana gelen ve 10 saniye süren son deprem, Dinar adına büyük bir felaket olmuştur. Bu depremde 94 hemşehrimiz hayatını kaybetmiş, 4 bin bina yıkılmış çok sayıda bina hafif ve orta şiddette hasar almıştır. Dinar boşalmış, 40 bin nüfuslu koca ilçe yurdun değişik köşelerine harman harman savrulmuş, ilçenin nüfusu 10 bine kadar düşmüştür. Dinar’ın fiziki yapısı tamamen yıkılmış, ticari ve ekonomik hayatı çökmüştür. Bu duygularla deprem şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, Dinarımızın tekrar böyle bir felaket yaşamaması için de Yüce Allah’a niyaz ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”
“TEDBİRLERİMİZİ ALACAĞIZ”
Belediye İlan Memuru Gazi Yılmaz tarafından okunan “Deprem” şiiri sonra Belediye Başkanı Saffet Acar bir konuşma yaptı. Acar konuşmasında; “Buruk bir toplantı yapıyoruz, 1995 depremi hepimizin yaşadığı bu günde içimizden bir acı. İnşallah bundan sonra bu acıları yaşamayacağız. Biliyorsunuz ki Türkiye deprem kuşağında, Dinar da deprem kuşağının riskli olduğu bir bölge, bizde tedbirlerimiz alacağız. Tabi ki 94 hemşerimizin hayatını kaybetmesi bizlere 20 yıl geçmesine rağmen hala içimizde” dedi.
Konuşma sonrasında Belediye İlan Memuru Gazi Yılmaz tarafından yapılan dua sonrasında program sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)