Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyet kişisel yeterli beslenmeyi içermeli

Erciyes Üniversitesi’nden 2016 yılında
Diyet kişisel yeterli beslenmeyi içermeli

Erciyes Üniversitesi’nden 2016 yılında mezun olup memleketi Afyonkarahisar’da Özel Diyet Merkezi’nde hizmet veren Diyetisyen Nazike Yuran, sağlıklı beslenme ve zayıflama hakkında bilgiler verdi.
DİYET PROGRAMI KİŞİYE ÖZEL
Son yıllarda yetişkinlerde ve çocuklarda obezite sorununun sürekli arttığını söyleyen Diyetisyen Nazike Yuran, obezite sonucu bazı hastalıklarında paralel artış gösterdiğini kaydetti. Yuran, kalp damar hastalıkları,Tip2 diyabet, hipertansiyon, çeşitli kanserler, safra kesesi hastalıkları, uyku apnesi ve solunum yetmezliği vb hastalıkların obeziteye bağlı artış gösterdiğine değindi. Yuran, “Sağlıklı kilo kaybı için diyetisyen tarafından kişinin sağlık durumuna, kan değerlerine göre yaş, kilo, boy, fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına özgü hazırlanan diyet programlarının uygulanması gerekir” dedi.
YANLIŞ DİYET İŞİ ZORLAŞTIRIR
Zayıflama döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin son derece önemli olduğunun altını çizen Yuran, çok düşük kalorili ya da tek yönlü beslenmeye yönelik diyetlerin kısa sürede kilo verdirir gibi görünse de gerçeğin böyle olmadığını vurguladı. Yuran; “Çok düşük kalorili ya da tek yönlü beslenmeye yönelik diyetler kısa sürede kilo verdirir gibi görünse de kaybedilen büyük oranda sudur. Bu tarz diyetlerde vücut yeterli enerji, vitamin ve mineralleri alamayacağı için yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu gibi problemlere neden olur. Yine yanlış diyetlerle kas kaybedildiği için sonrasında metabolizma yavaşlar ve kilo vermek daha da zorlaşır” diye konuştu.
ARA ÖĞÜN FAZLA YEMEĞİ ÖNLER
Zayıflama döneminde öğün düzeninin önemine değinen Nazike Yuran şöyle konuştu:
“Zayıflama döneminde öğün düzeni çok önemlidir. Kahvaltıyı atlamak gün boyunca iştah dengenizi bozar. Diğer öğünlerde daha fazla besin tüketilmesine neden olur. O yüzden her gün kahvaltı yapmaya özen gösterilmelidir. Gün içerisinde aç hissetmemek ve diğer öğünlerde daha fazla yemeyi önlemek için ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünlerde kuruyemiş-meyve ya da süt-meyve gibi besinler tercih edilebilir. Diyet döneminde metabolizma hızını artırmak için tek tip beslenme yerine öğünler çeşitlendirilmelidir. Böylece vücudumuzun ihtiyacı olan besinlerden de mahrum bırakmamış oluruz.”
YETERLİ TÜKETİM ESAS
Genel vücut sağlığı ve kilo vermeye yardımcı olduğu için günde ortalama 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini kaydeden Yuran şunları söyledi: “Diyet döneminde kas kaybetmemek, vücut deformasyonlarını engellemek için vücudumuzun ihtiyacı olan besinlerden yeterli miktarda tüketmemiz gerekiyor. Taze sebze, meyve, kuru baklagil, kuru yemişler, rafine edilmemiş tahıllar ve sağlıklı yağlarla yağsız hayvansal protein kaynaklarını gün içinde uygun miktarlarda tüketerek hastalıklara yakalanmadan ve güçsüz düşmeden sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti