Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğudan batıya 7 kardeş şehrimiz var

Bu haberin fotoğrafı yok
Doğudan batıya 7 kardeş şehrimiz var

Termal turizmin başkenti olma yolunda hızla ilerleyen Afyonkarahisar, değişik coğrafyalardan 7 kent ile kardeş şehir. Kardeş şehirler arasında ilişkilerin en çok Almanya’nın Hamm kentiyle geliştiği gözleniyor

Asırlardan beri çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, kardeş şehir anlaşmalarıyla da kültürel ve ekonomik et-kileşim sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda Afyonkarahisar Belediyesi’nin dünyanın çeşitli ülkelerinden farklı kentlerle kardeş şehir olduğu görülüyor.
Afyonkarahisar Belediyesi’nin ilk kardeş şehri Macaristan’dan. Attila isminin yaygın olarak kullanıldığı ülkedeki Nyrikyhaza kenti, İçişleri Bakanlığı’nın 23 Mart 1992 tarihli oluru ile Afyonkarahisar’ın kardeş şehri oldu.
Çuvaşistan’dan Çubuksarı
Nyrikyhaza’yı, 1991’den önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği bünyesinde yer alan, SSCB’nin dağılmasının ardından Çuvaşistan Özerk Cumhuriyeti adını alan devletteki Çubuksarı kenti takip etti. Çubuksarı ile Afyonkarahisar, Dışişleri Bakanlığı’nın 29 Haziran 1999 tarihli oluru ile kardeş oldu.
Orta Asya’daki Türkî Cumhuriyetler’den olan Kazakistan’dan da bir kardeş şehrimiz bulunuyor. Kazakistan’dan Afyonkarahisar’a kardeş olan kentin ismi ise Türkistan.
Hamm’dan yetkililer geldi
Almanya’nın Hamm Belediyesi ise kardeş şehirler arasında en çok etkileşimin olduğu kent.24 Nisan 2005 tarihli İçişleri Bakanlığı’nın oluru ile kardeş şehrimiz olan Hamm’dan heyetler Afyonkarahisar’a çeşitli zamanlarda geldiler ve temaslarda bulundular.
Mermer merkezi Yunfu
Çin’in mermer ve doğaltaş merkezi olduğu belirtilen Yunfu şehri de Afyonkarahisar’ın kardeş şehirleri arasında. İçişleri Bakanlığı’nın 9 Temmuz 2007 tarihli oluru ile Afyonkarahisar’ın kardeş şehri olan Yunfu’da mermer işletmeciliğinin 400 yıllık bir geçmişi olduğu vurgulanıyor.
Osmanlı izleri taşıyor
Afyonkarahisar’ın kardeş şehirlerinden biri de Kosova’da bulunan Peja. Peja’nın Osmanlı İmparatorluğu’ndan da izler taşıdığı, 15’inci yüzyılda inşa edilen Bayraklı Camii’nin Peja’da önemli tarihi eserler arasında olduğu bildiriliyor. Peja, 23 Temmuz 2008 tarihli İçişleri Bakanlığı oluruyla kardeş şehrimiz oldu.
Nüfusun 5’te biri Türk
100 bine yakın Türk’ün yaşadığı kaydedilen Suriye’nin Lazkiye kenti de 11 Eylül 2009 tarihli İçişleri Bakanlığı oluruyla Afyonkarahisar Belediyesi’nin kardeş belediyeleri arasına girdi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti