Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Doğumunun 105.Yıldönümünde RIZA ÇERÇEL’İ HATIRLAMAK

Anne tarafından Mevlâna soyundan gelen Rıza Çerçel, Afyonkarahisarlı İbrahim Bey ile Çelebiler’den Nazike Hanımın tek evlâdı olarak, 1916 Yılında Afyonkarahisar’da doğdu, ilk ve orta öğrenimini burada yaptıktan sonra girdiği Ankara Hukuk Fakültesi’nden 1936 yılında mezun oldu. başarı ile bitirdi.
R.Çerçel’in devlet hizmeti, Devlet Hava Yolları Genel Müdürlüğünde başladı ve çeşitli kademelerdeki görevlerden sonra 1950 yılında bu kuruluşun Genel Müdürü oldu. O yıllarda Türkiye bir lyandan demir ağlarla örülüyor, öte yandan hava alanları inşa ediliyordu. Örneğin, 1953 yılının ağustos ayı başında Yeşilköy Terminal binası ile öteki tesisler, Rıza Bey’in çabalarıyla kazandırılmıştı.
Bu görevi sürdürürken, 1954 Yılında Demokrat Parti listesinden Afyonkarahisar Milletvekilliğine seçildi. Dört yıl sonra ikinci defa Milletvekilliğine de seçilen Çerçel’in görevi 27 Mayıs 1960 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yönetime el koyması ile birlikte sona erdi.
Çerçel o tarihte, tedavi amacıyla gittiği Alman Federal Cumhuriyeti’nde bulunduğu için, öteki Milletvekilleri gibi, Yassıada’ya hapsedilmekten kurtuldu; dolay isiyle Yüksek Adalet divanı tarafından hakkında herhangi bir cezaî hüküm bulunmadığından, Yurda döndükten sonra siyaset yapabilme hakkını elinde bulundurdu. Nitekim 1969 Yılında yapılan Genel seçimlerde Adalet Partisi listesinden yeniden Afyonkarahisar Milletvekilliğine seçildi. O seçimde Çerçel, listenin beşinci sırasında bulunuyor ve kendisine pek şans tanınmıyordu; ancak, hemşehrilerimiz tarafından çok sevilen Çerçel, partisinin listesini de sürükleyerek, bu partinin, Afyonkarahisar’dan 5 Milletvekilini parlamentoya sokmasını sağladı. 1973 Yılı seçimlerinde partisinin birinci sırasında yer alan R. Çerçel, bir kez daha Milletvekilliğine seçilme başarısını gösterdi.
Çerçel TBMM’nde bulunuyor iken; 1969-1973 yasama döneminde Kamu İktisadî Teşebbüsleri Karma Komisyonu Başkanlığı; Türk-Alman Dostluk Grubu Başkanlığı; Parlâmentolar arası Turizm Birliği TBMM Grubu Başkanlığı gibi önemli görevleri de yürüttü.
Ayrıca Türk Hava Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer aldı ve Yönetim Kurulu’na seçildi. Uluslararası alanda turizmin geliştirilmesini amaçlayan SKAL Kulüp Başkanlığı yaptı.
Uzun süre Kızılay Derneği Genel Başkanlığı yapan Çerçel, Florance-Nigtingale Hemşire Okulları ve hastaneleri Vakfı Başkanlığı ve Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Yardım Vakfı Başkanlığı gibi sosyal hizmetlerde bulundu.
Aktif politikadan ayrıldıktan sonra, bir ara Ulaştırma Bakanlığı yapan Hemşehrimiz Güneş Öngüt’ün ısrarı üzerine, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi.
Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesine her zaman katkıda bulunan Rıza Çerçel, uzun yıllar, merkezi Ankara’da bulunan Türk-Alman Dostluk Derneği’nin Genel Başkanlığı’nı yaptı ve bu konudaki etkili çalışmalarından dolayı Almanya’nın ünlü ZDF Televizyonu, O’nunla ilgili geniş bir program yayınladı.
Rıza Bey, Türk-Alman Dostluk Derneği’nin bir Genel Kurul Toplantısına beni çağırdı ve o toplantıda yapılan seçimde, benim de Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmemi sağladı. Bununla da kalmayıp, yapılan ilk Yönetim Kurulu toplantısında bana Derneğin Genel Sekreterliği görevini tevdi etti. Rıza Bey’den sonra bu Derneğin Genel Başkanlığını üstlenip, yıllarca derneği ayakta tutmaya çalıştım. Ancak, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğindeki bir-iki diplomatın densizlikleri yüzünden derneğin yönetiminden de üyeliğinden de istifa ettim.
Niksarlı bir ailenin kızı olan Ayten Hanımla 1955 yılında evlenen Rıza Çerçel’in iki kızı bulunmaktadır. Bu müstesna güzel özelliklere sahip olan azaz hemşehrimiz, 28 Ocak 1988 tarihinde 82 yaşında Ankara’da vefat etti ve Karşıyaka mezarlığına defnedildi. Oysa O’nun hemşehrileri tarafından sahiplenilerek; Afyonkarahisar Asri Mezarlığına defnedilmesi, daha sonra adına bir anıt mezar inşa edilmesi gerekirdi. AKÜ Rektörlüğü bu utancı bir ölçüde giderdi. Merhum İbrahim Küçükkurt’un önerisiyle, eski rektörlük binasını, Kültür Merkezi olarak yeniden düzenledi ve 06 Ocak 2003 tarihinde almış olduğu 2002/3 sayılı kararla, bu binaya Rıza Çerçel Kültür Merkezi adını vermiştir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER