Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

DOĞUMUNUN 78.YILINDA DUAYEN TEKNİK DİREKTÖR AGÂH BIYIKOĞLU -V-

Değerli hemşehrimiz Agâh Bıyıkoğlu ile söyleşimiz, onun yaşamı ile ilgili hemen her şeyi içeren konularla başlamış ve devam etmişti. Bıyıkoğlu, adını daha çok futbolculuğu ve özellikle de teknik direktörlüğü ile duyurmuştur. Ancak, o gerçek bir akademisyen olup, bu konuda da yaptığı işler vardır. Örneğin, Afyonkarahisar Belediyesi’nin düzenlediği sempozyumlara katılarak, bildiriler sunmuş, gazete ve dergilerde makaleler yayımlamıştır. Eksik kalmaması bakımından, söyleşimizin sonunda ona şu soruyu da yönelttim:
İÜN : Sevgili Agâh Bıyıkoğlu, sizin Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Afyonkarahisar Şubesinin kuruluşunda ve yönetiminde söz sahibi olduğunuzu biliyorum. Tarihe not düşmek adına, bu hususta diyeceklerinizi de kaydetmek isterim?…
A.B. : Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)’nun özerk bir yapısı içinde, çağdaş futbolu ülkemize getirmek amacıyla yeni açılan teknik direktör kursları,1991 yılında Özkan Sümer’in, 1997 ‘de de İsmail Dilber’in TÜFAD Genel Başkanlıkları sürecinde, yeni bir yapılanmayla ülkemizin hemen her ilinde TÜFAD şubeleri açıldı. Zorunlu antrenör seminerleri, Dünya ve Avrupa futbol şampiyonalarının ardından düzenlenen uluslararası teknik direktör seminerleri; bu seminerlere davet edilen yerli ve yabancı ünlü futbol adamları, futbol antrenör dünyasının ufuklarını genişletti..
TFF ile koordineli bir çalışma yürüten TÜFAD’ın mali yönden güçlenmesi ve futbol taban birliğinin baskın bir üyesi haline gelmesi, 2000’li yılların başında her antrenörün bir TÜFAD şubesine üye olma, her takımın başında da sözleşmeli bir antrenörün bulunması zorunluluğu Afyonlu antrenörlerin Eskişehir TÜFAD şubesinde toplanmalarına yol açtı…
2005 yılına kdar İlimizde TÜFAD şubesi yoktu ve antrenör çalışma referanslarını Eskişehir’den alıyorduk; kursları ve seminerler de Eskişehir düzenliyordu. Kurslara ve zorunlu seminerlere, çeşitli etkinliklere katılan antrenörlerimizin talepleri bir süre sonra Afyonkarahisar’da da bir TÜFAD şubesinin açılmasını zorunlu kıldı…
2004 yılının sonlarına doğru Eskişehir TÜFAD şubesinin genel kuruluna 50 antrenör arkadaşla katıldık ve buradaki konuşmamda artık Afyonkarahisar’da bir TÜFAD şubesinin açılması önerimi genel kurulun tasviplerine sundum. Önerim oybirliğyle kabul edildi ve 2005 yılı Nisan ayında ki ilk genel kurulumuzda çekişmeli geçen bir seçim sonunda başkanlığa seçilerek Afyonkarahisar futbolunda yeni bir dönemi başlatmış oldum…Yasal işlemlerden sonra kiraladığımız mütevazi bir büroda çalışmalarımızı sürdürdük.
İÜN : Afyonkarahisar TÜFAD Şubesinin ilk yönetiminde görev alan antrenörler kimlerdi:
A.B. : Benim Başkanlığımdaki ilk Yönetim Kurulumuzda Efrayim Zengin, Baki Kalkan, Atila Mutluer, Kemal Özkara, İdris Kahraman, Murat Çekiç, Mustafa Keser, Savaş Elçi ve Alpasalan Kabadayı gibi ilimiz takımlarında faal ve fedakarca antrenörlük yapan tanınmış arkadaşlarımız vardı.
Ben iki dönem, yani toplam 6 yıl yaptığım başkanlık dönemimde uzun yıllardır açılmayan amatör antrenör kurslarnı yeniden başlattık. Böylelikle antrenörü olmayan köy kasaba ve ilçe takımları, antrenörler yönetiminde çalışıp maçlara çıktılar. Ayrıca Mahalle maçları düzenleyerek yüzlerce genci futbol sahalarına çektik. Düzenlediğimiz seminer, panel ve konferanslarla Afyonkarahisar futbol dünyasının ufkunu genişlettik.
Benden sonra, gelecek genç arkadaşların yetişmelerini sağlamak, önlerini açmak amacıyla başkanlığı yönetim kurulu üyemiz Mustafa Keser’e devrettim. Keser Hâlen başkan olarak görevi sürdürmektedir…
Bu yazı dizisinin sonuna şu bilgileri de eklemek isterim..:
Yaklaşık elli yıldır –askerlik süresi dışında- hiç ara vermeden futbol antrenörlüğü yapıyorum.. profesyonel takımlardan tutun da U 11 liglerinde oynayan takımları sevk ve idâre ettim. Bu konuda benzerim azdır sanıyorum insanı öteki yaratıklardan ayıran özelliklerden biri öğrenmektir… her takımdan, her futbolcudan, her maçtan öğrenilecek çok şey olduğunu öğrendim.
Bu yazı dizisinin açtığı yoldan giderek Afyonkarahisar futbolu ile ilgili yeni yazılar yazmaya çalışacağım… bu yazılarım yaşadığımız zamanı da yansıtacak elbette.
(Son)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti