Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dr. Hasbek: Gerekirse doktora başvurulmalı

Dr. Hasbek: Gerekirse doktora başvurulmalı

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Psikiyatristi Dr. Ekrem Hasbek, salgın sürecinde yaşanan stresle başa çıkmanın çeşitli yolları olduğunu açıkladı. Dr. Hasbek, stres tepkilerinin birkaç gün boyunca günlük etkinliklere engel olması halinde bir sağlık çalışanına başvurulmasını önerdi

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Polikliniğinden Psikiyatrist Dr. Ekrem Hasbek, koronavirüs (Covid-19) salgınında ruh sağlığı ve stresle baş etme yollarını anlattı.
“TEKRAR İZLENİLEN HABERLER SIKINTIYI ARTTIRABİLİR”
Bir hastalık hakkındaki korku ve kaygının bunaltıcı olabilip yetişkinlerde ve çocuklarda güçlü duygulara neden olabileceğini dile getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Ekrem Hasbek, “Herkes stresli durumlara farklı tepki gösterebilir. Acil bir durumun bir kişi üzerindeki duygusal etkisi, kişinin özelliklerine ve deneyimlerine bağlı olabilir. Benzer şekilde, kişinin kendisinin ve içinde yaşadığı topluluğun sosyal ve ekonomik koşullarından etkilenir. Acil durumlara verilen duygusal tepki kişinin yakın çevresinde ulaşabildiği yerel kaynaklara da bağlı olabilir. İnsanlar medyada salgınla ilgili görüntüleri ve haberleri tekrar tekrar izlemek de hissedilen sıkıntının artmasına neden olabilir.” dedi.
“YOĞUN TEPKİLER VERİLEBİLİR”
Bazı grupların bir krizin oluşturduğu strese daha yoğun tepki verebileceklerine değinen Dr. Hasbek, “Önceden ruh sağlığı sorunları olanlar, çocuklar, doktorlar, diğer sağlık hizmeti verenler ve ilk müdahale ekibi gibi COVID-19’la ilgili destek görevlileridir. Bulaşıcı hastalık salgını sırasındaki tepkiler şunları içerebilir; Kendi sağlık durumunuz ve COVID-19’a maruz kalmış olabilecek sevdiklerinizle ilgili korku ve endişeler yaşanabilir. Uyku ya da yeme düzeninde değişiklikler olabilir. Uyumakta ya da konsantre olmakta zorluk yaşanabilir. Kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi, alkol, tütün ya da diğer ilaçların kullanımının artması gözlenebilir. Önceden ruh sağlığı sorunları olan kişiler, acil bir durumda tedavilerini aynı şekilde sürdürmeli ve yeni belirtilerin gelişip gelişmediğini takip etmelidir.” ifadelerine yer verdi.
“DAYANIKLILIĞI ARTTIRABİLECEK ŞEYLER VAR”
Stres tepkilerinin art arda birkaç gün boyunca günlük etkinliklere engel olması halinde bir sağlık çalışanına başvurulmasını öneren Dr. Hasbek şu ifadeleri kullandı: “Dayanıklılığınızı arttırmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. COVID-19’la ilgili medya yayınlarına gereğinden fazla maruz kalmaktan kaçının. Bedeninize iyi bakın. Sağlıklı, dengeli yemekler yemeye çalışın, düzenli egzersiz yapın, bolca uyuyun, alkol ve uyuşturuculardan kaçının. Rahatlamak için zaman ayırın ve yoğun duyguların geçeceğini kendinize hatırlatın. Haberleri izlemeye, okumaya ya da dinlemeye mola verin. Tekrarlayan biçimde krizi duymak ve görüntüleri görmek üzücü olabilir. Normal yaşamınıza dönmek için hoşlandığınız diğer bazı etkinlikleri yapmaya çalışın. Diğer kişilerle bağlantı kurun. Endişelerinizi ve nasıl hissettiğinizi bir arkadaşınız ya da aile üyenizle paylaşın. Sağlıklı ilişkileri sürdürün. Umut duygusunu koruyun ve olumlu düşünmeyi sürdürün.”