Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

DÜZENLİ SPOR YAPMAK – YÜRÜYÜŞ – METABOLİZMA – DİRENÇ-BAĞIŞIKLIK – KİLO VERMEK

Yaklaşık bir yıldır Covid 19 pandemisinin etkisi altında bütün dünya… İnsanlığın şimdiye kadar görmediği bu uğursuz ve acımasız salgın beş milyondan fazla insanın canına mal oldu… Ülkemizde de yirmi beş bini aşkın kişi can verdi bu amansız virüsün pençesinde.. Alınan önlemler arasında sokağa çıkma yasakları da olduğundan özellikle 65 yaş üstü insanlar hareketsiz, monoton, sıkıcı ve buhranlı bir ortama girmek zorunda kaldılar..
Pandemi sürecinde hareketsiz kalan insanlarda başta kassal yetersizlikler olmak üzere solunum ve dolaşım sistemlerinde de bozukluklar baş gösterdi… Moral açısından da olumsuzluklar yaşıyor insanlar… Yaşı, mesleği sosyal konumu ne olursa magnumbet giriş lsun herkesin fırsatlar yaratıp yürüyüş-jogging-jimnastik hareketleri, kısaca egzersizler dediğimiz bedensel –fiziksel hareketlere zaman ayırması daha da önem kazanıyor… (2 Mart’tan itibaren normalleşme sürecine girdi ilimiz de…) Ortalama 40-45 dakikalık yürüyüşlerin yararları saymakla bitmez; ancak yürüyüş sırasında hızlanmalar, kısa sprintler, yokuş –tepe iniş çıkışlar yaparak rutin süreci bozmak gerekir. Ayrıca yürüyüş arasında veya sonrasında kendi vücut ağırlığı ile direnç egzersizleri yapmak, vücuttaki “mitokondri” sayısını artırır.. Mitokondriler metabolizmayı hızlandırır.
(Mitokondri: Enerji üretiminin baş rol oyuncusu olan mitokondriler gıdaların enerjiye dönüşmesini üstlenirler-hücrede enerji üreten organeldir (hücre içinde bulunan özelleşmiş yapılar-organcık.. Hayatın kaynağıdırlar)
METABOLİZMA: İnsan vücudunun yaşamsal fonksiyonlarına destek olmak için, tükettiği besinlerin hücreler tarafından yakılması anlamına gelir. Yani metabolizma, vücuda alınan kaloriyi enerjiye dönüştürmek demektir.. METABOLİZMANIN hızlı çalışması halinde sindirim ve yağ yakım süresi kısalır. Yağ yakmak demek kilo vermek demektir.. Metabolizmayı hızlandırmnın en kestirme yolu spor etkinlikleri yapmaktır..
Az Su İçmek: Bol su içmek zayıflamayı hızlandırır; az su içmek metabolizmanın yavaşlamasına neden olur; bu da vücuttaki enerjinin sindirimi, kas kontraksiyonu ve vücut atıklarının giderilmesi gibi işlemlerin sağlanmasını engeller…
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, sağlıklı yaşam için spor yapanlara, “Sağlıklı bir egzersizin yüzde doksanı yürüyüşse, yüzde onu da koşudur. Sağlıklı ve fizyolojik olanı budur.. Aşırı egzersiz yaşam süresini azaltır ve vücudun erken dönemde yaşlanmasına neden olur.” diyor ve yürüyüşün koşudan daha yararlı olduğuna işaret ediyor..
Sağlıklı bir yaşam sürmek, güçlü bir “bağışıklık sistemi” (immun sistem) ile mümkündür. Vücuda giren yabancı maddelere (antijen) karşı antikor üreterek vucüdu koruma altına alan vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma sistemidir sistemdir bağışıklık sistemi.. Antikor demek vücuda giren yabancı maddelere karşı savaşmak için bağışıklık sistemi tarafından üretilen proteinlerdir. Antikorlar mikropları ve toksinleri etkisiz hâle getirirler.. Bağışıklık sistemi zayıfsa hastalık kaçınılmazdır.. Dengeli beslenme ve düzenli uyku olmazsa bağışıklık sistemi zayıflar.. Özellikle spor ve egzersiz sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Hasta olmamak, mevsim geçişlerinden etkilenmemek için düzenli spor yapmak gerekir. Spor, bağışıklığı güçlendiren çok etkili bir hem zihinsel hem de fiziksel-fizyolojik bir etkinliktir.. Düzenli spor yapmak üst solunum yolu enfeksiyonları dâhil olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır. Çünkü spor yapmak vücudu güçlendirir.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, düzenli spor yapmanın vücuttaki zararlı bakterileri yok eden hücre sayısını artırdığını ortaya çıkarmıştır. Düzenli spor yapmak bağışıklık sistemini destekleme özelliğine sahiptir.. Bu destekleme durumu egzersizden sonra yaklaşık üç saat devam eder. Virüs ve bakterileri öldüren hücrelerin kandaki oranı artış gösterir.. Bu faydalı etkiyi kalıcı hale getirmek ise sadece düzenli spor yapmakla mümkündür..
Spordan sonra hemen yemeyin: Spora başladığınızda vücudunuz 40 dk. kadar sonra yağ yakmaya başlar. Spordan sonra da yakmaya devam eder; ancak egzersiz sonrası yemek yerseniz bu süreç aksar.. En az 90 dk. yemek yemeden beklemek yararlı olur..
Bir günde en az beş altı bin adım atmak gerekir. 7500 ile 10 bin adım iyi, daha fazlası süper bir aktivitedir..
Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere, düzenli spor yapma, fiziksel ve ruhsal dünyamızı olumlu yönde etkileyen bir süreçtir.. Bu nedenle birçok hastalığın önlenmesinin en geçerli yollarından biridir..
NOT:Bu yazı çeşitli dergi ve gazetelerden yapılan alıntılarla kompoze edilmiştir..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti