Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Eber Gölü eski canlılığını tekrar kazandı”

Bu haberin fotoğrafı yok
"Eber Gölü eski canlılığını tekrar kazandı"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hızlandırılan çalışmalar neticesinde, Eber Gölü’nün korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve kirliliğinin önlenmesi hususunda önemli başarılara imza atıldığı bildirildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun girişimleriyle hazırlanan kurtarma ve yaşatma projesi uygulamalarından sonra Eber Gölü, eski canlılığına tekrar kavuşuyor.
Afyonkarahisar’daki gölün kurtarılması için bizzat devreye giren Eroğlu, gölde yaşanan kirliliğin önüne geçmek maksadıyla bölgedeki fabrikaların arıtma tesislerini denetimden geçirdiklerini, master çevre temizliği planı çerçevesinde 21 Nisan 2011’de Afyonkarahisar’da Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin temelini attıklarını ifade etti.
Bütün Belediyelere
çevre desteği gönderildi
Eroğlu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Maliyeti 24 milyon TL olan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 11 Kasım 2011’de tamamlanmış ve bakteri üretimi için havuza su alınmaya başlanmıştır. Havzada, Şuhut Atıksu Arıtma Tesisi 2011 yılında faaliyete geçti. Çay Atıksu Arıtma Tesisi’ni ise tamamlamak üzereyiz. Diğer taraftan Bolvadin Atıksu Arıtma Tesisinin ihalesi tamamlanırken, İscehisar Atıksu Arıtma Tesisinin inşaatına ise devam ediliyor. Bütün Belediyelere bu maksatla büyük çevre destekleri Bakanlıktan gönderilmiştir.”
2008 öncesi Akarçay Havzasında oluşan katı atıkların Eber Gölü’nde kalıcı kirlenmeye sebep olduğuna işaret eden Bakan Eroğlu, derelerle gelen çöplerden Eber Gölü’nü kurtarmak maksadıyla Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği kurulduğunu hatırlattı.
Eber Gölü şimdi temiz,
daha da temiz olacak
Bakan Eroğlu, “Böylece Afyonkarahisar, Sinanpaşa, Sandıklı, İscehisar, Çobanlar, Çay, Bolvadin, Şuhut gibi 64 yerleşim yerinin bütün katı atıkları toplanarak bertaraf edilmektedir. Bakanlığımızdan bu maksatla takriben 8 milyon TL destek verilmiştir. Sultandağı ve civarı ile Akşehir’in katı atıklarını bertaraf etmek üzere de Akşehir ve Eber Gölleri Çevre Koruma Birliği tarafından katı atık düzenli depolama tesisi yapımı tamamlandı. Bu Birliğe de gerekli hibe desteği verildi. Ayrıca taşıma maliyetini azaltmak gayesiyle 7 adet katı atık aktarma merkezi de yapıldı. Eber Gölü şimdi temiz, daha da temiz olacak. Su seviyesini yükselttik. Eber Gölü’nün su seviyesi, daha önceki yıllara göre son iki yıldır daha iyi konumda. Eber Gölü’nde kirlilik olmasını istemiyoruz.” dedi.
Eber Gölü’nün kurtarılması ile alakalı Orman ve Su İşleri Öte yandan Bakan Eroğlu’nun talimat ve bizatihi takipleri ile Akarçay Havzası Koruma Eylem Planı Projesi tamamlandığı, 2. Etap (2012–2016) çalışmalarına da başlandığı bildirildi.
Eber’de önemli çalışmalara imza atıldı
Eber gölü ile alakalı Sulak Alan Yönetim Planı çerçevesinde önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Göldeki su seviyesinin artırılması maksadıyla izinsiz olarak yapılan daimi veya geçici su çevirme yapıları tespit edilerek kaldırılmıştır. Gölleri besleyen bütün yüzey su kaynakları üzerinde yeni bent ve çevirme yapılarının yapılmasının önlenmesi ve kontrol edilmesi sağlanacaktır. Gölde ekolojik dengeyi sağlamak maksadıyla balıklandırma faaliyetlerini planlı bir şekilde yürütüyoruz. 2010 yılında Eber Gölü’ne 35.000 adet sazan balığı yavrusu bırakıldı. Köylerdeki yerel rehberler, alandaki avcılık faaliyetleri hususunda eğitildi. Kuş gözlem ve avcılık faaliyetlerinin kontrolü maksatlı kuleler yapacağız.”
Modern sulama tekniklerine geçilmesiyle tasarruf edilerek suyun Eber’e ulaşması sağlanacağının altını çizen Bakan Eroğlu, Selevir Barajı’ndan ve Karamık Bataklığı’ndan sulama dönemleri haricinde Eber Gölü’nün kurumasını engellemek maksadı ile can suyu olarak su aktarımı sağlayacağını söyledi.
Ayrıca Selevir Barajı Sulama Sisteminin Kapalı Sisteme Dönüştürme Projesi’ni 2012 yılı sonunda tamamlayarak ihaleye çıkaracaklarını ifade eden Bakan Eroğlu, Sakanlık olarak bizzat izlenen Yönetim Planında, su kirliliği, suyun azlığı ve yetersizliği ile kuraklık çözümlerini de kapsayan acil eylem planı niteliğinde, göllerin peyzaj bütünlüğünün korunarak akılcı kullanımını hedeflediklerini kaydetti. (Kocatepe)