Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eber’de bir ayda üçüncü büyük yangın çıktı

YASAL UYARI Kocatepe Gazetesi’ne

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

 

Bolvadin İlçesi sınırlarında yer Eber Gölü’nün sularının çekildiği alanda yangın çıktı. 7 ayrı noktada kamışların alev aldığı yangında 4 kilometre uzunluğunda yaklaşık 8 bin dekar alan zarar gördü

 

Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçe sınırlarındaki 10 köyün geçim kaynağı olan Eber Gölü’nün sazlık alanında üçüncü kez yangın çıktı. Bolvadin İlçesi’ne bağlı Dibev Köyü civarından başlayan ve Çay İlçe sınırlarına kadar olan bölümde kamışların tutuştuğu yangında alevler zaman zaman 5 metre yüksekliğe kadar ulaştı.
SABOTAJ İHTİMALLERİ GÜÇLENDİ
Eber Gölü’nde 8 Aralık, 13 Aralık ve önceki gece meydana gelen büyük yangınlarda sabotaj ihtimalleri daha da güçlendi. Gölde suların çekildiği kısımlarda yaşanan yangınlar son bir ay içerisinde yaşanan üçüncü büyük yangın olarak kayıtlara geçti.
4 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA ALEV YUMAĞI OLUŞTU
Yangına Bolvadin Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne bağlı ekipler araçlarını, gölün sularının çekildiği bölümlerine girerek müdahale etti. Şiddetli rüzgarın da etkisi ile yangın kısa sürede 4 kilometre uzunluğunda yaklaşık 8 bin dekar alandaki kamışların yanmasına neden oldu. Bolvadin Belediyesi İtfaiye Müdürü Ümit Çınar, Eber Gölü’nün kamışlık alanlarında farklı noktalarda son günlerde çok sayıda yangın olduğuna dikkati çekerek, “İtfaiye olarak biz sürekli gölde çıkan yangınlara müdahale etmeye çalışıyoruz. Bu yangında da kuzey güney istikametinde 4 kilometre uzunluğundaki alanda bir alev yumağı vardı. 7 ile 8 bin dekar arazideki kamışların yandığını düşünüyoruz. Nöbet tuttuğumuz günler ve zorunlu müdahale etmemiz gereken yerler oldu. Bazı yerlerde çıkan yangınlara da müdahale edemedik. Araçlarımız giremiyor ve can güvenliği sıkıntısı oluşuyor. Biz bu göl neden yakılıyor anlamıyoruz. Pek çok insan buradan ekmek kazanıyor. Neden bunu yapıyorlar bir türlü anlamıyoruz?” dedi.
Yangınların avcılar tarafından çıkarılabileceğini iddia eden Afyon Kocatepe Üniversitesi Doğu Koruma ve Bioizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş de, “Yazları zaten 40-45 yangın çıkıyor irili ufaklı ama bir ayda üçüncü kez büyük çaplı bir yangın cereyan etti. Buranın bioçeşitliliği açısında ele aldığımız zaman da 146 tane kuş türümüz var. 40 tanesi zaten yerli ırk dediğimiz kendi kuşumuz yani göç etmeyen kuş. Bir çift saz kedisi var, onu izlemedeyiz, hemen bu bölgeye de çok yakın. Tedirginliğimiz oydu. Bioçeşitliliğimize ciddi zarar veriyor. Ben buradan farklı bir açılım yapmak istiyorum. Kafamda artık senaryolar oluşmaya başlıyor yani. Çünkü her iki salının üstüne denk geliyorsa bir olay çarşamba günleri avcılık var ise bu kuşların hareketliliğini sağlamak için yakma diye kötü bir senaryo diye düşünüyorum.” diye konuştu.
>> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi