Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EBK arz talebe göre hayvan kesecek

Bu haberin fotoğrafı yok
EBK arz talebe göre hayvan kesecek

EBK Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kaya, Afyonkarahisar’a gelerek basın toplantısı düzenledi.

Et ihtiyacının ülke genelinde bir dengeye oturtulduğunu, yakın bir gelecekte kendi ülkemizin kaynaklarıyla Türkiye’nin et ihtiyacı karşılanabilir hale geleceğinden söz eden Kaya, talebe göre kesilecek 2 bin dananın ardından Afyonkarahisar’da hayvan kesilebileceğini bildirdi. Afyonkarahisar’da 2 bin dana kesilecek
Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kaya Afyonkarahisar’a gelerek bir dizi incelemelerde bulundu. Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda basın toplantısı düzenleyen Kaya, ithal et konusunda açıklamalarda bulundu. EBK’nın ithal ettiği 6 bin 500 adet kasaplık canlı dananın 4 Aralık’ta İzmir Limanı’na gemi ile geleceğini aktaran Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kaya, Türkiye’de kırmızı et konusunda geçtiğimiz Nisan ayından bu yana bir sıkıntı yaşandığını söyledi. Et Balık Kurumuna bu sıkıntının giderilmesi hususunda Bakanlar Kurulu’nun bir görev verdiğini kaydeden Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kaya, bu görev çerçevesinde de EBK’nın canlı hayvan ithalatı yaptığını ve yapmaya devam ettiğini kaydetti. Et ithalatının devam ettiğini aktaran Kaya, EBK ile beraber özel sektöre de ithalat yetkisi verildiğini söyledi. EBK olarak şu aşamada canlı hayvan girişi olarak İzmir’e bir gemi yanaştıracaklarını dile getiren Kaya, bu gemi de 6 bin 500 besili kasaplık canlı dana bulunduğunu bildirdi. Bunlardan bin 500’ünü Aydın Ege Et Entegre Tesisleri’ne, bin 500’ünü Menderes’te Çoban Et Entegre Tesisleri’ne, bin 500’ünün İzmir Kemalpaşa’da Tanboğa Et Entegre Tesisi’ne, 700’ünü de Pınar Et Entegre Tesisleri’ne indireceklerini belirten Kaya, 2 bin canlı dananın da Afyonkarahisar’da Zafer Et Kombinasında kesileceğini ifade etti. EBK Genel Müdürü Muhammed Kaya, söz konusu geminin 4 Aralık Cumartesi günü İzmir Limanı’na yanaşacağını dile getirdi.
Et ihtiyacı dengeye oturtuldu
EBK Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kaya, 5 veya 6 Aralık tarihlerinde İzmir’e deniz yoluyla gelecek ithal hayvanların Afyonkarahisar’a ulaşmış olacağı tahminini bildirdi. İthal hayvanların Afyonkarahisar’da Zafer Et Entegre Tesisleri’nde kesileceğini bildiren Kaya; “Hayvanlar orada barınacak, yemlenecek ve Afyon’un ihtiyacı mertebesinde kesilecek. Bu etler Afyon’daki sanayiciye, kasap esnafına, ihtiyacı olanlara bir program dahilinde dağıtılacak. Daha sonra 17 Aralık’ta bir gemimiz daha yanaşacak. Buralardaki talebi gördükten sonra yine o çerçevede, plan dahilinde yine tekrar hayvan girişi olacak. Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nce bugüne kadar toplam EBK’nın getirdikleri de dahil olmak üzere Türkiye’ye 159 bin 831 baş canlı sığır girişi olmuştur. Bunun 143 bin 333 başı EBK tarafından getirilmiştir. Ayrıca 23 bin 665 bin ton karkas taze et girişide yapılmıştır. Böylece Türkiye’de et ihtiyacı belli bir dengeye oturtulmuştur. Fiyatlar belli bir düzeye yerleşmiş vaziyettedir. Bizim Afyonkarahisar’a getireceğimiz hayvanlarla birlikte zannediyorum Afyon piyasası daha stabil bir hale gelecektir. EBK olarak bu güne kadar 64 bin 500 tonluk canlı hayvan ihalesi yaptık. Bu 143 bin 333 başa tekabül ediyor. Bu rakam 4 Aralık’ta geleceklerle birlikte 51 bin 517 ton olacak. Yani 4 Aralık’ta getirilenlerle beraber 114 bin 482 baş gelmiş olacak. Yılsonuna kadar gelecek canlı hayvan sayımız ise 10 bin 510 ton. Bu da aşağı yukarı 23 bin 356 başa tekabül ediyor. Bakanlığımızın alacağı tedbirlerle ithalat önümüzdeki yılda zannediyorum belli bir düzeyde devam edecek. İnşallah yakın bir gelecekte kendi ülkemizin kaynaklarıyla ülkemizin et ihtiyacı karşılanabilir hale gelecektir.” diye konuştu.
Kesimin devamı bekleniyor
Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, hayvancılık sektörünün kalbinin attığı Afyonkarahisar’ın, Türkiye’de hayvancılık konusunda bir numara olduğunu söyledi. Et Balık Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kaya ile beraber Afyonkarahisar’da kesim yapması konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Mühsürler; “Sayın Genel Müdürü Muavinimiz bizi kırmadılar bu konuda ne gerekiyorsa yaparız dediler. Basın huzurunda kendilerine çok teşekkür ediyorum. Afyon için, piyasa istikrarı konusunda da Afyon’da kesilecek hayvanlar konusunda da denge sağlanacağı kanaatindeyim. Sabahtan beri bütün kombinaları gezdik. Sayın Genel Müdürümüzle beraber. Allah nasip ederse mallar ayın 4’de gelecek. İnşallah siftahı yapacağız. Devamını da diliyorum.” şeklinde konuştu.
Gerekli kontroller yapılıyor
Tarım İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Et Balık Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kaya’nın Afyonkarahisar’a gelip kırmızı etle ilgili yaşanan problemin yerinde çözümü noktasında kendilerine verdiği destek için teşekkür etti. Kendisini Afyonkarahisar’da konuk etmekten büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdurmuş şöyle konuştu: “Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti Veteriner Hekimleri olarak, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı olarak ithal et veya ithal dana bütün sağlık kontrolleri yerinde yapılıyor. Bu konuda kamuoyunun kesinlikle endişesi olmasın. Bakanlık olarak uluslararası standartlar neyi gerektiriyorsa bizde insanlarımızı tüketicilerimiz bu noktada sağlıklı güvenli gıda tüketiminde bir sıkıntı yok.” (Kocatepe)