Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Yılmaz DÜNDAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Edep; Ya Hu – 117

Sadrımızda Ğıll var ve bu cennete mani! Öyleyse sadrımızdaki Ğıll’in temizlenmesi için ne yapmalıyız? Ğıll’in sadırdan ve kalpten nasıl temizleneceğini sahibi bize tarif ediyor: “Rabbenağfir lena ve liıhvaninelleziyne sebekûna Bil’iymani ve la tec’al fiy kulubine Ğıll’len lilleziyne amenu, Rabbena inneKE Raufun Rahıym.” Şöyle deyin diyor: “Rabbimiz bizi ve imanda bizi geçmiş kardeşlerimizi mağfiret et. Kalplerimizde, iman etmiş olanlar için bir Ğıll oluşturma. Rabbimiz muhakkak ki sen Rauf’sun Rahıym’sin.”
Bu öğretileni umursamak lazım… Beşeri sistem içerisinde insan neleri umursuyor bir bakın. Beşeri yaşantı içerisinde “bunu şu kişi, şu zat önerdi” diye neleri umursuyoruz. Ama Allah yolunda? Diğerleri hayatî olabilir, bu da ahiretî… O kadar! Dolayısıyla, Yaratan’ın dediğini çok umursayan bir kalp bizim için öyle, öyle çok önemli ki…
Ğıll’le ilgili çok uç bir örnek vereyim. Bu örnek bir zamanlar ülkemizin önemli bir problemi olduğu için de veriyorum: Başörtüsü. Başı örtülü bir kardeşimize tepkili bakış doğrudan Ğıll’dir. Kişi bir yere gidiyor, bakıyor başı örtülüler var, rahatsız oluyor, hemen içinde bir rahatsızlık hissediyor, “içim daraldı” diyor. Bakın onun Allah’a ait bir işareti görünce içi daralıyor, göğsü/sadrı daralıyor. Onun o anda Hakk’a karşı sadrı neden daralıyor? Sadrındaki hâkimiyet nefsin şerrinin olduğu için. Bir müslüman hanım bilerek bilmeyerek, modaya uyarak uymayarak örtünmüş ama örtünmüş, yani Kur’an’daki emre bir şekilde yapışmış, o emre bir şekilde uymuş. Fakat birisi onu görünce bir sebep uydurup rahatsız oluyorsa bu ğılldir; yani Allah’tan ve yolundan nefrettir.
Birlikte bir dua yapalım mı inşaAllah? Paylaşımlarımız boyunca anlatılanları düşünüp; sadrımızın, kalbimizin bu Ğıll’den temizlenmesi için bir Kalb Duası yapalım, yani anlattıklarımızı duaya çevirelim. Bu duadaki ayet ve hadisleri lütfen meallerden, tefsirlerden, âlimlerin kitaplarından araştırıp, “neler önerilmiş?” diye detaylı bilgi edinmeye çalışın. Uygun görürseniz zaman zaman bu duayı kendiniz de yapabilirsiniz. Bu dua kalbinizin kendini içinde bulduğu perdelilikten, hastalıktan kurtulması, ona Lüb ikramının ulaşması ve onun sonsuza dek size destek olması, özellikle kalp gözünüzün açılması, kalple görmeye başlamanız ve hakikati görüyor olmanız için bir yakarıştır. Sadece ayet ve hadisleri içermektedir, herhangi bir beşeri bakış, yorum, cümle yoktur. Duayı yaparken sağ elimizi göğsümüze, sadrın hissiyatının dalgalandığı bu noktaya koyacağız. Sağ elimiz kalbin vücudumuzdaki merkezi olan vücudun kalbine gelirse, elimiz hem göğsümüzde hem kalpte olur. Bu duayı şöyle bir tefekkürle yapabiliriz: Vücudunuzun bir yerinde size çok sıkıntı veren bir rahatsızlığınız var ve çok güvendiğiniz bir kişi de size şifa ayetlerini ve hadislerini içeren bir dua verdi ve “sağ elini göğsüne koy, bunu da oku” dedi. O ızdırabı hissediyorsanız, elinizi ne kadar yürekten koyarsınız, o işi hiç formaliteden yapmazsınız. Öyleyse, kalbinizdeki hastalığın rahatsızlığını o ızdıraptan daha fazla hissetmeli ve rahatsız olmalısınız ki, bu el çalışsın…
Efendimiz (SAV)’den öğrendiğimiz bir hadis nedeniyle “sağ eli göğsümüze” koyuyoruz. Efendimiz bir sahabeye şeytandan korunması için “böyle yap” diyerek öğretiyor. Onun sadrının yönetimini şeytana vermemesi için elini böyle koyduruyor ve İhlâs, Felak, Nas okutturuyor. Efendimizin tarif ettiği gibi elimizi göğsümüze koymuşken ayetlerden yararlanarak bazı duaları da bir araya getirdik. Ayrıca, yine bir hadis gereği buradaki dualarımızı iki salâvat arasına aldık. Salâvatların kabul olma ihtimalleri çok yüksek olduğundan Efendimiz (SAV) “kabul olmasını istediğiniz dileği iki salâvat arasına koyun, salâvatlar kabule yükselirken aralarındaki duayı da yükseltir” buyuruyor. Bu hadisten de yararlanacağız inşaAllah. Duamızdaki salâvatlardan birisi feth edici, açıcı bir salâvat. Duanın sonunda ise bize Rahmani güç sağlayacak, bizi Feth-i Zulmani’ye değil de Feth-i Nurani’ye götürecek bir salâvat ve bir de tüm rasul ve nebileri, tüm mürseliyni içeren bir salâvat okuyoruz ki, “Allahım kalbimi nebi ve rasullerinin zincirinin arasına koydum, kabul buyur Allahım” demiş olalım.
Euzü Billahi mineş Şeytanir Raciym Bismillahir Rahmanir Rahıym
• Kul HuvAllahu Ehad; Allahus Samed; Lem yelid ve lem yuled; Ve lem yekün leHU küfüven ehad.
• Kul HuvAllahu Ehad; Allahus Samed; Lem yelid ve lem yuled; Ve lem yekün leHU küfüven ehad.
• Kul HuvAllahu Ehad; Allahus Samed; Lem yelid ve lem yuled; Ve lem yekün leHU küfüven ehad (İhlâs Sûresi)
• Bismillahir Rahmanir Rahıym KuL e’uzü BiRabbil felak; Min şerri ma halak; Ve min şerri ğasikın iza vekab; Ve min şerrin neffasati fil’ukad; Ve min şerri hasidin iza hased. (Felak Sûresi)
• Bismillahir Rahmanir Rahıym. KuL e’uzü Birabbin Nas; Melikin Nas; İlahin Nas; Min şerril vesvasil hannas; Elleziy yüvesvisü fiy sudurin Nas; Minel cinneti ven Nas. (Nas Sûresi) SadakAllahul Azıym.
• Subhane Rabbike Rabbil ızzeti amma yasıfun; Ve Selamun alel murseliyn; Vel Hamdu Lillahi Rabbil alemiyn (Sâffât Sûresi-180, 181, 182)
Amin. Ya HU, Ya men HU, Lailahe illa HU. Ya men HU;
• SubhanAllahi ve ma ene minel müşrikiyn. (Yusuf Sûresi-108)
• Eşhedu en la ilahe illallahu ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu.
• Allahümme salli a’la Muhammedin ve a’la âli Muhammedin Kema salleyte a’la İbrahime ve a’la âli İbrahim, inneke Hamiydun Meciyd. Allahümme barik a’la Muhammedin ve a’la âli Muhammedin Kema barekte a’la İbrahime ve a’la âli İbrahim, inneke Hamiydun Meciyd
• Cezallâhu annâ Seyyidenâ Muhammeden ma huve ehluh.
• Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedinil Fatihi lima uğlika vel Hatimi lima sebeka, Nasıril-Hakka Bil Hakkı Vel Hâdî ila sıratıkel müstakıym ve ala alihi Hakka Kadrihi ve migdarihil Azıym.
• Allahümme inniy es’elüke hubbeke ve hubbe men yuhıbbuke.
• Yâ Hayyu, Yâ Kayyum, Yâ Zel Celali vel ikram; Yâ Mukallibel Kulûb sebbit kalbiy alâ diynike ve es’eluke en yuhyi kalbiy Binûri ma’rifetike ebeden Yâ Allah, Yâ Allah, Yâ Allah, Yâ Bedi’as semâvâti vel ard.
• Ferdün, Hayyun, Kayyûmun, Hakemun, Adlun, Kuddûsun…
• Allâhu lâ ilahe illâ Hû el Hayy’ül Kayyûm lâ te’huzuHÛ sinetün vela nevm (Bakara Sûresi-255)
• Allâhu Veliyyülleziyne amenû yuhricühüm minez zulümati ilen Nûr… (Bakara Sûresi-257)
• Huvelleziy yusalliy aleyküm ve melaiketüHU li yuhriceküm minez zulümati ilen Nûr ve kâne Bil mu’miniyne Rahıyma. (Ahzab Sûresi-43)
• Leyse leha min dûnillahi kaşifetün. (Necm Sûresi-58)
• Lakad kunte fiy ğafletin min hazâ fekeşefna anke ğıtaeke febasarukel yevme hadiyd. (Kaf Sûresi-22)
• İnne zalike alellahi yesiyr. (Hac Sûresi-70)
• İnneHU Aziyzün Hakiym. (Enfal Sûresi-63)
• Rabbişrah liy sadriy; Ve yessirliy emriy. (Ta-Ha Sûresi-25, 26)
• Rabbenağfir lena ve liıhvaninelleziyne sebekûnâ Bil’iymani ve la tec’al fiy kulûbina ğıll’len lilleziyne amenu Rabbena inneKE Raûfun Rahıym. (Haşr Sûresi-10)
• Rabbiğfir verham ve ENTE hayrur Rahımiyn. (Müminun Sûresi-118)
• Rabbena la tuzığ kulubena ba’de iz hedeytena ve heb lena min ledünKE Rahmeh. İnneKE entel Vehhab. (Âl’u İmrân Sûresi-8)
• Allahümme salli alâ Seyyidina Muhammedin Rahmeten min Allah, Ni’meten min Allah, Minneten min Allah, Kuvveten min Allah, Kudreten min Allah, Hikmeten İzzeten Azameten min Allah.
• Allahümme salli alâ Muhammedin ve Âdeme ve Nuhin ve İbrahiyme ve Musa ve İsa ve ma beynehum minen nebiyyiyne vel mürseliyn, salâvâtullâhi ve selâmuhû aleyhim ecmaıyn.
Birahmetike yâ Erhamer Rahımiyn Vel hamdü lillahi Rabbil âlemiyn.
• El Hamdu Lillahilleziy lem yettehız veleden ve lem yekün leHU şeriykün fil mülki ve lem yekün leHU veliyyün minez zülli ve kebbirHU tekbiyra. (İsra Sûresi-111)
• Allahuekber ,Allahuekber, Lailahe illallahu vallahu ekber, HUAllahuekber velillahil hamd…Âmin.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER