Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Yılmaz DÜNDAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EDEP YA HU – TEMİZ, SAĞLIKLI VE MEYVE VEREN BİR AĞAÇ

Bizim için çok önemli olduğu için, İbrahim Suresi 24-27. ayetlerdeki Allah misallerinde bize öğretilen Tayyib Kelime, Habis Kelime ve Tayyip Şecere, Habis Şecere’yi çok net, çok somut, amel edilebilir cümleler olarak Kur’an’dan araştırdık, bulduk ve tanımladık elhamdülillah. Özellikle de Habis Kelime’yi bulmamı çok daha önemliydi. Neden? Çünkü Tayyib Kelime’yi zaten herkes öneriyor, o “La ilahe illallah”tır deniyor. Ancak bu Tayyip Kelime’nin manasına ulaşmak için ne yapacağımızı bilemiyoruz! Tamam, Kelime-i Tevhid’e, Tayyib Kelime’ye ulaşacağız ama ona, nasıl gideceğiz, o manaya ulaşmak için ne yapacağız, onu bilemiyoruz. Bu bilinmediği zaman karşımıza İslam adına, tayyip kelime manası olarak “iyi insan olma kuralları” çıkıyor. Lütfen araştırmalarınızı yapın, iyi insan olma kuralları çıkacaktır. Oysa Kur’an’ın kastı bu değil! Boşa oyalanmayın. Tayyip kelimeyi, tayyip şecereyi böyle zannedip “La ilahe illallah”ın manasından perdeli kalıp iyi insan kurallarıyla yaşayıp boşu boşuna Mekke’yi Medine’yi ziyaret etmeyin. İstenen bu değil! Dikkat edin lütfen, iyi insan olma kuralları Hristiyanlara ait bilgilerdir, onların öğütleridir. İslam için iyi, doğru kul olmak esastır, bu önemlidir. İyi kul nasıldır, onu anlamak için onun vasıflarını bilmek önemlidir. İşte bu yüzden Allah misali bize Tayyip Kelime ile birlikte Habis Kelime’yi de öğretiyor. Habis’i öğretiyor ki onu bilmeden, ondan kurtulmadan diğerine ulaşamayacağımızı fark edelim. Bu sebeple, Habis Kelime ve Habis Şecere’yi bilmek, anlamak ve o kapsamdan kurtulmak bizim için Tayyip Kelime ve Tayyip Şecere’den daha önemli. Neden? Çünkü hastayız ve hastalığımız o! Kurtulmak istediğimiz o! Tayyib Kelime çok önemli ama yolumuzda bizim için Habis Kelime kadar öncelikli ve önemli değil. Neden? Eğer Habis Kelime’den kurtulursak Tayyib Kelime’ye zaten ulaşmış olacağız, ona ulaşmak için ayrıca bir telaşa gerek yok. Habisten kurtuldun mu o kendiliğinden…
İbrahim Suresi 24-27. Ayetlerdeki Allah misali şöyle bir vurgu yapar: “Allah insanlara belki tezekkür ederler diye misaller verir.” Ayetin Allah misali içerisindeki bu kısmını da ele alalım. Bu ayetlerde verilen Allah misalinde de gördük ki, Rabbimiz, Billahi anlamda iman etmiş olanlarla inkârcı duniHi ilahların hayat tarzlarını, onların ahiret kazançlarını çeşitli kıyaslamalarla ortaya koyuyor. İşte ayet bizim bu kıyaslamaları içeren misalleri ve onlardan elde edilen sonuçları tezekkür etmemizi istiyor. Diyor ki: İnananlar elde ettikleri bu bilgileri ve kendi görüşlerini aralarında müzakere etsinler, bir tür beyin fırtınası yapsınlar, ahiret için ekip çalışması oluştursunlar, işte bunları yaparak bir cemaat olsunlar. Ayetteki “Allah insanlara belki tezekkür ederler diye misaller verir” ifadesi, bizim bunu yapmamızı istemektedir. Kur’an’da, cemaatin bu şekilde kurulması istenmektedir. “Cemaat” ile kastedilen mana, hiç birbirleriyle ilişkisi olmayan, yalnızca salât ikame etmek için yan yana gelmiş kalabalık olmak değildir. Elbette o da çok önemli; çok, çok önemli! Ama iş o kadarla tamamlanıyor değil. Kur’an, yan yana gelip saf olmuş o kalabalığın böyle bir görevi yüklenmesini istemektedir.
Dünya hayatı içerisindeki imtihanda halifetullah vasıflı insan Hakk ve batıl arasında tercih yaparken sorumluluğu kendisine ait olmak ve kendi tercihine şahit olmak üzere Allah tarafından Muhtariyeti Tercih Gücü Yetkisi ile yetkilendirilerek Billahi anlamda özgür kılınmıştır. Rabbimiz merhameti olarak, inananlar yaşantılarının her anında bu Muhtariyeti Tercih Gücü yetkisini Hakk yoldan yana kullansınlar ve yaptıklarından emin olsunlar diye misallerle konuları kolaylaştırıyor ve bizden tek konunun, asıl konunun müzakere edilmesini istiyor. Bütün Allah misallerinde olduğu gibi bu Allah misali de, anlamak isteyen, öğrenmek isteyen, müzakere etmek isteyen bir inanan için diyor ki: Korunmanız gereken şey ilahlık hissiyatıdır! Korunmamız gereken bizdeki ilahlık hissiyatıdır! Ancak, bu öyle bir şey ki… Bunun böyle olduğunu tam tanımlayamamış olsa bile ondan kurtulmaya çalışanlar, ilahlık hissiyatının kendilerine öyle yapışmış bir şey olduğunu görüyorlar ki… Öyle yapışmış bir şey olduğunu, bu sebeple de ondan tam ayrılmaya bir türlü rıza gösteremiyor olduklarını öyle görüyorlar ki… O yüzden denilmiştir; “gönül sana demedim mi yapamazsın, bu bir rıza lokmasıdır yiyemezsin” diye. İşte böyle bir şeydir bu ilahlık hissiyatı. Böyle bir şey… Herkesin o ilahlık hissiyatını bırakmak istemeyeceği bir noktası var. Bu sebeple, önce hızla o noktaya gelmek, sonra da o noktayla mücadele etmek gerekiyor.
Evet, Rabbimiz İbrahim Suresi 24-27. ayetlerdeki Allah misaliyle kıyaslamalar yaptı ve uyardı: Sizin korunmanız gereken ilahlık hissiyatıdır! Bilin ki ilahlık hissiyatını temizlemek üzere yaptığınız her davranış Hakk yolu tercih etmektir ve bu durum sizi Tayyib’lerden yapar. İlahlık hissiyatıyla yaptığınız her davranış ise batıl yolu tercihtir ve sizi Habislerden yapar. Ayet bize böyle dedi…
Dedik ki, Tayyib Kelime aslı temiz olan, dünya hayatında da temiz durandır. Aslı temiz olan… Dünya hayatında da temiz duran… Tayyib Kelime böyledir ama onun bir de temizleyicilik vasfı vardır. Bu yüzden Tayyib Kelime’yi tercih edenleri Tayyib Kelime temizler. Aslı temiz olanı ve dünya hayatında da temiz duranı tercih etmişseniz temizlenirsiniz. Bu yüzden, Tayyib Kelime’nin temizleyip Tayyib yaptıkları da Tayyib Kelime olurlar. Lütfen müjdeye ve güzelliğe dikkat edin: Bu durumda, dünya hayatında temiz durabilen insan da bir Tayyib Kelime olur… Tam bu noktada Tayyib Kelime’nin koruyucusunu hatırlayalım. Onun koruyucusu Hicr Suresi 9. Ayete göre Allah’tır, çünkü “onu Biz koruruz” dedi. Tayyib Kelime’nin temizleyici vasfıyla temizlenip Tayyib Kelime olmuş, dünya hayatında temiz durabilen insan bir Tayyib Kelime olduğu için Hicr Suresi 9. Ayete göre onu da Allah korur. Böyle olduğu için, Tayyib Kelime ile temizlenenlerin hayalleri, fikirleri, düşünceleri, yorumları, fiilleri sürekli temizlenir… Böylece onların hayat tarzları temizlenir. Böyle olduğu için, Tayyib Kelime ile temizlenen, Tayyib Kelime’nin mütemmim cüzü olan o kişinin temiz hayat tarzı için ayetteki Allah misali buyurur: Tayyib Kelime Tayyib Şecere (Temiz Ağaç) gibidir… Onu böyle tanımlar ve tayyip şecerenin vasıflarını da sayar…
Dünya şartlarında sağlıklı bir meyve ağacının kökleri normalde yerde gömülüdür; onun kökleri bulunduğu toprağı sevmiştir, orada sabittir; o hayatını sürdürebilmek, ürünlerini verebilmek için kökleriyle topraktan beslenir. Bu haliyle o ağaç Tayyib Şecere’dir; temiz, sağlıklı ve meyve veren bir ağaçtır. Tayyib Kelime’yi tercih etmiş ve bu tercihinin gereği olarak ilahlık hissiyatından temizlenen nefsin hayat tarzı da bu ağaca benzetilmiştir…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER