Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim milli ve bilimsel olmalı

Eğitim milli ve bilimsel olmalı
Eğitim milli ve bilimsel olmalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim sistemini, milli ve bilimsel değerler üzerine kurduğunu söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın “Atatürk ve Eğitim” başlıklı bir konferans verdi. Rehberlik Ve Araştırma Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Aydın konuşmasında Atatürk’ün eğitim anlayışına ilişkin bilgiler verdi. Atatürk’ün milli, laik ve demokratik bir eğitim sisteminin oturtulabilmesi için önce mevcut sistem içindeki aksaklıkları dile getirdiğini söyleyen Aydın o dönem toplumunda yaygın bir bilgisizliğin olduğunu belirtti. Aydın, Atatürk’ün istikrarlı bir eğitim programının olmadığını, eğitimin milli olmadığını, bunun yanında da ailelerin de eğitim konusunda baskıda bulunduğunu, insanların da hayatlarını idame ettirme noktasında yeterli eğitimi almadıklarına yönelik düşüncelerinin olduğunu kaydetti. Aydın, konuşmasında, tüm bunların ışığında, Atatürk’ün eksiklikleri belirledikten sonra bunların nasıl giderileceği noktasında çalışmalara başladığını ifade etti.
Aydın sözlerine şöyle devam etti:
“Bu çalışmaların başlangıç tarihi bizim için oldukça önemlidir. Milli Mücadelenin yani sıcak savaşın devam ettiği dönemlerde ‘önce memleketi kurtaralım da sonra bakarız’ dememiştir. Bu dönemde, eğitim ile ilgili çalışmalara da ağırlık verilmiştir. 16 Temmuz 1921 tarihinde, daha ortada Cumhuriyet yokken, inkılâplar gerçekleşmemişken, hükümet yokken, savaşın sonu henüz belli değilken, bu tarihlerde bir ‘Maarif Kongresi’, bugünkü karşılığı olarak dile getirecek olursak da Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği bir kongre toplanmıştır. Bu kongrede ‘milletler bir irfan ordusuna sahip olmadığı sürece, askeri zaferleri ne kadar büyük olursa olsun her hangi bir sonuç almaları mümkün değildir’ diyecektir. Bu konuya da Milli Mücadele ile birlikte önem verecektir.”
Cumhuriyeti korunması, bağımsızlığın savunulması ve refah seviyesinin yükseltilmesi için yetişmiş bireylere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Aydın, toplumun bilgisizlikten kurtarılırken ahlak düzeyinin de yükseltilmesinin ve yeteneklerinin ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Aydın, konuşmasında, Atatürk’ün, eğitimin milli olması ve bilimsel esaslara dayanması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. (Kocatepe Haber Merkezi)