Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

EKİNOKS

21 Mart Kuzey Yarım Kürede İlkbahar, Güney Yarım Kürede Sonbahar Ekinoksudur.
Ekinoks, (Gece-Gündüz eşitliği) 21 Mart Kuzey Yarım Kürede İlkbahar, Güney Yarım Kürede Sonbahar başlangıcıdır. Yani Astronomik bir olaydır. (21-22) Mart
Bu astronomik olayın bir de toplumsal boyutu vardır. Orta Asya Türk topluluklarında ve İran’da çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bu etkinliklere Nevruz (Farsca) bayramı denir. Nevruz yeni bir gün, yeni bir mevsimin başlangıcı demektir. Nevruz çeşitli inançlarca efsaneleştirilmiş çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır. Bu toplumsal bir olaydır. İlkbaharın gelişi yeniden canlanma demektir. Bitkilerin yeşillenmesi, hayvanların çoğalması insanlara mutluluk, huzur ve ümit verir. Güzel bir ilkbahar mevsiminin ardından çok sevdiğimiz yaz mevsimi gelecektir. Bu mevsimde Nevruz kutlamalarından daha önemli bir etkinlik ağaç dikmektir. Mart ayı ağaç dikme ayıdır. 21-26 Mart aynı zamanda Orman Haftasıdır. Ağacın ve ormanın faydaları anlatmak sözle olmaz ormanı ve yeşili korumakla olur.
Çevremizi güzelleştirmede hepimize düşen görevler vardır. Şehirleşmenin betonlaşmanın bu kadar arttığı bir ortamda saksıda, varsa evimizin, apartmanımız bir köşesine ağaç dikmeliyiz.
-“Ağaçsız toprak vatan olmaz” diyen Atatürk’ün sözlerine kulak verelim. Atatürk Orman Çiftliği bozkır bir arazinin nasıl bir yeşilliğe dönüştüğünün en güzel örneğidir. Yurdumuzun her yeri orman ve yeşillik olsun.
“Kıyamet kopacağını bilseniz bile ağaç dikiniz” diyen Peygamberimiz Hz. Muhammet’in şefaâtini kazanın, cennet mekanınız olsun.
Fidan çukuru açmak, fidan dikmek, sulamak, meyvesini toplamak, yaşlı ağaçları kesip odun, kereste haline getirmek en güzel rejim, en ideal bir spordur. Ağaç yetiştirmek yardımlaşmayı, kardeşliği, birlik ve beraberliği sağlayan vatan ve millet sevgisini kuvvetlendiren bir çalışmadır. Ağacın faydalarını saymakla bitmez. Hep birlikte fidan dikelim, yazın gölgesinde serinleyelim, kirli hava temizlensin, topraklarımız su ve rüzgar erozyonuna uğramasın. Topraklarımız bol ürün versin meyveler bol ve bereketli olsun.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ilimizde ağaç dikme etkinlikleri yapıyor bu etkinliklere katılalım.
Fatih Sultan Mehmet
-“Yaş kesenin başını keserim” diye ferman çıkartmış, ağaca ve ormana verdiği önemi göstermiştir.
İstanbul’un Fatihi, Sultan Mehmet mezarından kalksa da fethettiği şehrin ne hale geldiğini bir görse ne derdi acaba? Bütün şehirlerimize nefes alacak alanlar ve parklar oluşturalım. Komşularımıza, öğrencilerimize ağaç dikmenin önemini anlatalım. Konumuzu güzel ve anlamlı bir şiirle bitirelim.
Sakın kesme;
Her dalında bir güzel kuş ses versin
Sakın kesme,
Gölgesinde yorgun çiftçi dinlensin
Sakın kesme,
Şu sevimli köye kol kanat gersin
Sakın kesme,
Aziz vatan günden güne şenlensin.
Mehmet Emin Yurdakul
Türk Sazı 1914

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER