Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eklemlerin hastalıklarını ortaya çıkaran yöntem

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya artroskopi hakkında bilgiler verdi

 

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, “Artroskopi; fiberoptik cihazlar kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan yöntemdir. Günümüzde en çok diz eklemine olmakla birlikte sık sık omuz ve ayak bileği eklemlerine, daha nadir olarak da kalça, dirsek, el bileği eklemlerine artroskopi yapılmaktadır.” dedi.
Küçükçankaya, “Artroskopi en çok diz eklemindekimenisküs yırtıkları, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları ve hastalıklarında kullanılmakta ve çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Bunların yanı sıra dizin içinde eklem kıkırdağı ve menisküsler hariç her yeri kaplayan sinovya adı verilen zar tabakasının çeşitli hastalıklarında da artroskopi çok başarılı bir teşhis ve tedavi yöntemidir. Benzer şeklide diğer eklemlerde de kıkırdak yüzeylerin ve sinovyal zarın hastalıklarında, omuz eklemi çıkıklarında, eklem içerisini ilgilendiren, eklem çevresinde oluşan kıkırdaklarda artroskopi faydalıdır.” ifadelerini kullandı.

 

FARKI NE?
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya yöntemin açık ameliyatlardan farkını şöyle açıkladı:
“Açık ameliyatlarda ekleme ulaşabilmek için büyük kesikler yapılması gerekir. Buna rağmen eklemin her yerini görmek çoğunlukla olası değildir. Ameliyat sonrasında ağrı daha fazladır ve buna bağlı olarak rehabilitasyon ve iyileşme dönemi daha uzun ve daha sıkıntılıdır. Artroskopide eklemi görüntülemek için kullanılan cihazın kalınlığı yaklaşık yarım santimetredir. Bu nedenle bir santimetreden daha küçük bir kesikyeterlidir. Eklem içindeki yapıları ve bölgeleri muayene etmek, yoklamak, hastalık veya yaralanmış yapıları kesmek, dikmek ve tutmak için kullanılan aletlerin kalınlıkları da birkaç milimetre olduğundan, bu aletlerin eklem içerisinde kullanılabilmesi için de bir santimetreden küçük bir kesik yeterlidir. Artroskopilerde çoğunlukla biri görüntüleyici cihaz için ikincisi de cerrahi aletlerin kullanımı için olmak üzere iki adet birkaç milimetrelik kesik yeterlidir. Bu nedenle ameliyat sonrası ağrı daha az, iyileşme ve rehabilitasyon süresi dekısa ve zahmetsizdir.”

 

AYNI GÜN TABURCU İMKANI
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, “Artroskopik cerrahi işlemlerin çoğu, günübirlik cerrahi işlemlerdir. Yani; ameliyat sabahı hastaneye yatıp, aynı gün akşam taburcu olmak mümkündür. Ancak eklemin içinde yapılan işlemin cinsi, ağrının durumu, eklem içine dren yerleştirilme ihtimali ve özellikle rehabilitasyon ihtiyacına göre yatış süresi birkaç güne çıkabilir. Doktorunuz sizi ameliyat öncesinde bu konuda bilgilendirecektir.” ifadelerini kullandı.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti