Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Dünya 1929 büyük buhranı öncesini yeniden yaşıyor”

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Serteser, “Evet, ülkemizde yüksek enflasyon-yüksek döviz kurusorunu var ama; küresel ekonominin de neredeyse 1929 Buhranı öncesinde olduğu bir dönemdeyiz. Durgunluk ve pahalılık, aşılması gereken büyük bir dağ olarak karşımızda duruyor” dedi.

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2022 yılı Mayıs ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.
Serteser konuşmasında şu konulara değindi:
20-21 Mayıs 2022 tarihlerinde Hollanda’da TOBB Uluslararası Sağlık Turizmi Sektör Meclisi ile ALZ Grup işbirliğinde düzenlenen, Ticaret Bakanlığı destekli Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı’na katıldım. Fuar’a ilimizden katılan Park Hayat ve diğer hastanelerinin stantlarını ziyaret ettim. Park Hayat Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Enis Arabacı de Fuar’a katılarak ilimizi temsil ettiler.
Hollanda Türk İşadamları Derneği Başkanı Hikmet Gürcüoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen istişare toplantısına, ardından MÜSİAD Hollanda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Köklü ile yapılan toplantıya iştirak ettim. Hollanda Büyükelçimiz Sayın Şaban Dişli ve Belçika Büyükelçimiz Sayın Hasan Ulusoy ile de bu toplantılarda istişare etme fırsatı buldum.
Ayrıca sigorta acentelerinin yer aldığı bir toplantıda da ilimizin termal ve sağlık alanındaki potansiyelini anlatan bir konuşma yaptım. Fuar sırasında Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Gürsel Baran ile, Hollanda’da yayın yapan Life24 kanalının programına katıldım. Bu Fuar’ın ilimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gelecek yıllarda ilimizin sağlık turizmi sektöründe gelişmesi, bu Fuar’la mümkün olacaktır.
Ekonomideki karşılaştığımız zorluklar hepimizin malumu. Yurtiçindeki piyasaların durumunun yanı sıra küresel gelişmeler de tüm dünya ekonomisini ve dolayısıyla bizi olumsuz etkiliyor.
Hatırlayacaksınız, geçen ayki güncel gelişmeler değerlendirme konuşmamda ülkemizdeki çiftçi sayısının düştüğüne dikkat çekmiştim. Görünen o ki, bu sorun sadece bizimle ilgili değil; tüm dünyanın sorunu.
Verilere anlatmak gerekirse; Rusya ve Ukrayna, dünya ticareti yapılan buğdayın yüzde 28’ini, arpanın yüzde 29’unu, mısırın yüzde 15’ini ve ayçiçek yağının yüzde 75’ini sağlıyor.
Nitekim dünya piyasalarının dikkatle takip ettiği The Economist, “Yaklaşan Gıda Felaketi” başlıklı dosyasında, dünyanın tahıl ambarları olarak nitelendirilen Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın, uzun vadede gıda üretimini etkileyeceğini yazdı.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın dışında dünya piyasalarını etkileyen başka unsurlar da var. Küresel ekonominin karşılaştığı riskler hakkında araştırma yapan uzmanlar; bu unsurları şöyle özetliyor:
Tedarik zinciri darboğazları, hizmet alımı yerine dayanıklı ürün satın alınması ve dolayısıyla enflasyon, büyük mali teşviklerin kolay şartlarda verilmesi, işgücüne katılımın pandemiden öncesine göre düşük kalması.
Evet, ülkemizde yüksek enflasyon-yüksek döviz kuru sorunu var ama; küresel ekonominin de neredeyse 1929 Buhranı öncesinde olduğu bir dönemdeyiz. Durgunluk ve pahalılık, aşılması gereken büyük bir dağ olarak karşımızda duruyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde, Cumhuriyetimiz’in 100’üncü yılı dolayısıyla 100 yıllık işletme araştırması yapılıyor.
Tüm Türkiye’de 100 yıl ve üzeri süredir faaliyette bulunan işletmelerin bu araştırmaya katılması arzu ediliyor. Cumhuriyetimiz’in kazanıldığı topraklar olan Afyonumuz’dan da 100. Yıl Araştırması’na katılım bekliyoruz. İlimizin köklü firmalarının 100. Yıl Araştırması’nda yer alacağına gönülden inanıyorum.”
>> Burak AYDIN’ın Haberi