Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretici kimseye muhtaç olmasın!

Üretici kimseye muhtaç olmasın!

Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, birlik bünyesinde faaliyet gösteren çiftlik faaliyetlerini Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.
Burcu Aydın: Birlik Başkan Yardımcısı olarak çiftlikte yürütülen çalışmaları anlatır mısınız?
İbrahim Göbel: Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Sayın Raşit Tabak ve yönetim kurulu üyelerine ekip ruhuyla yürüttüğümüz çalışmalara katkılarından dolayı teşekkür ederek söze başlamak istiyorum. Yönetim Kurulu adına bilgi vereceğim. Biz çiftliğimizde ilk olarak 50 baş olarak IPARD Süt Örnek Çiftliği ile işe başladık. 2016 yılında bunu tamamladık. IPARD’dan gerekli ödemelerimizi alarak hayvanlarımızı temin ettik. Şu anda günlük 600 kilogram civarında süt almaktayız. Buzağılar ve düveler damızlık durumuna geldi. Biz üretime devam ediyoruz. Daha sonra Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığının çıkarmış olduğu 500 başlık Düve Yetiştirme Projesi doğrultusunda birlik olarak bir proje sunduk. Projemiz kabul edildi. Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığından yüzde 50 hibeli 500 başlık çiftliğimizi bitirdik.
Burcu Aydın: Yurt dışından kaç adet hayvan getirttiniz ve bu hayvanlar nasıl değerlendirildi?
İbrahim Göbel: Yurt dışından 500 adet düve getirdik Bunun 370 âdeti simental, 130 adedi de mandafon olmak üzere düvelerimizi çiftliğimizde bakıma aldık. 13 ayı doldurup gerekli vücut kapasitelerini sağlayan hayvanlarımızı tohumlayıp, üç aylık gebelik süresinden sonra üreticilerimize satışa sunuyoruz. Üreticilerimizden de yoğun ilgi var. Simentalda bir sıra var. Şu an geldiğimiz durum itibariyle memnunuz. İnşallah bundan sonra da iyi gider. Tamamlamak istiyoruz.


Burcu Aydın: Çukur köyünde yürütülen çiftlik faaliyetinde neleri hedefliyorsunuz?
İbrahim Göbel: Burayı biz birlik Kampüsü olarak düşünmek istiyoruz. Allah nasip ederse 60 tonluk Süt Toplama Merkezi Projemiz var. Çiftlik aktivitesinin yanında bu da son derece önemli bir projedir. Biz zaten piyasayı regülüte etmek için süt topluyoruz. Şu anda 20 ton süt topluyoruz. Fakat 60 tonluk Süt Toplama Merkezini buraya kurarsak, Süt Üretim Merkezi, Süt Toplama Merkezi, Düve Yetiştirme Merkezi ile burayı bir kampus haline getirmek istiyoruz.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin kaç üyesi var?
İbrahim Göbel: Birliğimizin bugün itibariyle 3 bin 500 üyesi var. İsteyen üyelerimiz çiftliğimize gelerek geziyor. Birlik üyelerimiz çiftliğimizi gezerek hayvan bakımıyla ilgili bilgiler alıyor. Örneğin inşaat yapacak kişiler yemlik yüksekliği, gezinti yerinin nasıl inşa edileceği, açık alan nasıl olsun gibi incelemelerde bulunuyor. Onlarla ilgili burada veteriner hekimimizden ve görevli diğer arkadaşlarımızdan bilgi alıyorlar. Düve yetiştiriciliğiyle ilgili bilgiler alıyorlar. Akıllarına gelen her soruyu sorup, bilgileniyorlar. Bu ziyaretler üyelerimiz için son derece yararlı oluyor. Çiftlikte çalışan arkadaşlarımızda üyelerimize bildikleri konularda yardımcı oluyorlar.
Burcu Aydın: Çiftlikte ne gibi faaliyetler yürütülüyor?
İbrahim Göbel: Çiftliğimizde 50 başlık süt üretimi, 500 başlık gebe düve üretimi faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Nasip olursa 60 ton kapasiteli Süt Toplama Merkezimi de burada oluşturacağız. Henüz proje aşamasında olduğundan faal değil. Süt Toplama Merkezinin projesi çiziliyor. Bu aşama tamamlandıktan sonra üyelerimizin aidatlarıyla ayakta kalan bir Birlik olarak yaptığımız inşaatların çoğunda hibe ve desteklerden yüzde 60’nı karşılamak üzere yaptık. Bu Süt Toplama Merkezinde böyle bir hibe veya projeyi takip edip aynısını yaptığımız kabul edilirse onunla yapmayı düşünüyoruz. Bu merkezin parasının tümümün bizden daha doğrusu üyelerimizden çıkmasını istemiyoruz. Kaldı ki bu bizim tek kendi malımız değil. Üyelerimizin malıdır. Toplanacak olan Afyon’un, üyelerimizin sütüdür. Böyle bir projeyi de yaparsak Allah’ın izniyle hemen hemen işlerimizin çoğunu Allah’ın izniyle bitirmiş olacağız.
Burcu Aydın: Şu an için Birliğin çiftliğinde kaç hayvan bulunuyor?
İbrahim Göbel: 390 adet hayvanımız var. Yaklaşık 120 gebe hayvanımız, geriye kalan hayvanlarımız tohumlanmış yani 1,5 ay sonra yapılacak muayene ile gebeliklerinin kesinleşmesini beklediğimiz hayvanlarımız mevcut. Çiftliğimizin yukarı bölümünde 37 adet sağmal yani sağılır durumda hayvanlarımız var. On tane gebe düvemiz, 5 tane kuruda olan yani sağılmayan gebelik sürecinde doğuma yaklaşan hayvanımız, 40 buzağımız bulunuyor.
Burcu Aydın: Siz konusu gündeme geldiğinde “Ana olmadan dana olmaz” derseniz. Sayın Başkan Yardımcım hayvancılığın önemli alanlarından biri olan süt üretim çabasından söz eder misiniz? Süt Toplama Merkezi projesi hayata geçtiğinde sonuç ne olacak?
İbrahim Göbel: Süt Toplama Merkezi proje aşaması Sorumlu Müdürümüz Koray Pamuk tarafından gerçekleştiriliyor. Müdürümüz gerekli tüm araştırmaları yaptı. Projeleri Müdürümüz meydana getirtti. Gerekli birkaç örnek işletmeyi baz alıp üzerine kendinden eklemeler yaptı. Bizim derdimiz Türkiye’de ki süt üretimini artırmaktır. Türkiye de ki üretimi artırmadan et açığını kapatamayız. Etin pahalı olmasının önüne geçemeyiz mümkün değil. Dökme su ile değirmen dönmez. Et açığının kapatılması içinde tekrar ediyorum ‘Ana olmadan dana olmaz’ Herkesin anaları çoğaltması lazım. Anaların çoğalması için sütün para etmesi lazım. Süt para ederse üretici elinde 15 kilogram süt veren bir hayvanı kesmez her sene ondan bir yavru alır. Biz devamlı dışarıya bağımlı olma ile dışarıdan et getirme ile dışarıdan hayvan getirme ile Türkiye de havyan fiyatlarının düşmesi mümkün değil. Dışarıda bu hayvanlar yetiştirilip bize satılıyor. Zaten kendileri domuz yiyorlar. Oysa kendi verimli topraklarımızda yetiştirilen, burada yemlenen hayvan varlığımız bizim sağlıklı et ve süt tüketimimiz için çok önemli. Yüzde yüz durum böyle. Kendi yemimizi yedirerek, ne yediğiniz bilerek kendi etimizi üretirsek elbette çok daha iyi olur.
Burcu Aydın: Peki, ithal et ya da ithal hayvana karşı bakış açınız nedir?
İbrahim Göbel: Bir ara yurt dışından angus getirmişlerdi. Yok, eti şöyle kokuyor, yok böyle kokuyor denildi. Bir verim alınamadı. Çünkü bizim bir damat tadımız, alışkanlıklarımız var. Onun için biz kendi göbeğimizi kendimiz kesene kadar bu işlerde çabalamamız lazım. Onun içinde bu konuda devletimizin bize vereceği en büyük destek süt fiyatlarının makul fiyatlarda olmasıdır. Eğer süt fiyatı makul olursa bir hayvanı 45 günde kesmek zorunda kalmayacağız. Oysa bir hayvanın yetişmesi iki senedir. Bir düve iki sene sonra süt vermeye başlıyor. Bir dana 2 sene sonra süt vermeye başlıyor. Bir hayvandan 2,5-3 sene sonra randıman alabiliyoruz.
Burcu Aydın: Bugüne kadar Birlik üyelerine ne kadar hayvan temin edildi?
İbrahim Göbel: Yaklaşık 2 bin gebe düve dağıtımı gerçekleştirdik. İki yıldan bu tarafa dağıtımı gerçekleştirdik. Artık Birlik olarak gebe düve getirmiyor. Biz gebe düveyi kendimiz üretiyoruz. Hayvan varlığı sağlıklı şekilde süreklilik arz edecek şekilde arttırılıyor. Bir veteriner hekim, bir veteriner sağlık teknisyeni, 4 tane de bakıcı çiftliğimizde sürekli çalışıyor. İki yıllık süreçte 500 başta bir kaybımız oldu.
Burcu Aydın: Sonuç olarak ilgili ve yetkili çevrelere mesajınız nedir?
İbrahim Göbel: Süt fiyatlarımız çok oynak olmasın. Maliyetleri çıkarsınlar üreticimiz para kazansın. Üretici kimseye muhtaç edilmemesi yönünde çaba ve çalışma bekliyoruz. Üretici demek sabah saat 05:00’de ahıra girip akşam saatlerinde ahırdan çıkan kişi demektir. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Takdir edilir ki meşakkatli bir iş. Biz üretmeye bu meşakkati çekmeye razıyız. Sadece karşılığını istiyoruz. Yeter ki kimseye muhtaç olmayalım. Vatan, millet için biz üretmeye her zaman için hazırız. Toparlarsak üretici kimseye muhtaç olmasın diyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı