Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ekonomik sıkıntılar bir süre daha sürecek ama 2023’de yüzler gülecek”

“Ekonomik sıkıntılar bir süre daha sürecek ama 2023’de yüzler gülecek”

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ekonomik sıkıntıların bir süre daha süreceğini; Cumhuriyetimiz’in 100. yılı olan 2023’ün başından itibaren vatandaşın yüzünü güldürecek hamleler yapılacağı görüşünü açıkladı

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2022 yılı Haziran ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.
“ODA ÜYELİKLERİNDE
DEĞİŞİKLİKLER MEYDANA GELDİ”
Devletin terörle mücadele amacıyla sürdürdüğü operasyonlarda şehit haberlerini üzülerek aldıklarını belirten Serteser, “Vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Devletimiz, terörle mücadelede başarılı olacaktır. Buna gönülden inanıyorum. Milletimiz kahraman asker ve polislerimizin her zaman yanındadır. Odamız tarafından verilen görevleri en güzel şekilde yerine getiren, Odamız’ı her alanda titizlikle temsil eden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Ahmet Şükrü Köse, şirketindeki yapısal değişiklik dolayısıyla Yönetim Kurulumuz ve Meclisimiz’den ayrıldı. Kendisine şu ana kadar yaptığı çalışmalar, Odamız’a bilgi ve tecrübesiyle kattığı değer ve gündeme getirdiği fikirler dolayısıyla teşekkür ediyorum. Sayın Köse’nin yerine Yönetim Kurulu Üyeliği’ne gelen Meclis Üyemiz Sayın Metin Mercan’a da görevinde başarılar diliyorum. Sayın Köse’den boşalan Meclis Üyeliği’ne ise Sayın Kerim Dayıoğlu gelmiştir. Sayın Kerim Dayıoğlu’na da görevinde başarılar diliyorum. Meclisimiz’de bir değişiklik daha oldu. İlimize uzun yıllar hizmet eden AFJET Genel Müdürü Sayın Dr. Yusuf Ulutürk, bu görevinden ayrıldı; dolayısıyla Meclis Üyeliği de sona ermiş oldu. Sayın Ulutürk’e, hem Meclisimiz’deki çalışmaları, hem de Afyonkarahisar’ın termal başkent olması için gerekli altyapıyı sağladığı ve AFJET gibi önemli bir kuruluşu yıllarca en iyi şekilde yönettiği için teşekkür ediyorum; bundan sonraki iş hayatında başarılarının devamını diliyorum. Sayın Ulutürk’ün yerine Sayın Ali Eroğlu, Meclis Üyemiz olmuştur. Sayın Eroğlu’na görevinde başarılar diliyorum. Afyonkarahisar geçtiğimiz günlerde iki önemli ismini yitirdi. Basın camiasına uzun yıllar emek veren Galip Leblebicioğlu büyüğümüzü kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık. Merhum Leblebicioğlu’na Allah’tan rahmet; ailesine sabır; sevenlerine başsağlığı dilerim. Yine ilimizin spor camiasının emektarı, Afyon Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Onursal Başkanı İsmail Bursalıoğlu da kısa bir süre önce aramızdan ayrıldı. Merhum Bursalıoğlu’na Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı dilerim. Afyonumuz, yeri doldurulamaz bu iki ismi çok özleyecek. Mekânları cennet olsun.” dedi.
“GİTTİĞİMİZ HER YERDE ZAFER
KAZANMAK İSTİYORUZ”
Haziran ayında, daha önce alışık olunmayan biçimde yağışla karşılaşıldığıı belirten Serteser, “Yağış dolayısıyla il merkezimiz ve ilçelerimizdeki bazı bölgeler sel afeti ile karşılaştı. Allah’a şükür ki can kaybımız olmadı. Afet dolayısıyla mağdur olan tüm hemşehrilerimize ‘geçmiş olsun’ dileklerimi iletiyorum. Malumunuz olduğu üzere, Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100. yıldönümü dolayısıyla bir etkinlik takvimi hazırlamış ve Mart ayındaki Meclis toplantımızın hemen ardından kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu kapsamda 29 Mayıs’ta Afyonkarahisar’daki şehitlikler ve Kocatepe’yi ziyaret ederek basın açıklaması düzenledik. 1 Haziran’da Büyük Taarruz’u En Güzel Anlatanlar Afyonkarahisar’da paneli gerçekleştirdik. 8 Haziran’da ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ve Anıtkabir’i ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimize katılan başta Meclis Başkanımız Sayın Mehmet Sıtkı Merdivenci olmak üzere Yönetim Kurulu Üyelerimiz’e, Meclis Üyelerimiz’e, Disiplin Kurulu Üyelerimiz’e, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu İcra Komiteleri Başkan ve Üyelerine, Genel Sekreterimiz Sayın Ali Şenol ve personelimize teşekkür ediyorum. Bizi Ankara’da her zamanki misafirperverliği ile ağırlayan, konuşmasında şahsımdan övgüyle bahseden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’na da ayrıca teşekkür ediyorum. Büyük Taarruz ve Büyük Zafer’in 100. Yılı’nı dolu dolu kutluyoruz; kutlayacağız. İnşallah Eylül ayında da büyük bir organizasyon düzenleyecek ve ülkemiz genelinde adımızı bir kez daha duyuracağız. Sizlerden de etkinliklerimize yoğun katılım istirham ediyoruz. Elbette faaliyetlerimizi Büyük Taarruz ve Büyük Zafer ile sınırlı bırakmıyoruz. Tabir-i caizse, tüm üyelerimiz ve ilimiz için taarruz hâlindeyiz; girdiğimiz her alanda zafer kazanmak istiyoruz. Geçen ay sizlerle paylaşmıştık; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’u, TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu başkanlığında bir heyet ile ziyaret etmiştik. Bu ay da Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ı, Milletvekillerimiz, Afyonkarahisar Belediye Başkanımız, Sinanpaşa Belediye Başkanımız, Şuhut Belediye Başkanımız, İl Genel Meclisi Başkanımız ve AK Parti İl Başkanımız’ın bulunduğu bir heyet ile ziyaret ettik. Ben Sayın Varank’a, Merkez 2. Organize Sanayi Bölgesi hakkındaki taleplerimizi arz ettim.” diye konuştu.
“2. OSB’YE YATIRIMCI ALACAĞIZ”
Türkiye’nin kuruluştan itibaren ilk yeşil OSB’si olacak Merkez 2. OSB’nin için en kısa sürede yatırımcı almayı planladıklarını belirten Serteser, “İnşallah bunda da muvaffak olacağız. ATSO, lobi faaliyetleri konusunda da dikkat çekiyor. TOBB’u ziyaretimiz sırasında bize ‘En çok lobi faaliyeti gönderen Odalar arasında yer alıyorsunuz’ denildi. Gönderdiğimiz lobi faaliyetlerinde de mümkün olan en kapsamlı sonuçları almak için takibi elden bırakmıyoruz. Tüm üyelerimizin sektörlerinde karşılaştıkları sorunları aşmak için önce ilgili Meslek Komitelerimiz’i bilgilendirmelerini, Meslek Komiteleri üzerinden de tarafımıza ulaşmalarını özellikle istirham ediyorum. Bu konu çok önemlidir. Yönetim Kurulumuz, Meclisimiz, Meslek Komitelerimiz; üyelerimizin faaliyetlerini en iyi ve sorunsuz şekilde sürdürmeleri için varız. Biz, TOBB ve Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yakın ilgisi sayesinde birçok meselenin çözümünde katkı sağladık; bundan sonra da aynı hızla devam edeceğiz. Kısa süre içinde önemli bir birimi daha ilimize kazandıracağız. TOBB Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi ile işbirliği içinde ATSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni açıyoruz. Konu, Yönetim Kurulumuz’da da görüşüldü. Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri, işveren ile işçi arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden, hak ve adalet çerçevesinde çözülmesini sağlıyor. Böylece hem işçi, zaman geçmeden haklarına kavuşuyor; hem de işveren, büyük bir yükten kurtuluyor. İş dünyamıza ve ilimize hayırlı, uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.
“BİR SÜRE DAHA ÇEKECEĞİZ
2023 BAŞINDA YÜZÜMÜZ GÜLECEK”
“Ekonomide yaşanan sıkıntıları yaşıyor, görüyoruz. Sadece ülkemizde değil, bugün dünya genelinde akaryakıt fiyatları ve esas olarak enflasyon sıkıntısı yaşıyoruz.” diyen Serteser, “Ülkemizde döviz kurunun yüksekliği bir taraftan ihracatçı firmaların lehine bir durum oluştururken; diğer taraftan iç pazarda ithal hammadde ile yapılan üretimin kısılmasına neden oluyor. Dengenin sağlanması için gayretler var; ancak bu konuda iş dünyası ile daha çok istişare edilerek yol alınacağını düşünüyorum. Türkiye ekonomisi, 2022’nin ilk çeyreğinde 7,3 oranında büyüdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu FitchRatings, küresel ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3,5’ten yüzde 2,9’a düşürdü. Kuruluş, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 2,4’ten yüzde 4,5’e yükseltti. Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) son yayınladığı ekonomik görünüm raporunda, Türkiye’nin 2022 yılında yüzde 3,7 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu. 2021 yılı aralık ayında yayınlanan bir önceki raporda büyüme oranı yüzde 3,3 olarak öngörülmüştü. Küresel ekonominin küçüleceği tahmin edilen bir dönemde Türkiye’nin büyüyeceğine olan güven, çok önemlidir. Bununla birlikte ülkemizdeki ekonomi uzmanları ‘büyüme, ama nasıl’ sorusunu soruyor. Büyümenin kamu harcamalarıyla gerçekleştiğine ilişkin eleştiriler yöneltiliyor. Ben, bir süre daha sıkıntı çekeceğimizi; ama Cumhuriyetimiz’in 100. yılı olan 2023’ün başından itibaren vatandaşımızın yüzünü güldürecek hamleler yapılacağını düşünüyorum. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından Yeşil Mutabakat hakkında çarpıcı bir rapor hazırlandı. “Türk Firmaları Yeşil Dönüşüme Ne Kadar Hazır” başlığını taşıyan raporda işletmelerin yeşil dönüşüme bakışları araştırıldı. Raporun sonuç bölümünde şu ifadeler yer alıyor, ‘Her ne kadar sektörelbazda farklılık gösterse de, firmaların yeşil dönüşüme hazırlık düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Şirket düzeyinde enerji tüketiminin enerji türlerine göre dağılımına ilişkin teknik sorulara ve beklenen enerji dönüşüm süreçlerine ilişkin sorulara neredeyse hiçbir şirket temsilcisi yanıt vermemiştir. Bu, şirketler düzeyinde teknik bilgi eksikliklerine işaret etmekte ve firmaların enerji dönüşüm süreçleri nedeniyle iş yapma şekillerinde beklenebilecek değişikliklere karşı hazırlık düzeylerinin düşük olduğunu göstermektedir.’ Bu raporu önemsiyorum. Çünkü Yeşil Mutabakat’a uymayan ihracatçı işletmelerimiz, Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaretlerinde, 2025 yılından itibaren aşama aşama vergi ödeyeceklerdir. Aslında bu konu, yalnızca vergi ödenip ödenmemesinden bağımsız, daha yaşanabilir dünya fikrinde birleşmemiz için fırsattır.” ifadelerini kullandı.
“YEŞİL MUTABAKAT’I İNCELEYİP UYGULAMALIYIZ”
Yaşlanan dünyanın, artık insanların meydana getirdiği kirliliği taşıyamaz durumda olduğunu ifade eden Serteser şunları kaydetti: “Sağlığımız için, dünyanın kaynaklarının gelecek kuşaklara da yetmesi için Yeşil Mutabakat’ı iyi incelemeli ve uygulamalıyız. Sadece güneş enerjisinden yararlanılması, suyun israfının önüne geçilmesi gibi alışılagelen önlemler yetmiyor; artık uluslararası birçok firmanın kendi bünyelerinde ‘Sürdürülebilirlik Birimi’ kurduklarını görüyoruz. Sürdürülebilirlik Birimi, yeşil dönüşümün her aşamasını inceleyerek ‘daha iyiye nasıl ulaşırız’ sorusunun cevabını arıyor. Ülkemizdeki ve ilimizdeki işletmelerin de bu sürece hızla ayak uydurması gerektiğini düşünüyorum. Biz bu konuyu çok önceden, bu binayı 2011 yılında yaparken fark etmiştik. İçinde bulunduğumuz bina İngiltere merkezli Breem tarafından yeşil binalar arasında dünya birincisi seçilmiştir. İlk önce binanın kendisinde yeşil bina tasarımı yaptık. Sonra binanın jeotermal ısı ile ısınmasını sağladık. Ardından 550 kilovatlıkbir Güneş Enerjisi Santrali’ni yaptık. Şu anda hizmet binamız, tamamıyla Yeşil Mutabakat’a uygun bir binadır, karbon salınımı olmayan bir binadır. Bu çalışmalarımızda bizlere üç dönemdir destek olan Meclis Divanımız’a, Yönetim Kurulu Üyelerimiz’e, Meclis Üyelerimiz’e ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Sözlerime son vermeden önce şunu hatırlatmak istiyorum; TOBB’da düzenlenecek Ödül Töreni’ne Meclis Başkanımız, ben TOBB Delegelerimiz ve Genel Sekreterimiz ile birlikte katılacağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Afyon’u 25 yıl temsil etmiş olan Sayın Mehmet Tamer Günel, ödülünü alacaktır. Sayın Günel’i can-ı gönülden tebrik ediyorum; 25 yıldır yaptığı çalışmalar ve TOBB’da bizi en iyi şekilde temsil etmesi dolayısıyla kendisine teşekkür ediyorum.” >> Burak AYDIN’ın Haberi