Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekonomiye 400 mİlyon liralık katkı

Afyon Şeker Fabrikası’nda 40’ncı
Ekonomiye 400 mİlyon liralık katkı

Afyon Şeker Fabrikası’nda 40’ncı işletme yılı pancar alım kampanyası açılış töreni düzenlendi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal’ın yanı sıra siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de katıldığı törende Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Altunkalem, Fabrika’nın işleyişi bilgi verdi. Altunkalem, “2016-2017 kampanya döneminde fabrikamız sahasında 740 bin tön pancar üretilecektir. Fabrikamıza işlenen pancar olarak Ilgın Şeker Fabrikası’ndan 180 bin ton, Eskişehir Şeker Fabrikası’ndan 205 bin ton olmak üzere toplamda 385 bin ton pancar nakledilecektir. Fabrikamız Sandıklı bölgesinde üretilen 115 bin ton pancar Burdur Şeker Fabrikası’na sevk edilecek ve toplamda 990 bin ton pancar işlenecektir” dedi.
400 MİLYON LİRALIK KATKI
Fabrika olarak Türkiye’nin ekonomisine katma değer sağladıklarını hatırlatan Altunkalem, “İşlenecek bu pancar karşılığı 130 bin ton kristal şeker, 275 bin ton pancar posası, 40 bin ton melas üretimi hedeflenmektedir. Fabrikamız bugüne kadar üreticilerine 32 milyon 118 bin liralık katkı sağlamıştır. 2016 yılı pancar bedeli olarak yaklaşık 140 milyon lira ödeme yapılacaktır. Fabrikamızın bu yıl ülke ekonomisine sağlayacağı katma değer, yaklaşık 400 milyon liradır” diye konuştu.
HER DAİM MİLLETİMİZ KAZANACAK
15 Temmuz’daki darbe girişiminin Türk Milleti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önlendiğini belirten Altunkalem, “15 Temmuz gecesi ve ondan sonra yaşadığımız hadiseler, bir kez daha göstermiştir ki Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmesi ve kalkınması önüne engeller koymaya çalışanların emelleri, asil milletimizin azim ve kararlılığı karşısında her daim aciz kalacak ve milletimiz kazanacaktır” ifadelerini kullandı.
TAŞERON İŞÇİ SAYISI 11 BİN
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu da taşeron işçi sorununa dikkat çekti. Karamoçu, şöyle konuştu:
“Türk Şeker’de 2000 yılında taşeron işçi sayısı 836 iken 2016 yılında bu sayı 11 bine ulaşmıştır. Fabrikalardaki deneyim gerektiren önemli işlerin temizlik elemanı olarak işe alınan deneyimsiz, yapacağı işin eğitimini almamış taşeron işçilere yaptırılması, üretim ve ölüm arasında tercih yapmaktır. Şeker sanayisinde iş kazaları artmakta, bu kazalar sonucu ölümler ve sakat kalmalar yaşanmaktadır.”
“BU TESİSİN TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDIM”
Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdil Tıkır ise AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ile görüştüğünü, nişasta bazlı şeker üretimi konusunda Özkaya’dan söz aldığını belirtti. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban “40’ncı yıla geldiğimizi öğrenmiş bulunuyorum. 40 bin kere Maşallah diyorum. Ben bu fabrikanın temel atma törenine katıldığımı biliyorum. Hiç kimse burada bir fabrika yapılacağına inanmadı, ama Rahmetli Necmettin Erbakan, ‘Montaj değil, ağır sanayi’ diyordu. Burada Şeker Fabrikamız, Makina Fabrikası ve tarım tesisi var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz, başta Necmettin Erbakan’a rahmet diliyoruz” dedi.
AB’DE KOTA YÜZDE 5, TÜRKİYE’DE YÜZDE 10
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, “Biz nişasta bazlı şeker üretiminde kota artırımının önüne geçmek için Şubat ayından bu yana mücadele ediyoruz. Nişasta bazlı şeker üretiminin artması demek, fabrikaların kapanması demek, binlerce işçinin işsiz kalması demek. Avrupa Birliği’ni esas alıyorsanız, oradaki kota yüzde 5. Türkiye’de yüzde 10’luk bir kota koymuşsunuz nişasta bazlı şekere. Avrupa Birliği’ni dahi aşmışsınız. Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı’na nişasta bazlı şekerde kotayı kaldıracağız diyorsunuz. Bu konuda iktidar partisinden özellikle açıklama bekliyorum. Kotayı kaldırmayacağız, kotayı yüzde 5’e indireceğiz sözünü bekliyoruz. Bu sözü basın önünde istiyoruz.Bir kanayan yara da geçici işçilerimiz. 20 yıldır çalışan kişi geçici işçi olur mu? Geçici işçilere kadro verilmesi için elimden gelen mücadeyi vereceğim” diye konuştu.
Törende, Şeker Fabrikası’na pancarını en önce teslim eden İlyas Özdemir, Süleyman Uğur ve Uğur Soysal’a ödülleri verildi. Tören, kurban kesilmesi ve kurdele kesilmesi ile sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti