Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emeklilerin Gözü Kulağı Ankara’da

CHP’den 15 maddelik öneri… Son gün 31 Mayıs… Emekliler zammı ve ikramiyeyi iple çekiyor… En az 13 bin lira… Ne zaman yatırılacak, ne kadar ödenecek…

CHP'den 15 maddelik öneri...

Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala emekliye çifte ödeme yapılacak. Emeklilik başvurusu yapmamış olanların ikramiye şansları bulunuyor. 31 Mayıs’a kadar başvurusunu yapanlar da en az 13 bin lirayı hesaplarında görebilecek. CHP’nin Büyük Eğitim Mitingi’nde ise 15 maddelik öneri sıralandı.

İŞTE YILIN İKİNCİ İKRAMİYESİNİN ÖDENECEĞİ TARİH

Bu yıl yüzde 50 zamla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkartılan bayram ikramiyesi ilk olarak Ramazan bayramında ödenmişti. Yılın ikinci ikramiyesi ise Kurban Bayramı öncesinde 10-14 Haziran tarihleri arasında ödenecek. İkramiyeden Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alan tüm hak sahipleri yararlanıyor.

NE KADAR İKRAMİYE YATIRILACAK

Emekliler maaşları ne olursa olsun 3 bin lira ikramiye alırken ölüm maaşı alan dul yetimler ile iş göremezlik ödeneği alanlar hisse oranlarına göre ikramiyeden yararlanıyor. Aylık oranı yüzde 75 olana 2 bin 250, yüzde 50 olana bin 500, yüzde 25 olana 750 lira bayram ikramiyesi yatırılacak. İki aylık birden alanlara ise en yüksek ödemeye izin veren dosya baz alınarak ikramiye yatırılacak. En düşük emekli maaşı alanlar içinse hesaplara yatacak rakam 13 bin TL olacak.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLARA ERKEN GELEBİLİR

Birçok emeklinin aylık ödeme günü ise bu yıl Kurban Bayramı’na rastlıyor. Bilindiği gibi memur emeklilerinin maaş ödeme günleri ayın 1’i ile 5’i arasında oluyor. Bu yüzden memur emeklileri aylıklarını zaten bayram öncesinde almış olacaklar. SSK emeklileri ayın 17-26’sı, Bağ-Kur emeklileri ise 25-28’i arasında aylıklarını hesabında görüyor.SSK emeklilerinin aylık ödemelerinin ise normalde 17 Haziran’da başlayıp 26 Haziran’da tamamlanması gerekiyor. Ancak bazı SSK emeklilerinin aylık ödeme günleri bayrama denk geliyor. Bu nedenle ödemeler erken yapılabilecek. Tabii bu erken ödemenin sadece bu emeklilerle sınırlı kalmayıp, tüm emeklileri de kapsaması mümkün.

31 MAYIS’A DİKKAT

Bu arada henüz emeklilik başvurusu yapmamış olanların da ikramiye şansları bulunuyor. 31 Mayıs akşamına kadar başvurusunu yapan sigortalılar için aylık hesaplanması 1 Haziran’dan başlayacak. Böylece bu emekliler de Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanmış olacak. Aylık bağlanma işlemleri bitmese bile ikramiye hak kazanılacak. İşlemler bittiğinde toplu ödeme ile birlikte hak edilen Kurban bayramı ikramiyesi de hesaba yatırılmış olacak. Ölüm maaşı için başvuranlar da aynı şekilde Haziran ayı için Kurban bayramı ikramiyesini hak etmiş olacak.

Kurban Bayramı yaklaşırken milyonlarca kişi hem emekli maaşını hem de bayram ikramiyesini alacak. Maaşı bayrama denk gelenler ise erken ödeme alıp almayacaklarını merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuya ilişkin yaptığı açıklamasında ikramiyelerin Kurban Bayramı öncesinde ödeneceğini ve bununla ilgili takvimin de yakında açıklanacağını belirtti.

EMEKLİYE ÇİFTE ÖDEME

Ancak haziran ayı maaş ödeme günleri de bayrama denk geliyor. Kurban Bayramı’nın 16-19 Haziran tarihlerinde idrak edilecek. Bu tarihler arasında maaş günü olan çok sayıda emekli de bulunuyor. Bu yüzden tüm emekliler için bayram öncesi aylık ödenmesi ile ilgili bir müjde gelmesi de bekleniyor. Bu durumda emeklilere 10-14 Haziran haftasında hem ikramiye hem de aylıkları birlikte ödenebilecek.

Öte yandan emekliler ekonomik olarak zor günlerden geçerken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Büyük Eğitim Mitingi’nin ardından bu hafta Ankara Tandoğan Meydanı’nda ‘Büyük Emekli Mitingi’ düzenlendi. Özel konuşmasında 15 maddelik çözüm önerisi sıraladı:

CHP’NİN ÖNERİLERİ

En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.

Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım.

İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.

Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.

Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30’da 1’i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli

Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı.

Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.

Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı.

Emekliler için emekli kart çıkarılmalı.

Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.

Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.

65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir.

Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.

Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.

Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı.