Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En büyük biyoenerji tesisi Afyon’da

En büyük biyoenerji tesisi Afyon’da
En büyük biyoenerji tesisi Afyon'da

Tavuk gübresi nedeniyle meydana gelen sineklerin önüne, gübrenin işlenmesiyle
geçecek olan biyoenerji tesisi, Türkiye’nin bu alandaki en büyük tesisi ünvanına sahip olacak

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’in destekleriyle daha önce ilimizde tavuk gübresinden enerji üretimine geçildi. Bu doğrultuda kazan kazan mantığıyla hem tavuk gübresinin çevreye verdiği olumsuz durum ortadan kaldırılmış hem de elektrik enerjisi üretimi yapılmıştı. Geçtiğimiz günlerde yine Vali Hakan Yusuf Güner’in öncülüğünde Yumurta Üreticileri Birliği tarafından önemli bir yatırıma daha imza atıldı.
Türkiye ve hatta dünyada en büyük tesis olacak dev yatırım hakkında gelinen son nokta hakkında bilgiler vermek üzere Vali Hakan Yusuf Güner’e, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay’ın başkanlığında Alternatif Power Genel Müdürü M. Cevat Evliyaoğlu, Alternatif Power Yatırımcısı Osman İşlek, Sait Evrenkaya ve Mehmet Genellioğlu tarafından bir ziyaret gerçekleştirildi.
Ziyaret sırasında Vali Hakan Yusuf Güner’e bilgiler veren Bekir Yeşilay; “Yumurta ve tavuk üreticisi iş adamlarımızdan 33 arkadaş bir araya geldik. Bizim Afyonkarahisar’da en büyük sorunlarımızdan birisi maalesef sinekle ilgili sıkıntılarımız var idi. Biz bu doğrultuda Sayın Valimizin ve Sayın Belediye Başkanımızın bize verdiği destekler doğrultusunda bu işlerde Türkiye’de tek konumda olan Cevat beyle beraber yola çıktık. İyi bir çalışma neticesinde tesisimizin temelini atma noktasına geldik. Susuz bölgesinde Belediyenin katı atık sahasına yakın Afyonkarahisar’da en yakın en kör bir noktada hiç bir yerleşim yerine zarar vermeyecek şekilde, ne kokusundan nede sineğinden hiç kimsenin etkilenmeyeceği şekilde Susuz bölgesinde yatırımlara başladık. Cevat Bey bugün itibarı ile tapusunu Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden devir alıyor. Temel atarak kısa zamanda işletmeyi faaliyete geçirmek suretiyle, 175 bin metre karelik alanda Türkiye’nin ve hatta dünyanın en büyük biyoenerji tesisinin yapımının çalışmalarında son noktaya gelindi” dedi.
SİNEĞE HAYIR, ÜRETİME EVET
Afyonkarahisar’ın ilklerin şehri olduğunun altını çizerek ve böylesine birçok olumsuz durumun önüne geçecek olan önemli bir tesisin ilimizde yapılmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Vali Hakan Yusuf Güner; “Böylesine önemli bir tesisin ilimize yapılmasını Allah hayırlı ve uğurlu eylesin. Bizim bu şehre geldiğimiz de proje anlamında tespit ettiğimiz 3 veya 4 ana konudan birisi sinek konusu idi. Hatta bu şehirde ilkler arasında yer alan ‘Sineğe Hayır, Üretime Evet’ isminde bir proje başlatmıştık. Bu anlamda İlimizde bir tane tesis faaliyete girdi. Daha büyüğünü, daha genişini, daha fazla sermaye ve katılımcı yapısı oluşturmak üzere yumurtacılar yine bir araya gelerek bir kooperatif oluşturdular. İkinci yatırımı inşallah üç ay içerisinde faaliyete geçirecekler. Bizlerde buna hizmetkârlık yapacağız ve destek olacağız. Ben, üreticilerin bir araya gelip tavuk gübresi husususun da mücadele edecek şekilde alternatif bir proje oluşturdukları için yumurta üreticileri birliğine teşekkür ediyorum. Tam da benim sloganım yerine gelmiş oluyor ‘Sineğe Hayır Üretime Evet’ ile çok yönlü üretim yapılmış oluyor. Afyonkarahisar Valiliği olarak bu önemli yatırımda size her konuda destek olacağım. Burada kamuoyunda deklare ediyorum. Bu iki fabrika faaliyete geçtikten sonra bu interland içerisinde yer alanların tavuk gübresini sahaya, açık alana bırakmasına engel olacak şekilde, içerisinde yumurtacılardan ve firmalardan üyeler olmak kaydıyla denetleme ekibi kuracağım ve bizzat sahada kendim denetlettireceğim. Bu faaliyete sadece yer boyutu ve yer tahsis boyutu ile değil, denetleme mekanizması ile de destek olacağım. Çünkü bu fabrikalara biz bu gübreleri vermesek bu yatırım boşa gider. Bu gübrelerin bu fabrikalara verilmesi lazım ki bu yatırım boşa düşmesin. Gerekirse bununla ilgilide Mahalli Çevre Kurulu kararı alabiliriz. Bu uygulamayı denetlemek içinde yumurtacılardan, iki yatırım sahibinden, yatırım yapan kişilerden ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden, bir komisyon oluşturacağım. Yumurtacılarla beraber bu gübre işini hep beraber denetleyeceğiz. Vali olarak, bu çevrenin kirletilmesine, bu fabrikaların atıl duruma düşürülmesine de müsaade etmeyeceğim. Bunu da baştan kamuoyuna deklare ediyorum. Hiç kimse duyduk duymadık demesin, hiç kimsede kusura bakmasın. Herkes bu iki fabrika ile temasa geçip, malzemesini nasıl aldıracaklarını, nasıl tespit edileceklerini bunun ön sözleşmesini, ön protokolünü şimdiden imzalamaya başlasınlar” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)