Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EN FAZİLETLİ ÜÇ MESCİD-1 – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 7 Haziran 2014 Cumartesi 03:00:00
  Yeryüzünün en faziletli mekânları camiler, camilerin de en faziletlileri Mescidi Haram, Mescidi Nebevi ve Mescidi Aksa’dır. Bu üç camide kılınan namazların diğer camilerde kılınan namazlardan çok daha fazla sevaplı olduğu hadisi şeriflerde bildirilmiştir.
Ebû Hureyre (r.a.), Hz. Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu haber vermiştir:
“(İbadet için) sadece (şu) üç mescide yolculuk yapılır: Mescid-i Haram, Mescid-i Nebî ve Mescid-i Aksa…” (Buhari, Mescidü Mekke 1, 6; Savm 67; Sayd 26; Müslim, hacc 415.511.512, Ebû Davud, menasik 94; Tirmizî, salat 126; Nasaî, mesacid 10; Darimî salat 132; Ahmed b. Hanbel, II, 234, 238, 278, 501; III, 7, 34, 45, 51, 53, 64, 71, 75, 78, 93, VI, 7,)
Bu hadisi şerife göre:
Bu üç mescid, diğer mescid ve ma’bedlerden üstündür, faziletlidir. Bu üç mescid için yolculuk yapmak meşrudur. Hadisimiz bunu bilhassa teşvik etmektedir.
Fazilet Sırası
Bütün mescit ve ma’bedlerden üstün olduklarında hiç şüphe olmayan üç mescidin fazilet açısından kendi aralarındaki sıralama hadis-i şerifte gösterilmiştir. Bu sebeple aynı sıra ile bu üç mescidin her birine ait müstakil özelliklerinden de kısaca söz etmek faydalı olacaktır.
MESCİD-İ HARAM
Âlimlerin ittifakı ile Mescid-i Haram efdal-i mesacid (dünyadaki mescitlerin en faziletlisi) dir. Bunun da elbette sebepleri vardır. Önce ta başlangıçtan beri, “insanların bir olan Allah’a kulluk etmeleri için vaz edilmiş ilk ev olan Kâ’be” Mescid-i Haram’dadır. Kıbledir. Hac farizasının yerine getirilebilmesi için varlığı zarurî merkezdir. Ayrıca Hz. Peygamber’in, “Şu benim mescidimde kılınacak bir namaz, Mescid-i haram müstesna, öbür mescitlerde kılınacak bin namazdan daha hayırlıdır. Mescidi Haram’da kılınan bir namaz, diğer mescitlerde kılınan yüz bin namazdan daha faziletlidir. (İmamı Ahmet ve İbni Mâce)” buyurmuş olması da Mescid-i Haram’ın en faziletli mescid olduğunun delilidir.
MESCİD-İ NEBİ
Medine İslâm toplumunda Mescid-i Nebî’nin yerini düşünmek, onun Müslümanlık ve Müslümanlar açısından taşıdığı önem ve fazileti anlamak için yetecektir.
Mescid-i Nebi İslâm tarih ve medeniyetinin odak noktası ve “Âlemlere rahmet olarak gönderilmiş” Sevgili Peygamberimizin sayısız hatıralarını saklayan ve bir görüşe göre “takva üzere te’sis edilmiş mescid” (Bak. Tevbe Suresi, 108, 109), Mescid-i Nebî’dir. O, İslâm ile özdeşleşmiştir.
Enes b. Malik (r.a.) den rivayete göre Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz:
“Her kim benim mescidimde hiç bir namaz vaktini kaçırmayarak kırk vakit namaz kılarsa, kendisine cehennemden berat ve azaptan necat, kurtuluş yazılır ve münafıklıktan beri olur.” (A.b. Hanbel, 3/155, No:12173, Taberani, el-Mu’cemü’l-evsat, 5/325, No:5444)
Ancak hadis-i şerifte müjdelenen mükâfata nail olabilmek için, bu namazların mutlaka Mescid-i Nebî’de kılınması gerekmektedir. Otelde, evde, garajda veya başka bir mescitte kılınırsa, bu mükâfat verilmez.
Fakat genişletmelerle sonradan mescide dâhil edilen kısımlar ve cemaate bitişik olarak dolu olan caddeler, sokaklar da aynen mescit hükmündedir.
Bir kimsenin Medine’de kalma süresi kırk vakit namaza yetmiyorsa, eksik vakitler kaza namazı ile tamamlanabilir.
Sevgili Peygamberimiz. “Evimle minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir” buyurmuştur. Bu hadis-i şerif gereği Ravza-ı şerifte iki rekat olsun Allah rızası için namaz kılmak ta çok faziletlidir.
Bir başka hadis-i şerifte ise şöyle buyrulmuştur:
“Benim mescidimde kılınan bir namaz başka yerde kılınan bin namazdan hayırlıdır. (Rumuzel ehâdis)
Hadislere göre evde kılınan namaz a göre, camide cemaatle kılınan namaz 27 derece daha faziletlidir. Kudüs’te Mescid-i Aksada kılınan bir namaz başka bir mescitte kılınan namaza göre 500, Medine’de Mesicid-i Nebevide 1000 (Bir başka rivayette on bin); Mekke-i Mükerreme’ de Mescid-i Haramda kılınan namaz da yüz bin derece daha faziletlidir.
Medine’de Mescid-i Nebevi’de, Mekke’de Mescid-i Haram’da ve Kudüsteki Mescid-i Aksa’da kılınan namazların sevap ve faziletlerini şöyle hesaplayabiliriz.
Hadis-i şeriflerden öğrendiğimize göre cemaatle kılmanın bir namaz, tek başına kılınan bir namaza göre 27 derece daha faziletlidir. Tek başına kıldık 1 namaz sevabı, cemaatle kıldık 27 namaz sevabı, bu namazı Mescid-i nebevi’de cemaatle kılarsak 27 çarpı 1000 eşittir 27 bin namaz sevabı. Bunu bir günlük 5 vakit olarak hesap edersek 135 bin namaz sevabı, bunu da 8 günlük kırk vakit kılacak şekilde hesap edersek; 1.080.000 (Bir milyon seksenbin) namaz sevabına denk gelir. Bu da yaklaşık olarak 500 senelik tek başına kılınan namazların sevabına denk gelir.
Mescid-i Haramda cemaatle kılınan bir vakit namazı ise 27 çarpı 100 bin eşittir 2 milyon yetmiş bin namaz sevabına denktir. Mescid-i Aksa’da ise 1 vakit cemaatle kılınan namazın sevabı 27 çarpı 500 eşittir 13.500 namazın sevabına denktir.
(Devamı Yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER