Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En kapsamlı gece tatbikatı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
En kapsamlı gece tatbikatı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü, Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün destek ve koordinasyonu ile bir gece tatbikatı gerçekleştirdi. Yaklaşık 7 saat süren gece tatbikatında öğrenciler, Kulüp Danışmanı Murad Tiryakioğlu tarafından yazılan senorya kapsamında arama ve kurtarma çalışması gerçekleştirdi

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü ile işbirliği yaparak gece tatbikatı düzenledi. Kulüp üyesi 25 öğrenci, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde hazırlanan enkazda, kör bir kuyuda ve açık alanda Kulüp Danışmanı Murad Tiryakioğlu tarafından yazılan senaryoyu uyguladı. Senaryoya göre oluşturulan ekipler, yine ekip üyeleri tarafından yönetilen kriz masası tarafından yönlendirildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün 10 personel ile lojistik ve idari destek sağladığı tatbikatta İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan da hazır bulundu. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden tatbikata katılanların isimleri şöyle:
Vahit Yıldız, Hasan Açıkalın, Süleyman Kiraz, Nail Bıldırcın, Fatih Müftüoğlu, Mustafa Yıldız, Mehmet Emin Kayış, Hasan Çetin, Erol Bostancı.
EN KAPSAMLI TATBİKAT
Tatbikatın ardından bir değerlendirme yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, “Bizim buradaki temel amacımız, öğrencilerimizi, öğrencilerin ardından da toplumu depreme ve diğer afetlere karşı bilinçlendirmek. Bu tatbikat, Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü ekibi ile yaptığımız en uzun ve en kapsamlı tatbikat oldu. Tatbikatın sonunda öğrenci arkadaşlarımızın gözlerinden okuduğumuz mutluluk, bize güven verdi. Arkadaşlarımız, gayretle çalıştıkça arama ve kurtarma konusunda kendilerini daha da geliştirecekler” dedi.
FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü Danışmanı Araştırma Görevlisi Murad Tiryakioğlu ise tatbikatın başarıyla sona erdiğini kaydetti. Tiryakioğlu, “Kulüp olarak, başta deprem olmak üzere doğal afetler konusunda bir farkındalık ve duyarlılık oluşturmak istiyoruz. Bu çerçevede daha önce Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen depremde görev aldık ve lojistik destek sağladık. Van’da meydana gelen depremden sonra yardım kampanyası başlattık. Bilindiği üzere Afyonkarahisar merkezi ikinci derecede, pek çok ilçesi birinci derecede deprem bölgesi. Depremle yaşamayı öğrenmenin en kolay yolu ise depreme hazırlıklı olmak. Bunu göz önünde bulundurarak senaryoda ağırlıklı olarak enkaz çalışmasına yer verildi. Bununla birlikte kuyuya düşüp mahsur kalmış ve açık alanda kaybolmuş bir kişinin hangi yollarla aranıp kurtarılabileceğine ilişkin çalışmalar da senaryo kapsamında yürütülmüştür. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Sayın Mehmet Buldan başta olmak üzere bize eğitim desteği veren ve büyük fedakârlıkla sabaha kadar bizimle çalışan, lojistik hizmeti sağlayan uzmanlara ve personele müteşekkiriz. Ayrıca kulübümüze malzeme desteği sağlayarak çalışmalarımızın etkinliğini arttıran Anadolu Ulaşım, Afyon Ticaret ve Sanayi Odası, Oruçoğlu Termal Otel, Tiryakioğlu Mermer, Palalı Ayakkabı’yı da anmalı ve kendilerine gösterdikleri hassasiyetten dolayı müteşekkir olduğumuzu ifade etmeliyim” diye konuştu. (Kocatepe)

SENARYO

28 Nisan 2012 Cumartesi günü saat 22:15
sularında Afyonkarahisar’da 6,3 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Alınan bilgilere göre
çok sayıda bina çökmüş ve büyük hasar
olduğu bilgisine ulaşılmıştır

Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü danışmanı ile başkanı iletişime geçerek ekip üyelerin durumunu teyit etmiş ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü’ne intikal etmişlerdir.
Afyonkarahisar Kriz Merkezinden Akademi Arama Kurtarma Kulübü için üç ekip görevlendirmesi uygun görülmüştür. Ekipler bitişik nizam olarak inşa edilmiş ve ikisi de çökmüş olan Oğuz apartmanı ve Yadig��r apartmanı ile Zekiler köyünde deprem esnasında kuyuya düşmüş bir vatandaşın kurtarılması için yönlendirilmiştir. Birinci ve İkinci ekip apartman göçüklerinde çalışmalarına başlamıştır. Çevreden ve apartman sakinlerinden alınan bilgilere göre her iki apartmanda da birer kişinin enkaz altında olduğu öğrenilmiştir. Ancak hayatta olup olmadıklarına ve sağlık durumlarına ilişkin bilgiye ulaşılamamaktadır. Ekipler yönlendirilmiş ve ekip liderlerinin öncülüğünde çalışmalara başlamıştır. Zekiler köyü için ise üçüncü bir ekip görevlendirilmiş ve kuyuya düşen vatandaşın kurtarılması için yola çıkarılmıştır.
Her iki apartmanın enkazından da birer kişi yaralı olarak çıkartılmıştır. Çalışmalar esnasında ekip üyelerinin ilk yardım bilgilerini kullanabileceği uygulamalara yer verilmiştir.
Ekipler tüm çalışmalar süresince kriz merkeziyle iletişim içinde olarak durum bilgisi aktarmış ve ihtiyaçlarını merkeze iletmiştir. Haberleşme trafiğinin yönetildiği kriz merkezi dört kişilik bir ekiple çalışmaları takip ederek İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne aktarmıştır.
Ekipler çalışmalarını tamamlayıp kriz merkezine döndüğünde bir kişinin kayıp olduğu ihbarı gelmiş ve bu kişinin bulunması için bir ekip görevlendirilmiştir. Sabahın ilk ışıklarına kadar açık alanda sürdürülen kayıp arama çalışmaları sonucunda kayı arama çalışmasına başlanmıştır. Arazi de yaralı olarak bulunan şahıs bölgeye ambulansın veya hava ambulansının ulaşmasının mümkün olmaması dolayısıyla paketlenerek uygun bölgeye kadar elde taşınmıştır. Ekip sağlık ekiplerine yaralı şahsı teslim ederek merkeze dönmüştür.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti