Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erenler’deki Kitap Kafe’de 10 bin kitap olacak

Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan

Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan Kazancı, Erenler bölgesinde Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) Kitap-Kafe projesinin örnek teşkil edileceğini söyledi

 

İl Müftüsü Sinan Kazancı, gazeteniz Kocatepe muhabirinin 2020 yılında müftülük hizmetleri ile ilgili sorduğu soruları cevaplandırdı.
NİYET AİLE BAĞLARINI GÜÇLENDİRMEK
Burcu Aydın: Afyonkarahisar Valiliği’nce 2021 yılı Aile Yılı olarak ilan edildi? Bu hususta neler söylersiniz?
Sinan Kazancı: Malum olduğu üzere toplumun temelini oluşturan en önemli unsur ailedir. Eğer aileler mutlu ve huzurlu ise o toplum hem mutludur hem huzurludur. Dinimiz de toplumun sağlam temeller üzerine oturtulmasını ister. Bu bağlamda insanlarımızın en güzel bir aile yuvası kurması noktasında herkesin üzerine düşen bir takım görev ve sorumlulukları vardır. Afyonkarahisarı’mızda 2021 yılı Aile Yılı olarak belirlenmiştir. Bu vesile ile Sayın Valimiz Gökmen Çiçek beyefendiye 2020 yılının aile yılı olması noktasında karar kıldıkları için Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na, Sayın Milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza tüm il idare amirlerimize böylesine önemli bir konuyu gündemlerine aldıkları için şükranlarımı arz ediyorum. Bizler 2021 yılında 12 ay boyunca aileye yönelik yapacağımız faaliyetleri bir takım konu başlıklarıyla Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde ele almaya çalışacağız. Her ay için bir konu bir tema belirledik. Elbette bunların da alt başlıkları olacak. Bu konuda bir bilinç, bir farkındalık oluşturmak niyetindeyiz. Toplumumuzun her geçen gün nispeten zayıflamaya yüz tutmuş olan aile bağlarımızı güçlendirmek niyetiyle Allah nasip ederse bazı konu başlıklarımızla bu işi yürüteceğiz.
AİLE ÇEŞİTLİ BAŞLIKLARLA
GÜNDEME TAŞINACAK
Burcu Aydın: 2021 Aile Yılı için belirlediğiniz konu başlıkları nelerdir?
Sinan Kazancı: Bunlar; “Ailede Huzur ve Mutluluk” , “Ailede Sevgi Saygı”, “Ailede Şefkat Merhamet”, “Ailede Şükür ve Kanaat”, “Ailede Çocuk Eğitimi”, “Aile ile Sıla-ı Rahim ve Akrabalık Bağlarının Geliştirilmesi”, “Ailede İleşitim” başlıklarında ve buna benzer konularal aile birliğinin devamı noktasında Allah nasip ederse inşallah her ay bizler bu konuları her kurumun üzerine düşen sorumlulukları noktasında gerek sosyal medya gerekse yerel medya üzerinden bu konuları gündeme taşıyacağız. Afyonkarahisarımız’da daha mutlu daha huzurlu günler için çocuklarımızla ailelerimizle birlikte inşallah güzel günleri daha iyi yaşamaya çalışacağız. Bizler için dünya hayatımızda cennet olan aile yuvalarımızın kıymetini bilmeyi Rabbim hepimize nasip eylesin. Hem bu dünya da hem de ahrette cennetini kazanacak amelleri bizlere yaptırsın inşallah.
CAMİİLERDE PANDEMİ
KURALLARI UYGULANIYOR
Burcu Aydın: İl Müftülüğü olarak 2020 yılında pandemi süreci de göz önüne alındığında yürütülen din hizmetleri için ana hatlarıyla neler söylersiniz?
Sinan Kazancı: Diyanet İşleri Başkanlığımızın malum olduğu üzere din hizmetlerinde gerek merkez gerek taşra gerekse yurt dışında kanunlarla da belirtilmiş görev ve sorumlulukları vardır. Bu görev ve sorumluluklarımızın başında toplumumuzu İslam dininin inançlarıyla alakalı din konusunda sahih bilgiyle buluşturmak ve sahih din ile toplumumuzu aydınlatmak gelir. Gerek birlik ve beraberlik noktasında gerekse ibadet ve ahlaki konularda toplumumuzu bilinçlendirip onlara faydalı olmaya çalışmak, ibadet yerlerinin sevk ve idaresini resmi mevzuat çerçevesinde yürütmek başlıklarında en önemli görevlerimizdir. Hizmet alanlarımıza gelince hem camii içi hizmetlerimiz var hem de camii dışı din hizmetlerimiz vardır. 2020 yılı Mart ayı itibariyle ülkemizde ve dünyada Covıd-19 salgını münasebetiyle bizler kurumsal olarak camii hizmetleri noktasında Mart-Mayıs ayı sonuna kadar camilerimizde cemaatle namaz kılamadık. Camilerimiz açıktı ama salgının seyri bu doğrultuda yetkili kurulların kararına göre hareket edildi. Mayıs ayının sonu itibariyle camilerimiz cemaatle namaz kılmaya uygun hale getirildi. Bizler camilerimiz de gerekli pandemi kurallarını uygulayarak vakit namazlarımızı, Cuma namazlarını, dini, milli gün ve gecelerde programlarımızı, vaaz ve irşat hizmetlerimizi yürütmeye çalıştık. Camii içi hizmetlerimiz genelde vakit namazları, Cuma namazları, namaz önceleri ve sonralarında yapmış olduğumuz vaaz, irşat hizmetleri, dini gün ve gecelerde yapmış olduğumuz programlar çerçevesinde şekillenmeye çalıştı.
SALGIN SÜRECİNDE CAMİİ DIŞINDA DA CİDDİ HİZMETLER VERİLDİ
Burcu Aydın: Camii dışındaki hizmetler nelerdir?
Sinan Kazancı: Camii dışı din hizmetlerimizin başında malum olduğu üzere başta Kur’an Kursu hizmetlerimiz var. Hafızlık Kur’an Kursu, Yetişkin Bayanlara Yönelik Kur’an Kursumuz, çocuklara yönelik 4-6 Yaş Kur’an Kursumuz olmak üzere hizmetlerimiz vardır. İl Müftülüğü olarak; Çocuklara, gençlere, kadınlara, engellilere, bağımlılara, Sevgi ve Çocuk Evlerimize, cezaevlerine, hastanede manevi rehberlik yapmaya yönelik hizmetlerimiz icra edilmektedir. Pandemi şartlarında üniversitelerimiz açık olmadığından şu an itibariyle KYK’da manevi danışmanlık hizmeti veremiyoruz. Bizler bu bağlamda hizmetlerimizi yürütmeye çalıştık. Sadece tabii bununla kalmadık. Hocalarımız vakit namazlarında camiiler de ki görevlerinin yanı sıra Valiliğimizin riyasetinde Vefa Destek Gruplarında görev aldılar. Filyasyon ekiplerinde görev adılar. 112 Acil Servis telefonları başında görev aldılar. Seyahat Kurullarında görev aldılar. Bu süreçte ciddi manada hem camii içerisinde hizmetlerimizi yürütürken hem de camii dışında hem dini hem de sosyal alanda yürütmeye çalıştık. Bu vesileyle personelimize milletimize hizmet noktasında her alanda bulunmalarından dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Malum olduğu üzere bizim birde Türkiye Diyanet Vakfımız vardır. Vakfın Afyon Şubesi olarak bir takım projelerimiz oluyor. Bu projeleri vakfımız aracılığıyla değerlendiriyoruz. En son projemizde ilimizde ve ilçelerimizde ihtiyaç sahibi 5-15 yaş aralığı çocuklarımızın kışlık ihtiyaçlarını giderme noktasında partner kuruluşumuz olan Vefa Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonuyla birlikte 400 adedi onlar tarafından 352 tanesini de bizim karşılamamızla mont, kaban, eldiven, maske, bere gibi şeyleri karşılamaya çalıştık. Yanılmıyorsam Kışlacık köyünde bir yangın hadisesi olmuştu. Orada evleri tamamen yanarak hiçbir şeyi kalmayan kardeşlerimizin yerleştirildikleri evleri a’dan z’ye her gereksinimi sağlandı.
TOPLUMUN HER KESİMİNE
ULAŞILMAYA ÇALIŞILIYOR
Burcu Aydın: Toplumsal hizmetlerinizi neler kapsıyor?
Sinan Kazancı: Üniversite öğrencilerimize yönelik evlerimiz var. Malum olduğu üzere bizim 12 öğrenci evimiz bulunuyor. Öğrenci evlerimizde kalan çocuklarımıza sürekli burs imkânı sağlıyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı olarak hizmetlerimizi bu şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Camii ve camii dışı hizmetlerimize katkı sunmak amacıyla insanlarımıza daha fazla ulaşabilme çabamızla gerek sosyal medya gerekse medya organları aracılığıyla ciddi manada genç, kadın, çocuk, aile, veli hülasa toplumun her kesimine ulaşacak projeler yapmaya çalışıyoruz.
TDV KİTAP KAFE ERENLER BÖLGESİNDE ÖNEMLİ BİR HİZMET OLACAK
Burcu Aydın: 2021 yılı için çarpıcı bir projeniz var mı?
Sinan Kazancı: İnşallah bu pandemi sürecinden de en yakın zamanda kurtuluruz. 2021 yılı itibariyle hayata geçirmeye çalıştığımız projelerimiz var. Bu projelerimizin başında üniversite öğrencilerimizin yoğunluk oluşturduğu Erenler bölgesinde inşallah 3 katlı bir kitap-kafe çalışmamız vardır. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek beyefendinin ve Vali Yardımcılarımızın bu konuda ciddi manada destekleri bulunmaktadır. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kitap-Kafe projesi ile inşallah maneviyatın genç nesle tesirinde etkin bir çalışma ortaya koymak niyetindeyiz. Kaldı ki o bölgede bu çalışmaya derinden ihtiyaç duyulmaktadır. Allah nasip ederse gençlerimiz orada sohbet edecekler, 10 bin çeşit kitabı okuma imkânı bulacaklar. Kitap-Kafemiz de bir takım ikramlarda bulunulacak. Şu anda inşaat çalışmasına başlanıldı. Gençliğin arzu edilen sınırlarda sosyalleşmesini amaçlıyoruz. İnşallah farklı bir konsept oluşturup örnek teşkil etmeyi düşünüyoruz. Sağ olsun Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in bu konuda bizim için ciddi gayreti var.
GEZEK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAK CAMİ PROGRAMI PLANLANIYOR
Burcu Aydın: Camilere has bir proje planlaması söz konusu mu?
Sinan Kazancı: En önemli camilerimizden bir tanesi de Mevlevi (Türbe) Camimizdir. Bir hayırsever işadamımız tarafından alınan Kültür Evimizi hizmete açtık. Aile ve Rehberlik Dini büromuzun olacağı bu kültür evimize gelen hanım kardeşlerimize yönelik hoca hanımlarımız tarafından her gün onlara dini rehberlik yapılacak. Çevrenin dokusu ile uyumlu bir çalışma olacağından bunu özellikle düşündük. Eylül ayından Kasım ayının başına kadar biz orada ‘Sabah Namazı Buluşmaları’ adı altında Cuma günleri olan bir programı başlatmıştık. Her sabah hayırsever işadamımız tarafından cemaatimize çorba ikramı yapıldı. Malum olduğu üzere şehrimizin yaşayan en güzel kültürlerinden bir tanesi gezek geleneğidir. Farklı gün ve saatlerde gezeklerin burada yapılmasına yönelik müştemilatın donatımını o şekilde sağladık. Görevli hocamız ciddi gayretlerde bulunmaktadır. Bu vesile ile gıyabında kendisine teşekkür ediyorum. Allah nasip ederse orada milli, manevi, dini, ahlaki konularda her türlü programımız olacak.
MASKE MESAFE VE TEMİZLİĞE
DİKKAT ETMEK ZORUNDAYIZ
Burcu Aydın: Dünyayı kasıp kavuran küresel salgın sürecinde ki değerlendirmeniz nedir?
Sinan Kazancı: Alla-u Teâlâ bize sayamayacağımız kadar nimetler güzellikler vermiştir. Ancak bizler bu pandemi başlayıncaya kadar bu nimetleri işin doğrusu çok idrak edememiştik. Şükredeceğimiz o kadar nimetler varmış ki biz bunların farkında değilmişiz. Bunu daha net görüyoruz. Birçok rutin, basit bulduğumuz şeylerin farkında olmadığımızı pandemi sürecinde hep birlikte gördük. Bir nefes alma ve verebilmenin dahi şükrünü eda edebilmemiz mümkün değilken bir maske hayatımıza girdi. Zaman zaman zorlandığımızı söylüyoruz ki bu manada rahatsızlıkları olan kardeşlerimiz nice zorluklar çekiyorlardır. Tüm hastalarımıza Rabbimden şifa diliyorum. Bu vesile ile ölenlerimize rahmet diliyorum. Tüm sağlık çalışanlarımıza da bu vesile ile ben şükranlarımı arz ediyorum. Söyleşimiz vesilesi ile yeni yıl itibariyle insanlarımıza sağlık ve afiyet dilerken yeni yılın geçen yıldan daha hayırlı olmasını umut ediyor, Rabbimden kendimize, ailemize ve topluma faydalı olmayı nasip etmesini niyaz ediyorum. Salgın sürecinde herkesin üzerine düşen bir takım sorumlulukları var. Bunların yerine getirilmesi halinde inşallah en az zayiatla ve sıkıntıyla bu süreci Allah bizlere atlatmayı nasip eylesin. Alınan kararlara harfiyen riayet etmemiz gerekiyor. Maske, mesafe ve temizliğe dikkat edeceğiz. İnşallah bugünler geçecek. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

 

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.