Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eroğlu, Akka zaferini hatırlattı

Eroğlu, Akka zaferini hatırlattı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Osmanlı’nın Fransızlara karşı 10 Mayıs 1799 tarihinde kazandığı Akka Zaferi’ni yıldönümünde hatırlattı

 

Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Napolyon Bonapart’a karşı Akka Kalesi’ni savunarak büyük bir zafer kazanan Cezzar Ahmet Paşa’nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon Bonapart’ın, “Akka’da durdurulmasaydım, bütün Doğu’yu ele geçirebilirdim!” sözünü söylediğini belirtti.
“UNUTULAN BİR ZAFER DE AKKA ZAFERİ”
“Tarihini bilmeyen milletler atide destanlar yazmaz.” diyen Eroğlu, “Şanlı bir tarihimiz var. Ancak bir dönem geçmişteki bazı zaferlerimiz yeni nesillere unutturulmaya çalışılmıştır. Bunlardan birisi Kut’ülAmare Zaferidir. Birinci Cihan Harbi esnasında 29 Nisan 1916 tarihinde şanlı ordumuzun İngilizlere karşı kazandığı bir zaferdi. Bu zaferi yâd etmek üzere Kut Bayramı olarak 1952 yılına kadar kutlanılmaktaydı. İngilizlerin ricası üzerine Kut’ül Amare Zaferinin kutlaması o sene terk edilmişti. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda gereğini yapmış ve bazı tanıtım faaliyetleri düzenlenmiş, kitaplar yayınlanmıştı. Şimdi unutturulan başka bir zaferi gündeme taşıyoruz. Osmanlının Fransızlara karşı kazandığı Akka Zaferi.” dedi.
“NAPOLYON’A KARŞI AKKA ZAFERİNİ KAZANDI”
Cezzar Ahmed Paşa’nın 18.yüzyıl sonlarında Osmanlı Devletinin Suriye bölgesinin idaresinde kilit rol oynayan, Fransız Ordusunun Komutanı Napolyon Bonapart’a karşı Akkâ Zaferini kazanan kahraman bir Osmanlı vezir olduğunu belirtti. Eroğlu, “Cezzar Ahmet Paşa’ya cesareti ve kahramanlığı ile nam salmış kişi olduğundan kısa zamanda Rumeli Beyler Beyliği payesi ardından Karahisar Mutasarrıflığı verildi. 1775’te vezirlik rütbesiyle Sayda Valiliğine getirildi. 1780 yılında Şam Valiliğine tayin edildi. Daha sonra da Mısır’daki vaziyetin karışıklığı göz önünde tutularak bölgeye yakın olması hasabiyle Sayda eyaletinde vazifelendirildi.
Gerek Şam gerekse Sayda Valilikleri sırasında sürekli olarak Akka’da oturan Cezzar Ahmed Paşa, Memlük Gruplarının çıkardıkları isyanı bastırdıktan sonra Akka’da ki mevkiini daha da güçlendirdi. Akka, Sayda ve Beyrut’ta ticari faaliyetleri kontrolü altına aldı. Çok gelir getiren ve Avrupa tüccarlarının gözde malları olan pamuklu hububat ve ipekli ticaretini kontrol altına aldı. Bu iktisadi güç siyasi kudretinin de anahtarı oldu.” ifadelerini kullandı.
“CEZZAR PAŞA FRANSIZLARA KARŞI KOYDU”
Cezzar Ahmet Paşa’nın özellikleriyle,ticari menfaatleri zedelenen Fransızlar’ın, Cezzâr Paşa hakkında menfi propaganda başlattığını aktaran Eroğlu, “Hatta İstanbul’da ki Fransız Elçisi’nin Cezzar’ı III. Selim’e şikayet ettiği tarihi vesikalarda ifade edilmektedir. Ancak o sırada Fransada Napolyon Bonapart devri başlamıştı. Siyaset onun Mısır, Ortadoğu, İran ve Hindistan ile alakalı cüretkar hayali ile yepyeni bir şekil kazandı. Mısır’ı işgal eden Napolyon’un bu haraketine Osmanlı Devleti çok sert bir tavır aldı. Osmanlı hükümeti, Mısır’ı çok iyi tanıyan Cezzar’ı Mısır Seraskeri tayin etti. Asker takviyesi ve lüzumlu askeri malzeme ve mühimmatı göndermeyi kararlaştırdı. Napolyon hayalini gerçekleştirmek için Mısır’dan Suriye bölgesine ilerleyip El-Ariş, Gazze ve Yafa’yı işgal etmişti. Yafa ancak 6 gün direnebildi. Fransızlar burada çoluk çocuk, kadın, ihtiyar demeden 4 bin ahaliyi hunharca katlettiler. Fransız Ordusu, 18 Mart 1799’da Akka önüne gelmişti. Napolyon, bu bölgenin kilidi durumundaki Akkâ’yı zapta karar verdi. 19 ve 20 Mart 1799’daki hücumla başlayan Akka Muhasarasında Cezzâr Ahmed Paşa, Fransızlara şiddetle karşı koydu. Akka’yı müdafaa etmek üzere yeni kurulmuş Nizâm-ı Cedîd askerine mensup bir kuvvet de mevcuttu. Ayrıca İstanbul’dan donanma ile yeni askerî kuvvetler gönderilmişti. NapolyonAkka’yı bir kaç günde teslim alıp böylece Şam, Bağdat, Hindistan yolunun kendisine açılacağını hayal ediyordu. Muhtemelen Büyük İskender’in hayalini görüyordu. Öncelikle Cezzar Ahmed Paşa’ya bir mektup yazarak ömrünün ahir zamanında kendisini kurtararak ibadetle meşgul olmasını kaleyi teslim etmesini teklif etti. Cezzar Paşa o tarihlerde muhtemelen 75 yaşlarındaydı.” dedi.
“NAPOLYON 10 MAYIS TARİHİNDE
HEZİMETE UĞRADI”
Cezzar Ahmed Paşa’nın Akka Kalesi’nde ki tüm askerleri toplayarak tarihi bir nutuk irad ettiğini belirten Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün askerler ve ahali kanlarının son damlasına kadar çarpışacaklarına yemin ettiler ve küstah Napolyon’a ders verelim dediler. Cezzar Ahmed Paşanın elçiye verdiği cevap gurur vesilemizdir: ‘Devlet-i Ali Osman bu şehri size teslim etmek için beni veziryapmadı. Ben Boşnak Cezzar Ahmed Paşayım. Şehadet rütbesine ulaşıncaya kadar şehirden size bir damla bile içecek vermeyeceğim.’ Bir biri ardına yaptığı saldırılardan hiçbir netice alamayan Bonapart, 10 Mayıs 1799’da yardım kuvvetlerinin yetişmesiyle birlikte büyük bir hezimete uğradı. Takriben 1724 doğumlu o tarihte 75 yaşında olan kahraman Cezzar Ahmed Paşa ve askerleri şanlı tarihimize Akka Zaferi namıyla bir sahife daha yazmışlardı. Ruhları şad olsun. CezzarAhmed Paşa, 7 Mayıs 1804’te vefat etti. Allah rahmet eylesin. Ruhu şad, makamı cennet olsun.”