Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eroğlu: Edirne susuz kalmadı

Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi

Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, serhat şehri, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentleri arasında yer alan Edirne’nin su sıkıntısını çözdüklerini söyledi

 

Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Orman ve Su İşleri eski Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Prof. Dr. Milletvekili Veysel Eroğlu, “Edirne İli Su Yatırımları ve İçmesuyu Tesisleri” hakkında değerlendirme yaptı.
“EDİRNE’YE MUAZZAM
SU YATIRIMLARI YAPILDI”
AK Parti Milletvekili Veysel Eroğlu, cihan İmparatorluğu Osmanlı’ya başşehirlik yapmış kadim şehir Edirne’ye, AK Parti döneminde son 18 yılda baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu temin tesisi, atıksu arıtma tesisi ve taşkın koruma tesisi gibi su yatırımlarında muazzam çalışmalar yaptıklarını söyledi. Eroğlu, “Balkan Harbi’nde şehit kanlarıyla sulanmış bu müstesna şehirde şehit düşmüş kahramanlardan biri de dedem Topçu Er Hasanzade Mehmed Efendidir. Dolayısıyla Edirne’ye ayrı bir gönül bağım bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Edirne için ne gerekiyorsa yapın.’ talimatı doğrultusunda ve şehit dedemin bu topraklarda yatıyor olması sebebiyle özellikle Bakanlığım döneminde Edirne’nin su yatırımlarıyla bizzat ilgilendim.” dedi.
Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile Edirne’ye muazzam yaptırımlar yaptıklarını dile getiren Eroğlu, “Trakya; Coğrafi ve stratejik konumu, binlerce yıllık tarihi, dev sanayi tesisleri ve geniş zirai arazileri ile büyük bir potansiyele sahiptir. Trakya’da kalkınma ile uyumlu, sosyal ve çevresel gelişmeye, hızlı şehirleşme ve sanayileşmeden kaynaklanan başta su kirliliği olmak üzere mes’elelerin çözümüne yönelik dev bir proje hayata geçirdik. Kısa adı TRAGEP olan proje, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale’nin Trakya’da kalan Gelibolu kısmının kalkınmasında anahtarı olacaktır. Toplam maliyeti 10 milyar TL olan projenin büyük bölümü tamamlanmıştır. Son 18 yılda Edirne’ye yapmış olduğumuz su yatırımlarının maliyeti takriben 7 milyar TL’dir. 6 baraj ve 31 gölet inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Takriben 473 bin 510 dekar araziyi sulamaya açarak yıllık 272 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 114 dere ıslahı gerçekleştirerek Edirne şehir merkezi, 93 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk.” ifadelerini kullandı.
“6 BARAJ 31 GÖLET İNŞASIYLA REKORA
İMZA ATILDI”
Edirne’nin, Trakya’nın ve Türkiye’nin en önemli illerinden biri olduğunu dile getiren Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Edirne özellikle zirai bakımdan çok önemli bir potansiyele sahiptir. Son 18 yılda inşa ettiğimiz 6 baraj ve 31 gölet ile Edirne’nin münbit topraklarını sulamaya açarak şehrin zirai katma değerini arttırdık. Özellikle 2011 yılında hizmete aldığımız Hamzadere Barajı ve 2015 yılında hizmete aldığımız Çakmak Barajı Edirne’nin en önemli barajlarındandır. Cimra Sulaması, Sultanköy Sulaması, Telmata Sulaması önemli sulama projelerinden bazılarıdır. Kanal Edirne Projesi, ülkemizin örnek projelerinden biri olup son derece faydalı olmuştur. Bakanlığım döneminde bütün illeri ziyaret eder, sıkıntıları yerinde tespit eder ve çözümlerini geliştirerek gerekli talimatları verirdim. Balkan Harbinde Edirne’de şehit düşen dedem Topçu Er Hasanzade Mehmed Efendi’nin şehitliğinin yerini tespit için yaptığımız araştırmalarda Edirne’nin özellikle Karaağaç Mahallesi’nde sel taşkınlarından dolayı büyük sıkıntı yaşanıldığını bu sebeple arazi incelemelerimiz sırasında taşkınlara sebep olan Meriç Nehrinin debisini düşürecek bir proje geliştirmemiz gerektiğini tespit ettim. Bilindiği üzere Bulgaristan’dan doğarak, Türkiye-Yunanistan sınırını çizen Meriç Nehri özellikle kış aylarında ani akım yükselmeleriyle Edirne Karaağaç mevkiinde taşkınlara sebep olmaktaydı. Edirneli kardeşlerimizin yaşadığı bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için Bakanlığım döneminde 2015 yılında Kanal Edirne Projesini geliştirdik ve uygulamaya başladık.”
“İÇME SUYU MESELESİ
KÖKÜNDEN ÇÖZÜLDÜ”
Edirne’ye kazandırdıkları daha pek çok baraj, gölet ve sulama tesisi bulunduğunu belirten Eroğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Edirne’de şehre kazandırdığımız muazzam içmesuyu çalışmaları daha ön plana çıkmaktadır. 2003 yılında iktidara geldiğimizde Edirne içmesuyu sıkıntısı yaşayan illerimizden biriydi. Edirne’mizin acil içmesuyu ihtiyacını 2007 yılında Süloğlu Projesi Rehabilitasyon ile karşılamıştık. Ancak şehrin artan nüfusunu da dikkate alarak hazırlamış olduğumuz İçmesuyu Eylem Planı çerçevesinde uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılayacak Kayalıköy Barajı İçmesuyu Projesini hayata geçirdik. Kayalıköy Barajından58 km uzunluğunda inşa ettiğimiz isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 30 bin metreküp olan içmesuyu arıtma tesisi ile Edirne şehir merkezine yıllık 21,64 milyon metreküp içmesuyu verilmektedir. Böylece şehrin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Ülkemizin göz bebeği Edirne için Hükümet olarak gereken bütün içmesuyu tesislerini inşa ettik. Ancak Edirne Belediyesinin bu suyun her bir damlasını gözü gibi koruması gerekir. Kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir. Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Edirne’mizi susuz bırakmadık.”
>> Burak AYDIN’ın Haberi

 

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti