Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eroğlu: HES konusunda vatandaş kandırılıyor

Bu haberin fotoğrafı yok
Eroğlu: HES konusunda vatandaş kandırılıyor 

Başkanlığını Afyonkarahisarlı işadamı Şükrü Koçoğlu’nun yaptığı Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın toplantısına katılan Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye’nin hidroelektrik santralleriyle ilgili vatandaşların yanlış yönlendirildiğini söyledi. İNTES Başkanı Koçoğlu ise, su kaynaklarının her zamankinden daha iyi yönetilmesi gerektiğini anlattı

Ankara Sheraton Otel’de gerçekleştirilen Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) geleneksel toplantısına katılan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, son günlerde hidroelektrik santrallere karşı büyük bir baskı olduğunu belirterek, “Vatandaş saçma sapan ifade-lerle kandırılıyor. Hidro Elektrik Santrallerin (HES) ülkeye ne kadar faydalı olduğunu arz güvenliği açısından çok önemli olduğunu vatandaşlara anlatmamız gerekiyor.” dedi.
Enerjide yüzde 72 dışa bağımlıyız
Bütün ülkelerin hidroelektrik potansiyelini kullandığını, Türkiye’de ise suların boşa aktığını kaydeden Eroğlu, “Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var. Yüzde 72 enerji bağımlısıyız. Doğalgaz, ithal kömürü almak için döviz ödüyor, suyumuz boşa akıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil.” diye konuştu. Son zamanlarda hidroelektrik santrallere karşı büyük bir baskı olduğunu, santrallerin zehirli olduğunun söylendiğini aktaran Eroğlu, vatandaşın bu tür yalan söylentilerle kandırıldığını ileri sürdü. Bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Eroğlu, “HES’lerin ülkeye ne kadar faydalı olduğunu arz güvenliği açısından çok önemli olduğunu vatandaşlara anlatmamız gerekiyor. Böylece 15-20 milyar dolarlık enerji ithal etmekten kurtulmuş olacağız. Bazı çevreci grupları ikna etmek mümkün değil. Ama vatandaşı ikna etmemiz gerekiyor.” dedi. Eroğlu, ÇED raporu olmadığında baraj yapımına müsaade etmediklerini vurguladı.
Müteahhitlere çevre uyarısı
Toplantıda yaptığı konuşmada çevrenin öne-mine değinerek, müteahhitlere çevreyi koruma konusunda uyaran Bakan Eroğlu, yeşillendirme çalışmalarının da gerekliliğini anlattı. Müteahhitlere uyarılarda bulunan Eroğlu, “Çevreye uyumlu çalışın arkadaşlar. Karadeniz’de bir firma, aldığı tünelden çıkardığı malzemeyi yamaçlara atmış dereyi kapatmış. Bütün gazete-lerde kötü bir emsal olarak yayınlandı. Biz onun cezasını verdik.” diye konuştu.
Koçoğlu, su her zamankinden iyi yönetilmeli
İntes Başkanı Şükrü Koçoğlu, 2023’te 100 milyon olması beklenen nüfusa göre su miktarının bin 125 metreküp/yıl olacağının öngörüldüğünü belirterek, Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2030 yılında 2020 yılına göre 602 kat fazla miktarda enerjiye ihtiyaç duyulacağını söylediğini aktardı. Bu nedenle su kaynaklarının her zamankinden daha iyi yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Koçoğlu, özel sektör olarak enerji yatırımlarında 50 milyar dolarlık bir rol üstlendiklerini, yaklaşık bin 600 proje ile 70 milyar kilowatlık bir elektrik üretimini sağlamış olacaklarını bildirdi.
Bürokrasiyle boğuluyoruz
Yaptığı konuşmada bürokrasiye boğulduklarını, birçok enerji yatırımının bazen inisiyatif kullanılmadığı için uzayıp zorlaştığını ifade eden Koçoğlu, “Bu konuda sürecin hızlanması ve özel teşebbüs tarafından yapılan yatırımlar hem daha çabuk ekonomiye kazandırılacak hem de kredi ile yapılan yatırımlarda daha az faiz ödenecektir.” ifadelerini kullandı.