Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EŞLER ARASI İLETİŞİM / Afyonkarahisar Müftülüğü

İletişim iki insanın birbirini fark etmesiyle başlar. Eve girildiğine bir selamla, uzaktan bakıldığında bir gülümsemeyle iletişim kurulur. Eşlerin birbirine güven ve sevgiyi hissettirecek söz ve davranışı aile içi huzurun teminatı olacaktır. Aile bireylerinin kullandıkları iletişim dili daima yapıcı, onarıcı ve saygınlığı koruyucu olmalıdır. Elbette evlilik hayatında istenmeyen durumlar sevilmeyen tavırlarla karşı karşıya kalınabilir. Önemli olan her hal ve durumda sükûneti korumak ve yumuşak üslubu kullanmaktır. Kur’an’ı Kerimde; “İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel şekilde sav. Birde bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sıcak bir dost oluvermiş.” buyrulmaktadır. (Fussilet Sûresi, 41/34.)
İletişim karşılıklıdır ve çoğunlukla da karşıdakinin kullandığı iletişim kalıbıyla şekillenir. Peygamber Efendimiz (sav); “Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi misafirine ikram etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi komşusunu rahatsız etmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kişi ya hayır söylesin ya da sussun.” buyurmaktadır. (Ebû Dâvûd, Edeb, 122-123)
Tartışmada kullanılan dil, sorunun çözülmesine ya da büyümesine sebep olur. Yunus Emre’nin diliyle öyle etkilidir ki söz;
“Sözü bilen kişinin, yüzünü ağ ede bir söz,
Sözü pişirip diyenin, işini dağ ede bir söz,
Söz ola kese savaşı, söz ola bitire başı,
Söz ola ağulu aşı, bal ile yağ ede bir söz.”
Vahiy ve sünnet çizgisiyle iletişim; hak, adalet, ihsan, af, sabır ve dua gibi ahlâki esaslara dayanmaktadır. Bu esaslar da aynı zamanda huzurlu bir yuvanın teminatıdır.
(Alıntı; Diyanet İşleri Başkanlığı “Ailemin Sohbet Günlüğü” Kitabı)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER