Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnafa temkinli hareket telkini – Kocatepe Gazetesi

Esnafa temkinli hareket telkini – Kocatepe Gazetesi
Esnafa temkinli hareket telkini

ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, esnaf ve sanatkara temkinli hareket etmeyi tavsiye etti. Konak, zor bir dönemden geçildiğini hatırlatarak çok mecbur kalmadıkça kredi kullanılmamasını istedi

Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak, yeni iş kuracak olan esnaf adaylarına meslek kuruluşlarına giderek görüş almalarını önerdi. Birlik ve esnaf odalarının danışmanlık hizmeti sunduğunu bildiren Konak, esnafın, sanatkarın, tüccarın işinin rast gitmesini diledi.
Bakış açısı iyimser
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, 2010 yılına göre 2011 yılının esnaf açısından daha iyi geçtiğini söyledi. Açılan ve kapanan iş yeri sayısını takip ettiklerini ifade eden Abdülkadir Konak, yıllık istatistiklerin birliğin internet sitesinde yayınlandığını ifade etti. 2011 yılında 2010 yılına nazaran daha çok işyeri açıldığını aktaran Konak;
“Esnaf sayımızda yaklaşık yüzde 2,5 civarında bir artış var. Bu artış yeterli değil. Ama biz bunu iyiye gidişin göstergesi olarak görüyoruz. Eksiye gitmedi. Afyon gelişiyor. Termal turizmi gelişiyor. Havaalanı yapılacak, ekonomisi gelişiyor, şehir olarak gelişim kaydediyor. Bundan da Afyon’daki esnafın faydalanacağını umuyo-ruz. Önümüzdeki döneme daha iyi bakıyoruz. İnşallah her şey daha iyi olacak. Termal turizmin açılması, havaalanı açılması, mutlaka esnaf ve sanatkara yansıyacaktır.” dedi.
Planlama ihtiyaca göre olmalı
Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği gündeminde esnaf ve sanatkar kesiminin yaşadığı sıkıntılar olduğunu belirten Birlik Başkanı Abdülkadir Konak, geçmişten bugüne kadar devam eden kredi sıkıntılarına dikkat çekti. Kurum olarak gündemde Mecliste ve Sanayi Bakanlığı’nda yürütülen yasa değişikliği çalışmalarının olduğunu söyleyen Konak; “Bu konuda esnaf ve sanatkar teşkilatlarının esnaf ve sanatkara yönelik daha düzenleyici, yaptırımcı yasaların gelmesini bekliyor. Esnaf sayısı artıyor diyoruz ama bir taraftanda bu bizim sıkıntımız. Afyon’un nüfusu az buna göre sayımızda fazla. İl genelinde 21 binin üzerinde esnafımız var. Yedi yüz bin nüfuslu bir şehirde 35 kişiye bir esnaf düşüyor. Dünyada ve Avrupa’da bu planlama böyle değil. İhtiyaca göre işyerlerine açılış izni veriliyor. İhtiyaç yoksa açılış izni vermiyorlar. Bir başı bozukluk yaşanmıyor. Biz sıkıntıyı burada çekiyoruz.” diye konuştu.
Krizler esnafı vuruyor
Planlama yapmadan oluşturulan tesislerin sıkıntılara neden olduğunu söyleyen ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, 2. Küçük Sanayi Sitesini örnek gösterdi. Sitenin uzun zamandır faaliyette olmasına rağmen doluluk oranının yüzde 50-60 oranında olduğunu kaydeden Konak, 1. Sanayi Sitesi’ndeki esnafın tamamının siteye gelmesi halinde de doluluğun ancak sağlanabileceğini ifade etti. Esnafın kısıtlı sermaye ile emek yoğunluğuyla çalışan insanlardan oluştuğunu vurgulayan Abdülkadir Konak; “Esnafımız emek yoğun çalıştığı için ülkede ve dünyadaki krizlerden en çok etkilenen kesimlerden bir tanesi. Bu yönde de KOSGEB’in çalışmaları var. Halk Bankası’nın, Kefalet Kooperatifinin de çalışmaları var. Birçok banka ile sözleşmelerimiz var. Biz kurum olarak esnafı ancak kredi yönüyle desteklemeye çalışıyoruz. Tabiri caizse ayakta tutmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
KOSGEB’den önemli çalışma
Kırsal kesimde pekçok ESOB üyesinin sadece sosyal güvence sahibi olabilmek için bakkaliye dükkanı, akşamları bir kaç demlik çay satan bir kahvehane açtığını dile getiren ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, bunların elendiğinde 20 binde yaklaşık yüzde 30’luk bir oranın elde edileceğini aktardı. Esnafın bakış açısını anlatan Konak sözlerine şöyle devam etti: “Esnaf kimse-ye yük olmadan kendi sermayesi ile kendi emeğiyle ayakta durmaya çalışıyor. Bizde buna kurum olarak odalarımızla birlikte destek vermeye çalışıyoruz. Esnafın her türlü bürokratik işinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kredilerin temininde destek oluyoruz. Yeni iş kuracaklara hibe desteği yönünde KOSGEB’in başlattığı bir çalışma var. İlk lansmanı İstanbul’da yapıldı. Toplantıya bende AKÜ Rektörümüzle birlikte katıldım. Özel projelere daha önce uygulanmamış projelere KOSGEB hibe desteği verecek. Bu rakam yüz bin TL’ye kadar olacak.” (Burcu Aydın)