Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Esnafımıza 65,6 milyar TL plasman kullandırdık”

“Esnafımıza 65,6 milyar TL plasman kullandırdık”

S.S 20. Bölge Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifleri Konya Bölge Birliği seçimli genel kurul toplantısına Afyonkarahisar ev sahipliği yaptı. Seçim sonucu mevcut Başkanı Mehmet Baybağan tekrar göreve seçildi. Baybağan 2003 yılından bu yana esnaflara 65,6 milyar TL plasman kullandırıldığını açıkladı

Sınırlı Sorumlu 20. Bölge (Konya-Afyonkarahisar-Eskişehir-Aksaray-Karaman) Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifleri Konya Bölge Birliği 2018-2019-2020 yılları birleştirilmiş 48. olağan seçimli genel kurul toplantısı 11 Eylül 2021 Cumartesi günü Akrones Otel’de yapıldı.
Seçimli olağan genel kurul toplantısına 45 Kredi ve Kefalet Kooperatifinden 142 delege katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması akabinde genel kurul divanı TESKOMB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tural’ın Başkanlığında oluştu.
“ESNAF VE SANATKÂR İÇİN TEDBİRLER ALINMAYA DEVAM EDİYOR”
Toplantının açış konuşmasını yapan S.S 20. Bölge Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifleri Konya Bölge Birliği Başkanı Mehmet Baybağan, Kovid-19 küresel salgınında hayatını kaybeden Esnaf Teşkilatı Başkanlarına, Yöneticilere, çalışanlara, esnafa, sanatkâra ve vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Baybağan, “Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerde hayatını kaybedenleri rahmetle andığını söyleyerek, Rabbim bizlere böyle acı olayları bir daha yaşatmasın. Çin’de baş gösteren ve dünya ülkelerine dalga dalga yayılan ve 2020 yılı Mart ayı itibariyle de ülkemizde başlayan Kovid-19 salgını süreciyle birlikte hepimiz için zor bir dönem başlamıştır. Geride bıraktığımız yaklaşık 18 ay içerisinde tüm kesimler salgından oldukça etkilenmiş, ancak bu olumsuz durumdan en büyük pay esnaf ve sanatkârımıza düşmüştür. Bu zor süreçte Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül önderliğinde, TESKOMB teşkilatı olarak Bölge Birliklerimizle, Kooperatiflerimizle esnafımıza sanatkârımıza destek olabilmek için büyük çaba sarf ettik. Millet olarak salgına karşı ulusal bir mücadele verirken, alınan tedbirler kapsamında binlerce esnaf ve sanatkârımızın dükkânları kapanmış durumdadır. Ayakta kalabilmek adına ticaret yaparak idame ettiren ve günlük kazancıyla geçimini sağlamaya çalışan esnaf ve sanatkârımız çok zor günler geçirmektedir. Bu zor günlerinde esnaf ve sanatkârımıza destek olmak amacıyla devletimiz tarafından bazı tedbirler alınmış ve alınmaya da devam ediliyor.” dedi.
“ÜÇ KEZ TAKSİTLERİN ERTELENMESİ SAĞLANDI”
Üst Birlikler ve Kooperatiflerin esnaf ve sanatkârın zor günlerinde her zaman yanlarında olduklarını dile getiren Baybağan, “Esnaf ve Kefalet Kooperatifçiliğimizin var oluşunun sebebi esnaf ve sanatkârlarımızdır. Bu zor günlerinde onlara destek sağlamak da bizlerin asli görevi olmuştur. Dolayısıyla, yaşadığımız bu sıkıntılı süreçte Birliğimize bağlı Kooperatiflerimiz ara vermeden faaliyetlerine devam ederken, gerek yöneticilerimiz, gerekse personellerimiz sağlıklarını riske atarak ortaklarına bu zor günlerinde destek olmak için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu nedenle değerli yöneticilerimize ve çalışanlarımıza yürekten kurullarım adınateşekkür ediyorum. Bu sıkıntılı sürede, Kooperatiflerimiz kredi borçlarını tahsil yoluna gitmediği gibi, kooperatif ortaklarının takibindeki borçlara 2020 ve 2021 yılında olmak üzere, 2 kez borçları yeniden yapılandırma imkânı sağlamıştır. Bu süreçte hiçbir şekilde borcunu vadesinde ödeyemeyen ortaklarımıza yasal takip uygulaması gerçekleştirilmemiştir. Ayrıca; Bildiğiniz gibi vadesi gelmemiş borçların ertelenmesi için Merkez Birliği ve Üst Birliklerimizce yapılan çalışma ve girişimler neticesi 3 kez taksitlerin ertelenmesi sağlanmıştır.” diye konuştu.
“65,6 MİLYAR TL PLASMAN KULLANDIRILDI”
Mehmet Baybağan, 2018-2019 ve 2020 yılları içerisinde piyasa şartları nedeniyle faizlerin inişli, çıkışlı olmasına rağmen, daha önce yüzde 4,5 faiz oranıyla kullandırılan kredilerin faiz oranı artışından etkilenmemesi için yoğun çaba sarf edildiğini söyledi. Baybağan, “Esnaf ve sanatkârımızı büyük bir yük getirecek olan faiz farkının hazine tarafından karşılanması sağlanmıştır. Ayrıca 1 Aralık 2020 tarihinde banka tarafından uygulanmaya konulan kredilerin yüzde 10’unun Paraf esnaf karta yüklenmesine de 8 Temmuz 2021 tarihi itibariyle son verdiğini hatırlatırken; bu hususlarda da büyük emeği geçen Genel Başkanımıza bu vesileyle şükranlarımızı arz ediyoruz. Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Teşkilatı olarak; Türkiye geneline baktığımızda, 32 bölge ve 958 Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin, bankayla esnaf ve sanatkâr arasında üstlendiği kefalet sorumluluğu özellikle 2003 yılından itibaren Esnaf ve Sanatkârımıza 65,6 milyar TL plasman kullandırılmıştır.” şeklinde konuştu.
“TESKOMB’U HÜKÜMET DE TAKDİR EDİYOR”
Mehmet Baybağan, TESKOMB Yönetim Kurulu Üyesi olarak son 18 yılda gösterdiği gelişimle marka haline gelerek sunduğu hizmetlerle esnaf ve sanatkârın yanı sıra hükümet tarafından TESKOMB’un takdir edildiğini söyledi. TESKOMB teşkilatının başarısını, teşkilatın önderi Genel Bakşan Abdülkadir Akgül’ün liderliğinde tüm yöneticiler ve çalışanlarla birlikte örnek bir dayanışma içerisinde yürütülen özverili çalışmaların sonucu olduğunu belirten Baybağan şunları kaydetti:
“TESKOM yurt genelinde 32 Bölge Birliğinden oluşmaktadır. Bu tablo içerisinde de 20. Bölge Birliği olarak 31 Ağustos 2021 tarihinde birliğe bağlı 45 kooperatifin kefaletiyle kullandırılan toplam kredi miktarı 2 milyar 671 milyon 650 bin TL’dir. Birliğimiz 32 Bölge Birliği içerisinde ise ilk 7’nin içerisinde yer almaktadır. Piyasa şartlarına göre en ucuz maliyeti kredinin esnaf ve sanatkârlara kooperatiflerimiz kefaletiyle, Halk Bankasından kullandırılmıştır. Kredi üst şahıs limitleri 225 bin TL’ye çıkarılmış olup, 1. ve 2. grup kooperatifler 225.000 TL, 3. ve 4. grup Kooperatifler 175.000 TL, 5. grup Kooparetifler 150.000 TL, 6. ve 7. grup Kooperatifler de 125.000 TL’ye kadar kredilere kefalet vermektedir.” Toplantı bilanço ve gelir gider raporlarının okunması, yönetim ve denetim kurullarının ayrı ayrı ibrasıyla devam etti.
BAYBAĞAN YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ
S.S Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri 20. Bölge Birliği organlarının 3 yıl görev süresiyle yapılan seçim sonucu Yönetim Kurulu Başkanlığına Mehmet Baybağan seçildi. Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise: Mahmut Emin Birliktir, İbrahim Turgut, Mustafa Oymak, Ülkü Yaşar Altın, Refik Pehlivan, Kenan Belgin, Recep Kökes, Memduh Göner ve Birol Abit ve Necati Erdoğ’du seçildi. Denetim Kurulu Asil Üyelikleri; Gazi Tezel, Ahmet Sarı, Abdullah Şenyurt’tan oluştu. TESKOMB Delegeliklerine; Mehmet Baybağan, Ülkü Yaşar Altın, İbrahim Turgut, Kenan Belgin, Memduh Göner seçildi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi