Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnafın ödeme ahlakı sağlam – Kocatepe Gazetesi

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi
Esnafın ödeme ahlakı sağlam

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin mali genel kurul toplantısı yapıldı. Kooperatifin 2015 yılı Mali Genel Kurulu Yasemin Düğün Salonu’nda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
ESNAF BORCUNA SADIK
Selçuklu Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve Konya 6. Bölge Birlik Başkanı Mehmet Baybağan’ın divan başkanlığını yaptığı kongrede yönetim ve denetim kurulu raporları ile bilanço oybirliğiyle kabul edildi. Toplantıda esnafa hitap eden Kooperatif Başkanı M. Emin Birliktir, kooperatif plasmanının 40 milyon TL olduğunun altını çizdi. Birliktir; “Geçtiğimiz yıl verilen kredilerin ödenme oranı yüksek, yüzde 90 seviyesindedir. 378 bin TL’lik bir oran icra takibine alınmıştır. Ödeme oranının böylesi yüksek olması sadece kooperatif yönetimi, personel ve banka başarısı değildir. Esnafımızın borcuna ne kadar sadık olduğunun bir göstergesidir. Bu nedenle esnafımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
KOOPERATİF
1. SINIF STATÜDE
M. Emin Birliktir, kooperatiflerin icra takip oranları, kullandırdıkları kredi, ödeme oranları, kooperatif mal varlığı gibi 21 ayrı sınıfta değerlendirmelere tabi tutulduğunu dile getirdi. Tüm bu oranlar tutulduğunda 1. sınıftan başlayarak 6. sınıfa kadar kooperatif bulunduğunu belirten Birliktir; “Örneğin 1. sınıf kooperatifler 150 bin TL’ye kadar kredi verebiliyor. Alt sınıf kooperatifler ise daha düşük oranda kredi verebiliyor. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi 1. sınıf kooperatif statüsündedir. Bu sayede esnafımıza kullandırdığımız kredi oranı ise en yüksek seviyededir” diye konuştu.
HESAPLAR AYRI TUTULMALI
Hükümetin küçük esnaf ve sanatkara vereceği 30 bin TL’lik faizsiz krediler hakkında düşüncelerini açıklayan M. Emin Birliktir; “Şu ana kadar 60 kişi başvuru yaptı. Bu kişilere 30’ar bin TL faizsiz kredi vereceğiz. Ancak burada bir sıkıntı oluşuyor. Bu para kooperatif plasmanından veriliyor. Bu nedenle kooperatifin maddi gücü dayanmayabilir. Yönetim olarak karar aldık. Bundan sonra haftada en fazla 5-6 kişiye bu krediden vereceğiz. Çünkü plasman kooperatif bünyesinden karşılandığı için esnafımıza kredi kullandırmada nakit sıkıntısı yaşayacağız. Bu nedenle 2. sınıf kooperatif durumuna düşebiliriz. Hükümetin bu konuda çalışma yürütmesini istiyoruz. Hesapların ayrı tutulmasının faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bu işin sekreteryasını yine kooperatif olarak biz yapabiliriz. Ancak hesapların ve defterlerin ayrı tutulmasını çok yerinde olacak. Ayrıca bu kredi desteğinin kooperatif kasasından karşılanmamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
BELEDİYE EKSİKLERİ GİDERDİ
2. Küçük Sanayi Sitesi’nde 7 milyon TL değerinde yol ve kilitli parke döşemesi yapıldığını kaydeden Birliktir şöyle konuştu: “Yine 1. Küçük Sanayi sitemize de 3 milyon TL değerinde asfalt döküldü. 250 bin TL değerinde internet sistemi oluşturuldu. Bu konuda büyük emeği geçen Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a, Belediye Meclis üyelerimize, komisyonlarımıza ve Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerine teşekkür ediyoruz.”
HALA NEYİN PEŞİNDESİNİZ?
Sanayi Sitesi Başkanı’nın yollardan haberinin olmadığı açıklamasına atıfta bulunan Birliktir şunları söyledi: “Belediye böyle bir çalışma yapıyor hala neyin peşindeyiz? Bu açıklamalar Belediye Başkanımızı ve ekiplerimizi kırıyor. Bu kadar yoğun bir çalışma yapılırken eleştirmenin ne anlamı var? Geçtiğimiz dönemlerde Belediye Başkanı asfalt yapacağım diye esnaftan para topladı. Sonra yolu yine yapmadı. Eskiden sanayimize giren kamyonların makasları kırılırdı. Şimdi ise yollarımız mükemmel bir hale kavuşmuştur. Eleştirirken bunları da görmek gerekiyor.”
SÜREÇ ZAHMETLİ İŞLİYOR
Sanayi Sitesi’nin şehir içinde kaldığı için taşınacağını ifade eden Birliktir sözlerine şöyle devam etti: “Konya yolunda çok güzel bir alan tespit edildi. Bu alanda çalışmalar devam ediyor. Defterdarlık Maliye Bakanlığına çalışmalar hakkında rapor veriyor. Maliye ise Başbakanl��ğa sunuyor. Ardından dosyalar tekrar geri geliyor ve incelemeler yapılıyor. Oldukça zahmetli bir süreç. Ancak her ne olursa olsun bunun sıkı şekilde takibini yapıyoruz. 600 Dükkanlık bir sanayi sitesi kuralacak. Sanayi esnafımızın mağdur olmaması için çalışmalarımızı yürütüyoruz.” (Kocatepe Haber Merkezi)