Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ESNAFIN SORUNU YOK MU? – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 12 Ocak 2018 Cuma 15:26:38
 

Afyonkarahisar’daki Esnaf Odaları’nın Genel Kurulları başladı. Bazı Odalar tek adayla Genel Kurul gerçekleştirirken, bazı Odalar 2 ya da 3 adayla Genel Kurul’u gerçekleştiriyorlar. 2 veya 3 adayın yarıştığı Genel Kurullar’da görece bir katılımdan bahsedebiliriz; ancak tek adayın olduğu Genel Kurullar’da protokol üyeleri ile birlikte toplam 40 kişilik bir grup yer alıyor.
Bu durumda Genel Kurul, siz deyin 15 dakika, ben diyeyim 45 dakikada bitiyor. Faaliyet Raporları ve benzeri metinler hızlıca okunup seçim kısmına geçiliyor. Zaten tek aday olduğu için seçimin galibi belli oluyor; seçimin galibi mevcut aday da kürsüye çıkıyor ve açıklama yapıyor.
Oysa Genel Kurullar, esnafın sorunlarının tartışılacağı, sorunların çözümleri için kafa yorulacağı, hatta Birlik Başkanı ve İl Yöneticileri’ni kendi sorunlarının çözülmesi noktasında teşvik edeceği toplantılar olarak algılanmalı.
Ancak Afyonkarahisar’da katıldığım Oda Genel Kurulları’nda esnafın katılımları düşük. Bu durumdan Oda Başkanları’nın da hoşnut olmadığı görülüyor. Çünkü özel telefonlarla, davetiyelerle çağrı yapılmasına rağmen esnafın Genel Kurul salonuna çekmekte zorluk yaşanıyor.
Bir de “birinci toplantı”, “ikinci toplantı” tarihleri var ki, başka bir tuhaflık. Yasa gereği Genel Kurullar’da ilk toplantı tarihi belirleniyor, çoğunluk sağlanamaması durumunda ikinci toplantı tarihi belirleniyor; ikinci toplantıda çoğunluk aranmıyor. İlk toplantı tarihi, tam anlamıyla yasak savma hâline gelmiş. Tüm seçimler ikinci toplantıda gerçekleşiyor.
Türkiye’de sayısı 1000’lerle ifade edilen Oda Yöneticisi var. Böylesine çok Başkan ve Yönetici’nin olduğu yerde “Bir yerde yanlışlık mı var” soruları sorulmaya başlanıyor.
Tabii hâl böyle olunca, Hürriyet Gazetesi’nin yayınladığı “Esnaf Odaları Raporu” geliyor insanın aklına.
2017’nin Mayıs ayında Hürriyet Gazetesi’nden Aysel Alp’in imzasıyla yayınlanan haberde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırlattığı ve 286 Oda’nın incelendiği bir rapordan bahsedildi. Rapordaki veriler şöyleydi:
-Odalardaki Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri tamamen esnaf ve sanatkâra hizmetten uzaklaşmış menfaat ve koltuk savaşı yapan kişilerden oluşmaktadır.
– Fiiliyatta esnaflık niteliklerini kaybetmiş ancak oda üyelik kayıtları devam eden kişiler bulunuyor. Dolayısıyla güncel olmayan hazirun listeleri ile yapılan organ seçimlerinin sıhhati konusunda kuşkulara ve son yıllarda seçimlerin iptal edilmesine dair başvuruların artmasına neden oluyor.
– Odaların fonksiyonlarının aidat toplama dışında ne olduğunun sorgulanması gerekmektedir.
Yönetim organlarının seçiminde nitelikten çok siyasi ve maddi gücü yüksek, lobi faaliyetlerinde başarılı olan ve çevresi geniş kişiler, yönetim ile birlikte tüm kurulları belirleyebilmektedir.

Raporda çok sayıda Oda’nın olmasının verimlilik ve hizmet bakımından, Türkiye’ye katkı sağlamadığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği teşkilatlanmasının örnek alınması gerektiği vurgulanıyor. Raporun ilgili kısmı şöyle:
“Çok başlılığa sebebiyet veren odalar, birlikler ve federasyonlar fesh edilip, her ilde tek bir oda kurulmalıdır. Her ilde yer alan oda birlikleri bu yapıya dönüştürülmeli. Türkiye’deki ticaret ve sanayi odalarının bir benzerinin esnaf ve sanatkarlar için kurulmasını öngören, üyeliğin zorunlu olduğu tek Oda sistemi uygun görülmektedir.”
Esnaf Odaları ile ilgili Genel Kurullar devam ederken, bu konunun bir kez daha düşünülmesi gerek.

 

OTOPARK, AMA NASIL?

 

Afyonkara-hisar Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Hüseyin Karnıbüyük, Çarşı merkezinde otopark sıkıntısı yaşandığını söyledi. Tamam, ama nasıl? Afyonkarahisar Belediyesi’nin Ambaryolu’nda, Belediye Çarşısı’nda, Yoncaaltı’nda otoparkları var. Tam olarak ne isteniyor, nereye isteniyor; daha ayrıntılı açıklanması gerek. Bu konuda Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara, “Eski binaların Belediye tarafından alınarak otopark yapılması” önerisini gündeme getirmişti. Karnıbüyük’ün de bir yöntem önermesi, mevcut otoparkların kullanım oranlarını istatistikle ortaya koyması gerekiyor.

 

İYİ BİR FOTOĞRAF VERMEMİŞİM

Herkesi eleştirirken, arada sırada aynaya da bakmak gerek. Rahatsız olduğum bir konuyu paylaşmak isterim:
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın NG Afyon Otel’de ev sahipliğini yaptığı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve İdareciler Günü kutlamasında Afyonkarahisar Valiliği’nin internet sitesinde yayınlanan, benim de fotoğraf seçerken Yazı İşleri Müdürümüz Burak Aydın’a gönderdiğim bir fotoğraf var. Bu fotoğraf, bazı gazetelerde de yayınlandı. Fotoğrafta, Vali Tutulmaz, tokalaşmak için elini uzatıyor, ben de karşılık verirken neredeyse iki büklüm oluyorum.
Devlete itaat, benim beis duymayacağım, aksine gururlanacağım bir olgu. Bununla birlikte bir gazetecinin böyle bir poz vermesini doğru karşılamıyorum. Gazeteci, “dik durma” iddiasındaysa, bu duruş, tokalaşmasından başlamalı.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER