Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EÛZÜ BESMELE NEDİR?

Ol deyince olduran, gönüllerimizi iman ile dolduran Yüce Allah’ın 99 adıyla……..
“Eûzübillâhimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm
“Lânetlenmiş, kovulmuş şeytanın şerrinden âlemlerin Rabbi olan Allah’a sığınırım. Rahman ve rahim Allah’ın adı ile başlarım.”
Müslüman Eûzü’yü okumakla kendisini cin ve insan şeytanlarının şerrinden, himaye ve korumasında bulundurması için, Yüce Allah’a sığınmış, O’nu kendisine yardımcı ve dayanak kabul etmiştir.
İslâm âlimlerine göre Eûzü, Bir şeyi Allahü Teâlâ’nın hıfz ve eman’lığına (eminliğinegüvencesine), O’nun korumasına ısmarlamaktır. Eûzübillâhimineşşeytânirracîm diyen mü’min, kendisini Allah’a emanet etmiş ve “Ey Allah’ım! Ben kendimi sana emanet ediyorum” demiş ve kendisini Allah’a teslim ve emanet etmiş olur.
Dinimizde müslüman, bir iş yapacağı zaman önce besmele çeker. Böylece şeytanın şerrinden, şeytanın emrinde olanların şerrinden ve şerlilerin şerrinden aynı zamanda her türlü şeytani duygu ve düşüncelerden Allah’a sığınmış ve Allah’a güvenini belirtmiş olur.
“Doğrusu şeytanın, inananlar ve yalnız Rablerine güvenenler üzerinde bir nüfuzu yoktur.” (Nahl/ âyet:99) “Şeytanın nüfuzu, ancak onu dost edinenlere ve Allah’a ortak koşanlaradır.”(Nahl/100)
Besmele çekerek bir işe başlamakla Müslüman Yüce Allah’tan yardım istemiş olur.
Resûlüllah (SAV) “Kim bismillah’ı gönülden inanarak okursa, onunla birlikte dağlar da tesbih getirir. Ancak ne var ki dağların tesbih sesi duyulmaz.” Buyurdular. (Ebû Nuaym,
İbn-i Sülemî; Hz. Âişe’den)
Diğer bir rivayette ise şöyle deniliyor: “Dağlar ve taşlar tesbih eder. Ancak ne var ki insanlar bunların tesbihini işitmezler.” (Allah izin verirse kalp gözü ve gönül kulağı açık olanlar duyabilirler.)
Besmelesiz başlanan işten hayır hâsıl olmaz. İşlerinin hayırla başlaması ve hayırla sonuçlanmasını isteyen her Müslüman, önce besmele çekmelidir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.): “Bismillâhirrahmânirrahîm” ile başlamayan her iş noksandır; yararı ve bereketi azdır” buyurdular. (Ebû Davud, Nesâi, İbni Mâce)
Besmele her hayrın da anahtarı olduğundan; besmele ile hayır kapıları açılıverir.
Bunun için bir işe başlamadan, bir şey yiyip içmeden, yerimizden kalkmadan ve yatağımıza yatmadan, kitabımızı açmadan, işimize, okulumuza gitmeden, evimizin, arabamızın kapısını açmadan, İslam’ın helal ve mübah saydığı her şeye başlamadan önce besmele çekmeliyiz. Çünkü her şeyin başı besmeledir. Besmelesiz başlanan bir işin hayrı yoktur. Besmele her hayrın başıdır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER