Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Evlilik zorlaştı, boşanmalar arttı – Kocatepe Gazetesi

Evlilik zorlaştı, boşanmalar arttı – Kocatepe Gazetesi
Evlilik zorlaştı, boşanmalar arttı

Aile mahkemelerinin bir yıllık dosya sayısına bakıldığında açılan ve sonuçlandırılan dava sayısının başa baş gittiğini ifade eden Baro Başkanı Turgay Şahin, evlilik yaşının yükselirken, çoğu zaman basit nedenler gerekçe gösterilip boşanmaların arttığını açıkladı Afyon’da aileler çok müdahil
Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, evlenme oranlarında bir düşüş görüldüğünü söyledi. Bu durumun sadece Türkiye’yi ilgilendirmediğini kaydeden Şahin, Tunus vb İslam ülkeleri de dahil insanların evlenme konusunda çok zorlandıklarını kaydetti. Türkiye’de evlilik yaş ortalamasının yükselmesinin söz konusu tespitle bağdaştığını söyleyen Turgay Şahin, çocuk yaşta yapılan evlilikler kadar geç yaşta yapılan evliliklerin de sakıncalar ortaya koyabildiğini dile getirdi. Türkiye’nin hep aile yapısı güçlü bir toplum olmakla övündüğünü, Avrupa ile karşılaştırma yapıldığında bu durumun hala böyle süre geldiğini ifade eden Şahin; “Evlilikler Türkiye’de Avrupa ülkelerine göre çok daha sağlıklı ve başarılı. Biz kıyası başarısız örneklerle yapmak yerine kendi sağlam geçmişimizle yaparsak durumun çok iç açıcı olmadığını görüyoruz. Boşanma oranları her geçen yıl nüfus artış oranlarından daha yüksek şekilde artıyor. Nüfus artışına oranla daha yüksek boşanma vakaları var. Boşanma davalarına baktığımızda pek çoğu için söylüyorum, sebeplerin gerçekten boşanmak için yeterli olmayacak sudan sebepler olduğunu gözlemliyoruz. Afyon genelinde yapılacak ber genelleme de ailelerin müdahil olması sonucu yıkılan yuva sayısı çok fazla. Gençlere inisiyatif tanınmıyor. Sürekli müdahalelerle yuvalar bir şekilde yıkılıyor. Özellikle Afyon kırsalında çocuklara hiç bir inisiyatif tanınmı-yor.” dedi.
Basit nedenler dikkat çekiyor
Yeni kurulan bir yuvaya alışma süresi bulunduğunu, çiftlerin aileleri tarafından yapılan müdahalelerin bu yuvaya alışma sürecini uzatma ya da imkansız hale getirmek gibi sorunlara neden olabileceğine dikkat çeken Turgay Şahin, özellikle kadınlara en küçük bir sıkıntı da evlerini terk etmesi telkini yapılmasının doğru olmadığını söyledi. Bu nedenlerle bozulan çok sayıda yuva ve evlilik bulunduğunu aktaran Baro Başkanı Av. Turgay Şahin; “Boşanma davalarına bakıyoruz çoğunda bayan tarafı ne yazık ki boşanma davasından önce evini bir kaç kez terk etmiştir. Bu durum çok yaygındır. Bu terk edişler iki veya üç kez tırnak içinde küs gitmelerle evlilik birliği sekteye uğramıştır zaten. En küçük bir tartışmada anne babasının yanına gitmeyi tercih eden, evinde kalarak yuvası, evliliği için mücadele etme azmini göstermeyen kadınlarımız var. Mücbir sebepler dışında kimseyi evinde kalmakla yükümlü tutamayız. Ama hakikaten basit tartışmalardan ayrılıklar doğabiliyor. Bazen maddi problemlerde etkili oluyor. Bir problem ortaya çıktığında soluğu annesinin evinde alan bir kadın profili de evlilik hayatını, birliğini tehdit altında tutuyor. Şu anda aile mahkemelerinde bir yıllık rakama baktığımızda 954 adet dosya açılmış bunun 905 adedi sonuçlandırılmış. Açılan dava ile sonuçlanan dava sayısı başa baş.
2009 Yılında 718 dosya sayısı 2010’da 767 adet dosya olmuş. Aile mahkemelerimiz üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmişler. İki aile mahkememiz gerekeni yapmıştır.” diye konuştu. (Kocatepe)