Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EY CEM YILMAZ! SEN BİR DE ŞİMDİ GÖR AYAZİNİ’Nİ

Ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın AROG filmiyle epey şöhret bulmuştu Ayazini. Önümüzdeki günlerde daha da sık duyacağız Ayazini’nin adını.
Uzun zamandır Ayazini’nde yapılan çalışmaları görmek için fırsat kolluyorduk. Ayazini’nde adeta bir şantiye görevlisi gibi neredeyse günün 24 saatini geçiren Vali Yardımcısı Mehmet Boztepe ile Ayazini’nde buluşmak üzere sözleşsek de bir türlü rast gelmemişti. Sözün başında, Ayazini ve çevresinde yapılan tüm hizmetlere eliyle, yüreğiyle, beyniyle, bedeniyle gece gündüz katkı sunan, bu nedenle Ayazini’nin her santimetrekaresine hakim hale gelen, ortaya çıkacak eserde payı inkar edilemeyecek olan Vali Yardımcımız Dr. Mehmet Boztepe’ye tüm bu çalışmaları için teşekkür etmemiz gerekiyor peşin peşin.
Vali Gökmen Çiçek de Boztepe’ye bir çok kez teşekkür ederek hakkı yerine teslim ediyor zaten. Ankara’da işlerin takibi, projelerin ana omurgasının kurulması, ödeneklerin çıkarılması gibi işleri kendi sosyal sermayesini kullanarak çözen Vali Gökmen Çiçek arazideki çalışmaları Vali Yardımcısı Mehmet Boztepe’ye emanet etmiş durumda. Vali Çiçek emanet etmiş ama Vali Yardımcısı Boztepe işi kendi işi gibi sahiplenmiş, emanet gibi değil.
TRENLE GAZLIGÖL’E,
ORADAN AYAZİNİ’NE
Ayazini’ne gitmek için önce, tarihi Ali Çetinkaya Gar’a gidip, buradan TCDD 7. Bölge Müdürlüğü’nün pırıl pırıl haldeki bir trenine bindik. Ali Çetinkaya Gar’dan hareket eden trenimiz yaklaşık 20 dakika sonra Gazlıgöl tren istasyonuna ulaştı. Buradan binilen otobüsle kısa sürede Ayazini’nin girişine, tarihi Kaya Kilisesi’nin önüne gelmiştik. Yolculuğun tren ve otobüsle yapılmasındaki maksadın gelecek konuklar için de bu yolun izleneceğini anlatmak için olduğunu öğrendik.
BU KAYA KİLİSESİNİN HEM
BENZERİ YOK, HEM ÇOK ÖNEMLİ
Büyük ve sarp bir kayaya oyularak yapılmış önemli bir ibadet yeri, bir kilise olan bu tarihi yapının dünyada bir eşi benzeri var mıdır bilmiyorum ama, varsa da sayısı çok azdır.
Roma Dönemi’ne ait kaya mezarları ve önemli bir ibadet yeri, mükemmel bir ses akustiği olan bir Bizans Kaya kilisesi. Yakın tarihe meraklı olanların, değerli araştırmacı kardeşimiz Hasan Özpunar’ın kamuoyuna yansıttığı, Yunan işgali sırasında Yunan askeri birliğinin bu tarihi kilisede yaptığı ayinin fotoğraflarından aşina oldukları tarihi yapının en önemli özelliği ise içinde bulunduğu kaya yüzeyinin kubbeli ve apsisli olması. “Apsisli” lafını önce “abdestli” olarak anlayan meslektaşlarımız arasında bunun geyiği döndü kısa süre; “Burası abdestli kiliseymiş” diye. Ama anlatılmak istenen abdest değil, apsis imiş. Yani Kiliselerde koronun arkasında bulunan ve camilerdeki mihrap kısmının karşılığı olan, tonoz ya da kubbe ile örtülü bölüm…
Hititler, Frigler, Bizanslılar ve Romalılardan günümüze müthiş bir eser ve değerinin bilinmesi gereken bir tarih kalmış. Tarihi ve kim tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber mimari olarak 1000’li yıllarda yapılmış manastırlarla benzerlik gösteren Ayazini Kaya Kilisesi, volkanik bir arazi olması nedeniyle kolay işlenebilme özelliğine sahip tüf kayalıkların yüzeyine oyulmuş “oyma kiliseler”i ve kaya anıtlarıyla kubbeli ve apsisli, ki bu da önemli bir özelliğini yansıtıyor.
ZAMANININ VALİSİ
BURADA YATIYORMUŞ !
Odaların hepsi birbirine geçmeli ve Friglerde ilk tuvalet de bu kilise içine yapılmış, bu da bu kilisenin yapıldığı dönemde kültür olarak biraz daha geliştiklerini gösteriyor. Tam karşısındaki tepede ise Meryem Ana Kilisesi var.
Ayazini Köyü’nün, Frigler Dönemi’nden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmekte. Roma ve Bizans dönemlerine ait aile ve tek kişilik kaya mezar odaları, Bizans Dönemi’ne ait kiliseler ve kaya yerleşimleri arazinin bu tür bir yerleşime elverişli olması nedeniyle oyularak yapılmış eserler. Aslanlı mezar odaları, sütunlu mezar odaları ile kayaya dış ve iç mimarî olarak oyulmuş kilisesi gibi sanat şaheseri eserler bulunmakta.
Ayazini’nin girişinde ve belde içinde yolun sol yanında bulunan tüf oluşumu kayalık alan, Erken Bizans Dönemi’nde yer yer oyularak yerleşim yerlerine dönüştürülmüş. Kimi evler tek odalı, kimileri yan yana ve üst üste birbirine bitişik veya ayrı biçimde oyulmuşlar. Bazılarına basamaklarla çıkılmakta, bazılarına ise içten tünel biçimi geçişlerle ulaşılmakta. Bazı odalarda oturmak için sekiler, eşya ve aydınlatma aracı koymak için çeşitli büyüklüklerde nişler bulunmakta.
Avdalaz Vadisi’nin üst ucunda kale olarak adlandırılan kaya kütlesi de iç içe ve üst üste oyularak günümüz apartmanları gibi, çok hacimli yerleşim yerine dö-nüştürülmüş. Bu kayanın zemininde, derine oyulmuş sarnıç bulunmakta.
Ayazini Kasabası’nın Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı biliniyor. Roma ve Bizans dönemlerine ait, aile ve tek kişilik kaya mezar odaları biçiminde olup, bazıları çift katlı olarak oyulmuşlar. Ayazini Köyü mezarlığının da aynı yerde olması, binlerce yıldır insanların geçirdiği süreç bakımından değişik düşüncelere alıp götürüyor görenleri. Mesela Vali Gökmen Çiçek, “Bakın şurası o dönemde buranan Valiliğini yapan şahsın mezarıymış” diyerek iç dünyasından yansımalar sergiliyordu gezi sırasında.
KÖYLÜDEN TAM DESTEK
Çatısı, duvarı çökmüş taş evler yeniden onarılıyor Ayazini’nde. Taş binaların üzerine yapılan saçma sıvalar sökülüyor ve orijinal hali ortaya çıkılıyor. O mistik dokuya uygun olmayan yapı yüzeyleri uygun hale getiriliyor. Evlerin ve yıkılmış harabelerin, mezbereliklerin arkasında görülmeyen birçok Frigya kalıntısı ortaya çıkmış. Köyün içinden geçen derenin üzerindeki tarihi köprü restore ediliyor mesela.
Köylü tam destek veriyor bu yapılan işlere. Vali ve beraberindeki heyetle birlikte köye giriş yaparken sanki haşgeş çapalar gibi çalışan köylü kadınlarla karşılaştık. Bu mevsimde ne çapası diye düşünürken köyün asıl sahiplerinin yapılan çalışmalara destek vermek için bedenen hizmet ettiklerini öğrendik. Tarihi yapıların önündeki toprak alanı düzeltmek için çapalama yapıyormuş meğerse bacılarımız.
***
“Nasıl olacak emmi bu işler?” dedik yolun kenarından bizi seyreden Ayazinili’ye. “Eyi olcek” dedi ve ekledi. “Şu işleri bi bitirsinler, baharda burlar dolup daşcek. Hepimiz dört gözünen bekleyoz” diye ekledi. “Boşa gitmez de mi” dedik, “Gitmez gitmez. Gitmecek işallah” dedi.
HER YERDEN TARİH FIŞKIRIYOR
Ayazini’nde yüzlerce tarihi obje olmasına rağmen sanki en önemlileri yeni yeni ortaya çıkarılanları. Vali Yardımcısı Mehmet Boztepe öncülüğündeki ekip “şu duvarı kaldıralım, şu otları yolalım” diyor. Ekip işe girişiyor ve bakıyorlar ki yeni bir tarihi obje daha ortaya çıkmış.
En önemli yerler yeni açılan yerler. Yıkımları kendisi yapıyor vatandaş. Kimi kümesini, kimi duvarını kaldırıyor ortadan. Kalksın ki arkasındaki tarih gün yüzüne çıksın.
Bazı evlerin dış yüzeyleri restore edilecek. Maksat günlük yaşamı engellemek değil, aksine kolaylaştırmak.
Cumhuriyet Sucukları koca bir köy evini satın almış. Burası Sucuk ve ızgara evi olacak. Gelen konuklar Afyon’un lezzetlerini tadacaklar. Lokum Atölyesi bir binayı almak için görüşmede. İkbal ise “Ayazhan’ı inşa ediyor köyün çıkışında. Ayazhan’da da İkbal’in lezzetleri beğeniye sunulacak. Kaymakamlık da bir konak satın aldı. Bu konakta hem kadınların eğitim gerçekleşecek. Hem de Kadın Kooperatiflerinin ürettiği ürenler burada satışa sunulacak.
Tüm bu gelişmeleri espriyle karışık değerlendiren İkbal A.Ş. sahibi işadamı Salim Pancar, “Sayın Valim, Ayazini Muhtarı Bekir Yılmaz’a, Metropolis Belediye Başkanı diyelim artık” diyor. Kolay mı? Hangi köy 12 milyonluk yatırım alıyor şu günlerde. Belediyeler bile bu rakamlardaki yatırımlara hasret. Salim Pancar haklı…

 

İnşaat görünce dayanamıyor

Ayazini’nin her yanında çalışmalar sürüyor. Kimi yerde parke taşı döşüyorlar, kimi yerde sıva yapıyorlar. Mesleği inşaatçılık olan Belediye Başkanı Zeybek, yapılan çalışmaları gördükçe işçilerden bilgi almadan duramadı. İşçilerin çoğunun Zeybek’i yakından tanıyor olmaları da başka bir dikkat çekici unsurdu.

 

Darısı AFRAY’ın başına

Afyonkarahisar Merkez’den Ayazini’ne yapılan ziyaret trenle başladı. Trenle Gazlıgöl’e ulaşan heyet, buradan otobüsle Ayazini’ne geçti. Trende gazetecilere röportaj veren ve bir aralık trenin makinist odasını da inceleyen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e “Darısı AFRAY’ın başına” diye dua ettik. Oda “Amin” dedi

 

Onun da hakkı var

Ayazini’ne gidilir de katmer yenmez mi. Vali Gökmen Çiçek’in ikramı katmerler servis edilirken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek kendinden çok, yanına gelen sokak köpeğine ikram etti katmerleri.

 

 

Üç eski il başkanı

AK Parti’nin Afyonkarahisar’daki 2’nci il Başkanı Burhanettin Çoban… Çoban şimdi İGM Başkanı… Sonrasında 2 dönem Belediye Başkanlığı makamında oturdu. Bugünün Milletvekili İbrahim Yurdunuseven… Ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek… Aynı karede AK Parti’nin 3 eski il başkanı ve bugünkü karar vericileri birarada görülüyor. Ayazini’ne giden otobüste bu manzarayı görünce bize de deklanşöre basmak kaldı.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER