Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

“EZANIMIZI SUSTURAMAYACAKLAR” EKONOMİSİ

Partili Cumhurbaşkanı, (enflasyonun artması ve Türk Lirasının değer kaybetmesi pahasına) her konuşmasında faizleri indireceklerini söylüyor. Bu konuşmaları emir telakki eden Merkez Bankası da Eylül’den bu güne faizleri %19’dan %15’e indirdi. Sonuçta enflasyon, Dolar, Euro her gün rekor yenilerken, vatandaşı ilgilendiren faizlerde, öngörülen(!) iyileşmeler olmadı.
Merkez Bankası faizleri düşürürken, bankaların verdiği kredilerin faizleri düşmediği gibi, artıyor. Konut ve ticari kredilerde kamu bankalarının etkisiyle yaşanan küçük düşüşler dışında faizlerde gerileme yaşanmadı. Konut kredisi %17.03, Ticari krediler %19.47, İhtiyaç kredisi %24.52, Araç kredisi %24 düzeyinde.
Hazinenin borçlanma faizleri ise öngörülenin(!) aksine arttı. Faizlerin düşürülmesi öncesi 17.67 faizle borçlanan hazine, bugünlerde 22.70 ile borç bulabiliyor. Faizler 5 puan düştü ancak devlet 5 puan daha fazla faizle borçlanıyor.
“Vatandaşımı faize ezdirmeyeceğim” diyen hükümet, devletin alacaklarını %36, Motorlu araçlar vergisini %25 artırdı.
Kredilerin faiz oranları artarken, vatandaşın mevduatına İş Bankası %12, Halk Bankası %14.5 faiz veriyor.
“Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” teziyle inadına faiz indirenlerin, “vatandaşı faize ezdirmeyeceğiz” diyenlerin ortaya çıkan bu ters tabloyu açıklaması gerekmez mi?
Yoksa “ezanı susturamayacaksınız; bayrağı indiremeyeceksiniz; vatanı böldüremeyeceksiniz, diz çöktüremeyeceksiniz” seviyesindeki cümlelerle halkı kandırmaya devam mı edilecek.
***
Ankara kulislerinde, AKP’den 6 milletvekilinin istifa edeceği ve DEVA partisine geçeceği konuşulurken, bir anda DEVA Partisine yönelik operasyon ve tutuklamalar başladı. Operasyonun ucunun Ali Babacan’a ulaşacağı bilgisi sızdırılarak, AKP’den ayrılmayı düşünenlere de korku verildi.
Verildi de, geminin battığını görenlerin panik anında neler yapabileceklerini kestirmek güçtür. Şimdilerle “iktidardan düşüyoruz” düşüncesiyle başlayan paniğe milletvekilleri, iş adamları, ve yönetici pozisyonunda bulunanların da katıldığı, istifaların bir kez başladıktan sonra arkasının geleceği, bu 6 milletvekiline yenilerinin de ekleneceği konuşuluyor. Bakalım Afyon’da gemiden inen iş adamlarına, yöneticilere ilk olarak hangi AKP’li milletvekili katılacak?
***
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, hafta içinde yaptığı konuşmada “15 yıl önce Kayabelen köyünde petrol bulunduğunu, ancak Lozan anlaşması nedeniyle kuyuların kapatılıp üzerine beton döküldüğünü ve 2023 yılından sonra bu kuyuların açılacağını” müjdelemişti. Bu açıklamaya ülke genelinde ciddi eleştiriler yapıldı. Ben de, Mehmet Zeybek’in anlattığı hikayenin doğruluğunu test etmek amacıyla CİMER’e başvuruda bulundum. Cevap geldiğinde sizlerle de paylaşacağım. Burada altını çizmek istediğim nokta ise başka. Lozan Anlaşması ile ilgili halka açık olan tutanaklarda gizli maddelerin olmadığı, 100 yıl sonunda anlaşma maddelerinde değişiklik olmayacağı görülüyor. Ancak birileri hala bu konuları siyasete meze yapıyor. Bu tür konularda akademisyenlerin konuşması gerekmiyor mu? AKÜ Tarih bölümünde bulunan akademisyenlerin doğru bilgileri kamuoyu ile paylaşması gerekmiyor mu? Üniversite hocalarımız gerçekleri söylemek için illa davet mi bekliyor?
Son Söz; (Afedersiniz) “Poposuyla inatlaşan, sonunda donuna sıçar” Çin Atasözü

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER