Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FETÖ’de 2 ceza, 2 tahliye daha: “FETÖ’nün Jandarma, Emniyet, Milli Eğitim ve Hastane yapılanmasını bitirdik”

FETÖ’de 2 ceza, 2 tahliye daha: “FETÖ’nün Jandarma, Emniyet, Milli Eğitim ve Hastane yapılanmasını bitirdik”
FETÖ’de 2 ceza, 2 tahliye daha: “FETÖ’nün Jandarma, Emniyet, Milli Eğitim ve Hastane yapılanmasını bitirdik”

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma Suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 3’ü tutuksuz, 13’ü tutuklu toplam 16 sanığın davaları görüldü.
16 SANIKTAN 3’ü TUTUKSUZ
Zafer Zorlu, Gülay Elmas ve Şaban Sarıkaya’nın yargılamaları tutuksuz gerçekleştirildi.  Tarık Akan Yıldız, Ömer Baştulan, Murat Yıldız, Hanefi Erdem, Hüseyin Duruk, Hakan Kaya, Mehmet Temel, Muharrem Aydın, Ramazan Yavuz, Osman Ünlü, Akif Genelioğlu, Dudu Sarıkaya, Kamil Yiyit tutuklu olarak yargılanıyor. Duruşması ertelenen sanıkların davaları Temmuz ayında görülecek.
2 TAHLİYE, 2 CEZA
Etkin pişmanlık hükümleri doğrultusunda ifade verecek olan Hakan Kaya, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Ocak ayında görülen duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edilen Gülay Elmas hakkında mahkeme, örgüte yardım etme suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına hükmetti. Etkin pişmanlık talebinde bulunan ve bu doğrultuda TEM Şube Müdürlüğü’nde detaylı ifade veren Kamil Yiyit’e 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Yiyit, hükümle birlikte tahliye edildi.
SANIK VE TANIK FARKLI DÜŞÜNÜYOR
Tutuksuz sanık Zafer Zorlu, tanık beyanına karşı savunma hazırlamak üzere süre talep etti. Zorlu’nun duruşmasında tutuklu tanık B.M tanıklık yaptı. Tanık B.M sanığın örgüt iltisakı hakkında bilgisi olmadığını, sanık Zorlu’yu üniversiteden tanıdığını, samimi olmadıklarını kaydetti. “Ömer” adlı şahsın ev abisi olduğu evde yaklaşık 4 ay tanıkla birlikte kaldıklarını belirten sanık Zafer Zorlu, tanık B.M ile aynı düşünce de olmadığını söyledi. Zorlu’nun duruşması Temmuz ayında görülecek.
“KESİNLİKLE BYLOCK KULLANMADIM”
Duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) bağlanan Tarık Akan Yıldız’ın hakkında tanıklar A.K.T ile A.B’nin beyanları okundu. Tanık A.T 201-2015 yıllarında öğrencilik sürecinde Afyonkarahisar’da örgüte bağlı evlerde kaldığını, örgütsel hiyerarşide Büyük Talebe Mesulü (BTM) olduğunu, verdiği ifadede tanıyıp bildiği herkesi söylediğini ifade etti. Diğer tanık A.B ise sanık Tarık Akan Yıldız’ı tanımadığını, sanığın bilmediği bir kod adı kullanabileceğini, dolayısıyla farklı bir kod adıyla tanıyabileceğini kaydetti. Sanık Yıldız’ın 326172 ID numarası, cihat 6503 kullanıcı adı, cihat65 şifresiyle gizli şifreli örgütsel haberleşme programı bylock kullandığı ve programa 164 giriş yaptığı tespiti var. Memleketinin Van olduğu öğrenilen sanık Yıldız’ın kullanıcı adında Van ve Afyonkarahisar’ın plaka numaraları dikkat çekiyor. Tarık Akan Yıldız’ın bylock programında örgütsel görevlerle ilgili yazışmaları olduğu da öğrenildi. Bir yıldır tutuklu bulunduğunu belirterek tahliye talep eden Yıldız, “Kesinlikle bylock kullanmadım” dedi. Sanığın duruşması Temmuz ayında görülecek.
SAVUNMA SÖZLÜ YAPILIR!
Tutukluluk hali devam eden ve duruşması ertelenen Hanefi Erdem’in reddettiği örgütsel haberleşme programı bylock tespit değerlendirme tutanağına göre; örgüt üyeliği soruşturması geçiren ve haklarında mahkûmiyet kararı verilen isimlerle yazışmaları bulunuyor. Savunmasına terör örgütü üyesi olmadığını belirterek başlayan Hanefi Erdem’i Mahkeme Başkanı savunmanın yasaya göre sözle yapılması zorunluluğunu hatırlatarak elindeki notları okumaması için uyardı. Yurt dışına 2012 yılında Umre yapmak için gittiğini, örgütün strateji belirleme ve ideolojik amacına hizmet için düzenlediği otel toplantılarına katılmadığını söyleyen Erdem, “Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatıyla hesap açtırmadım. Soruşturma aşamasındaki ifademi kabul etmiyorum. Avukatım gelmeden 2-3 kez ifadem alındı. Bu sırada baskıyla şiddete varan eylemler oldu. Sohbet toplantılarına da katılmadım. Arkadaşlarla tamamen sosyal içerikli bir araya gelirdik” dedi.
BİR İDDİA DA “MİLLİ EĞİTİM’İN SÖZDE İMAMLIĞI”
Sanık Hanefi Erdem’in duruşmasında tanık olarak dinlenilen tutuksuz tanık G.K, Hanefi isminde 2 kişi tanıdığını, yaklaşık 8 saat boyunca ifade verdiğini anlattı. Tanık G.K ifadesinde düzeltmelerde yaptığını belirten G.K, “Hanefi isminde iki kişi tanıyorum. Bunlardan bir tanesi Silivri’de Milli Eğitim’in örgütün sözde imamlarından biri olduğunu söyledim. Diğeri de Afyon’daki Hanefi beyle ilgili aynı şekilde kanaatim olduğunu beyan ettim. Çünkü Afyon’daki Hanefi Bey beni öğretmen M.Y ile tanıştırdı. M.Y  de beni örgütün sohbet toplantılarına davet etti. Böylece sanık Hanefi Erdem’in de Milli Eğitim’in örgütün sözde imamlarından biri olacağı kanaati oluştu” şeklinde konuştu. Tanık G.K’ya etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak serbest kaldığını hatırlatan Mahkeme Başkanı, “Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak serbest kaldınız. Ancak duruşmada verdiğiniz ifade de konunun kenarından, kıyısından ilerliyorsunuz. Net sorulara net cevaplar veriniz” sözleriyle tanığı uyardı. Tanık G.K sanık Erdem hakkında iddia ettiği kanaate ne şekilde vardığını hatırlayamadığını aradan uzun zaman geçtiğini söyledi.
BYLOCKA EK FALCON İDDİASI DA VAR
Duruşması Temmuz ayında görülecek olan sanık Ömer Baştulan’ın tutukluluk hali devam ediyor. Baştulan “Çok şükür bende bylock yok” ifadelerini kullanmasına karşın sanığın C.Ö’nün bylock listesinde ID numarasıyla kayıtlı olup, örgütün bir başka haberleşme programı Falcon kullanıcısı olduğu iddiası var. “Kesinlikle silahlı terör örgütü üyesi değilim” diyen Baştulan, “Bylock ve falcon kullanmadım. Adım kullanılmış olabilir, Bank Asya’ya düğünümden önce ve sonra para yatırdım. Çalıştığım iddia edilen iş yerlerinde de sevilmediğimden işime son verildi” dedi.
“TANIK BANA İFTİRA ATIYOR”
Örgütsel şifreli haberleşme programı bylock kullanıcısı olmadığını öne süren Murat Yıldız’ın hakkında örgüt elebaşının Bank Asya’ya sahip çıkılması için para yatırılması talimatı sonrası sürekli hesap hareketliliği iddiası var. Yıldız’ın 28 Şubat-20 Aralık 2015 tarihleri arasında bylock surverlerine ilk ve son bağlanma tespiti bulunuyor. Sanık hakkında “Ömer Seven” kod adlı E.Ş.B’nin BTM olduğu iddiası da var. Murat Yıldız, tanığın pişmanlıktan yararlanabilmek için kendisine iftira attığını öne sürdü. Gelecek celseye kadar sanığın BTK’dan HTS kayıtları istenecek.
KAYA TAHLİYE EDİLDİ
Örgütün medya organlarından Zaman Gazetesi’nin eski yöneticileri Hidayet Karaca ve firari olan Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alınması eylemine katıldığı iddia edilen tutuklu sanık Hakan Kaya, etkin pişmanlıktan yararlanmak üzere TEM Şube Müdürlüğü’nde ifade verecek. Kaya, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Bylock programını indirdiğini ancak kullanmadığını ileri süren Hakan Kaya’ya Mahkeme Başkanı, “2014 yılında bylock programı çok kısa bir süre googlede vardı. Daha sonra wipienle indirilmeye başlandı” vurgusunda bulundu. Otomotiv Mühendisliği öğrencisi olduğunu anlatan Kaya, “Yaklaşık 1,5 yıl kadar örgüt evinde kaldım. Ev abisini M.Ç belirlerdi. Bana da ‘Ev abisi olur musun?’ dedi. Önce tamam dedim sonra olmadım. Bu evde kalırken aylık 150 TL para veriyorduk. Adını ‘Bilal’ olarak bildiğim bir kişiyi hatırlıyorum” dedi. Mahkeme Başkanı sanığa “Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak ister misiniz?” diye sordu. Hakan Kaya önce pişman olacak bir şey yapmadığını söyleyip, etkin pişmanlık talebinde bulunmanın “suçu kabul” anlamına geldiği şeklinde bilgisi olduğunu belirtti. Duruşmada etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmanın, gerçek anlamda pişmanlık duyulup, bilinenleri anlatmak anlamına geldiği vurgulandı.
BAYAN ELMAS’A 4 YIL 2 AY CEZA
Ocak ayında görülen duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye dilen sanık Gülay Elmas’ın dosyası karara bağlandı. Mahkeme Elmas’ın hakkında örgüte yardım etme suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına hükmetti. Sanığın tutuklu kaldığı süre cezasından düşülecek. Hatırlanacağı üzere sanığın eşi öğretmenlik görevinden örgütün sözde Bolvadin İlçe İmamı olma iddiasıyla yargılanan ihraç Ümit Elmas hakkında mahkemeden mahkûmiyet kararı çıkmıştı. Bayan Elmas son sözünde, “Önceki savunmaları tekrarlıyor beraatımı talep ediyorum” dedi.
BAYAN SARIKAYA’NIN TUTUKLULUĞU SÜRÜYOR
Öğretmenlik görevinden ihraç olan ve adli kontrol şartıyla tahliye edilen Şaban Sarıkaya ile ev hanımı eşi tutuklu sanık Dudu Sarıkaya’nın duruşması Temmuz ayında görülecek. İddia makamı mütalaasında Sarıkaya çiftinin silahlı terör örgütüne üye olma suçundan cezalandırılıp Bayan Sarıkaya’nın tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.  Örgütün dershane ve okullarına gitmediğini, dernek ve sendikalarına üye olmadığını dolayısıyla örgüt iltisakı olmadığını iddia eden Dudu Sarıkaya’ya Mahkeme Başkanı, “Örgütün kriptolu, şifreli haberleşme programı bylock kullanıcısı olduğunuz tespit edildi” hatırlatmasında bulundu. Eşinin savunma yaptığı sırada eşine sözlü müdahale etmeye çalışan sanık Şaban Sarıkaya Mahkeme Başkanı’nca uyarıldı.
TEMEL’İN DURUŞMASINDA 5 TANIK DİNLENİLDİ
Felsefe öğretmeni iken kamu görevinden ihraç edilen Hüseyin Duruk’un duruşması da ertelendi. Duruk’un celsesinde tutuklu tanıklar A.K ve İ.E dinlenildi. Öğretim üyeliği görevinden ihraç dokuz çocuk babası Mehmet Temel’in duruşmasında tutuklu olmayan Y.K, S.C, AKÜ’nün öğretim üyelerinin sohbet toplantılarını organize ettiğini söyleyen “Asım” kod adlı sözde İmam S.E SEGBİS bağlantısı ile, O.A, Prof. Dr. İ.E olmak üzere toplam beş tanık dinlenildi. Temel’in duruşması da sanığın hakkında mahkûmiyet kararı bulunan ve AKÜ’deki sohbet grup sorumlularından F.A ‘nın tanık olarak dinletilmesi talebi ile dünkü celsede hazır edilemeyen tanık  İ.A’nın dinlenmesi için ertelendi. Öğretmenlikten ihraç edilen sanık Ramazan Yavuz’un duruşmasında ağabeyi H.Y tanık olarak dinlenildi. H.Y tanıklıktan feragat etmeyip yemin ederek mahkeme heyetinin sorularına cevap verdi. Tanık H.Y kardeşi sanık Ramazan Yavuz’un kendi üzerine kayıtlı hattı 12 yıldır kullandığını, lise öğrencisi iken yaşı tutmadığı için hattı adına aldığını kaydetti. Sanık Yavuz hiçbir terör örgütüne üye olmadığını belirterek bylock kullanıcısı olduğu iddiasını reddetti.
ÖRGÜTÜN EN BÜYÜK REZERVİ: ÖĞRETMENLER
Örgütle müzahir okulda öğretmenlik yapan Kamil Yiyit’e 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Etkin pişmanlık talebi doğrultusunda TEM Şube Müdürlüğü’nde hür iradesiyle ifade verdiğini söyleyen Yiyit’e Mahkeme Başkanı, “Etkin pişmanlık talebinde bulundunuz. Hür iradenizle ifade verdiğiniz söylüyorsunuz. Yaklaşık 12 yıldır Afyon’dasınız bu sürede örgütten beş kişi ile mi irtibatlıydınız? İsmini verdiğiniz kişilerin hakkında mahkeme olarak mahkûmiyet kararlarımız var. Mahkeme olarak;  ilde örgütün jandarma, emniyet, milli eğitim, hastane yapılanmasını bitirdik. Örgüt yapısını gayet iyi biliyoruz. 1,5 yıldır süre gelen yargılamalar sonucu 10 gün boyunca örgüt hakkında bir şeyler anlatabilirim sözleriyle yeterli bilgi vermiyorsunuz” dedi. Mahkeme Başkanı, “Etkin pişmanlık demek örgütün çözülmesine yardımcı olmak adına bilinen her şeyi anlatmak demektir” dedi. Yiyit, “Ben sadece öğretmenlik yaptım. Bizde sorgulama olmaz sadece çalışanlar olarak bilmemiz gerekenleri bilirdik” diye konuştu. Mahkeme Başkanı, örgütün sözde il ve ilçe imamlarının tamamına yakının öğretmen olduklarının altını çizerek örgütün en büyük rezervinin öğretmenler olduğunu söyledi. Yiyit karar öncesi sorulan son sözünde “Devletimin adaletine sığınıyorum. Takdir mahkemenin” dedi.
ŞAHİTLİK ÖNEMLİ SORUMLULUK
Akif Genelioğlu’nun duruşması Temmuz ayına ertelendi. Sanığın tutukluluğu devam ediyor. 25 yıllık müezzinlik görevinden ihraç edilen Osman Ünlü’nün duruşmasında İmam R.Ö ile örgütle müzahir AFDİYAD’da çaycılık yaptığını anlatan M.A tanık olarak dinlenildi. M.A sanık Osman Ünlü’yü birkaç kez gördüğünü, R.Ö ise sanığı zarar görmemesi için 17-25 Aralık sürecinden sonra sohbet adı verilen “cemaatin” toplantılarına gitmemesi uyarısında bulunduğunu, şahsının da cemaatlerin karşısında olduğunu söyledi. Ayrıca tanık M.A’nın soruşturma aşamasındaki beyanında, “Çay servisi yaparken duyduğum konuşmalarda; Cumhurbaşkanımızdan nefret ediyorlar ondan ‘uzun adam’ diye bahsediyorlardı. AK Parti dışında sol partilerde dâhil ‘Kim olursa olsun ona oy verelim’ dediler. Örgüt elebaşının bedduasını ‘Mülagane’ yani misilleme olarak yorumluyorlardı. Bir diğer tanık M.U’da köylüsü olduğunu belirttiği sanık Ünlü’nün örgütle gönül bağı olduğunu ifade etti. Mahkeme Başkanı tanıklardan İmam R.Ö’ye soruları net cevaplaması yönünde bir din adamı olarak vaazlarda şahitliğin önem ve sorumluluğuna değindiklerinin altını çizdi. Ünlü’nün duruşması da Temmuz ayında görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi