Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FETÖ’de 5 ceza, 3 yetkisizlik, 1 tahliye kararı daha: Eski polise FETÖ’den müebbet hapis

FETÖ’de 5 ceza, 3 yetkisizlik, 1 tahliye kararı daha: Eski polise FETÖ’den müebbet hapis
FETÖ’de 5 ceza, 3 yetkisizlik, 1 tahliye kararı daha: Eski polise FETÖ’den müebbet hapis

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 21 sanığın davaları dün görüldü.
21 SANIKTAN 4’ TUTUKSUZ
YARGILANIYOR
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün 17 ayrı celsede 21 sanığın duruşmaları görüldü. Sanıklardan; Ferda Yılmaz, Arzu Kayan, Âdem Erday, Fatma Gül Bozkurt’un yargılamaları tutuksuz devam ediyor. Mehmet Ünlü,  Bener Yılmaz, Gülşen Giriza Kavçakar, Mehmet Kayan, Zeki Çakmakkaya, İsmail Özbay, Sinan Atalık, Kadir Ünal, Fatih Öztürk, Enes Dolu, Ali Çakmak, Osman Ünlü, Abdullah Hatipoğlu, Erdoğan Taşpınar, Mine Taşpınar, Ahmet Kaytan, Baki Özel’in tutukluluk hali sürüyor.
5 CEZA, 3 YETKİSİZLİK, 1 TAHLİYE  
Mahkeme dün görülen duruşmalarda sanıklardan Mehmet Ünlü’ye 9 yıl, İsmail Özbay’a 10 yıl 15 ay, Kadir Ünal’a 10 yıl 15 ay, Fatih Öztürk’e 10 yıl 15 ay, Ali Çakmak’a 10 yıl 15 ay, Baki Özel’e müebbet hapis cezasına hükmetti. Tutuklu sanık Bener Yılmaz ve tutuksuz yargılanan eşi Ferda Yılmaz’ın dosyasına yetkisizlik kararı verilerek dosyalar Yalova Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Yılmaz çifti ile aynı celsede yargılanan kızları Gülşah Giriza Kavçakar adli kontrol tedbiriyle tahliye edilerek yetkisizlik kararı verilen dosyası İzmir’e gönderildi. Mahkemeden Baki Özel hakkında müebbet hapis cezası çıktı. Duruşmalarda tutuklu sanıklara tahliye kararı çıkmadı. Sanıklar Âdem Erday ile Fatma Gül Bozkurt hakkında mahkemece haklarında beraat etmelerine hükmedilen Âdem Erday ile Fatma Gül Bozkurt’un bir üst mahkeme olan Antalya Bölge Adliye Mahkemesinin bozma ilamı bulunuyor. Mahkeme heyeti oybirliği ile her iki sanık hakkında istinaf kararına uyulması kararı verdi. Bozma ilamında sanıkların dijital materyallerinin sonucunun beklenmesi istenildi. Her iki sanığın duruşmaları Haziran ayında görülecek. Duruşması ertelenen sanıkların davaları da Mart sonu, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında görülecek.
20 YILLIK EVLİ ÇİFTTEN TEZAT BEYANLAR
Örgütün sağlık yapılanmasında yer alıp etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan meslekten ihraç hemşire Arzu Kayan eşi Mehmet Kayan ile aynı celsede yargılandı. Mehmet Kayan eşinin aksine iddianameyi ve hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Mehmet Kayan, bylock surverlerine Afyonkarahisar merkez olmak üzere ilk bağlanma tarihi 27 Temmuz 2015, son bağlanma tarihi 14 Şubat 2016 tarihi tespitine karşı gizli ve şifreli haberleşme programı kullanıcısı olmadığını da iddia etti. Kayan, örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatıyla para yatırmadığını, örgütle müzahir dernek üyeliğini sosyal aktive, kapatılan Ufuk Sağlık Sendikasına üyeliği de yasal hak şeklinde açıkladı. Mahkeme Başkanı sanığa eşinin etkin pişmanlıktan yararlandığını vurguladı. Eşi Arzu Kayan’ın durumundan haberi olmadığın iddia eden sanığa Mahkeme Başkanı, “Nasıl haberiniz yok? 20 yıllık evlisiniz. Bu örgütte beraberdiniz. Eşinizin örgütteki aktif konumu, bylock kullanıcısı olduğunu nasıl bilmezsiniz?” sorularını sordu. Kayan, sorulara cevaben eşinin durumundan haberi olmadığını tekrar etti. Mehmet Kayan, kendisine soruşturma aşamasında ismi sorulan üç şahısla yüzleşmek istediğini kaydetti. Arzu Kayan’a da eşine sorduğu soruları yönelten Mahkeme Başkanı, “20 yıldır evlisiniz. Eşiniz sohbet adı verilen örgütsel toplantılara katıldığını ve bylock kullanıcısı olduğunuzdan haberi olmadığını söylüyor” sözlerine Bayan Kayan, “Olabilir” cevabını verdi.
“YEMİNLE
TALİMATLA PARA YATIRMADIM”
Bylock Tespit Değerlendirme Tutanağına göre örgütsel gizli, şifreli haberleşme programı bylocka 1102 defa giriş yaptığı, 282325 ID numarası, zekeriya03 kullanıcı adı, 1234567.A şifresiyle sistemi kullandığı belirlenen öğretmen sanık Zeki Çakmakkaya, “Kesinlikle bylock indirmedim, kullanmadım” dedi. Bank Asya’daki hesabının 2006 yılında açıldığını, aynı dönemlerde başka bankalarla da çalıştığını söyleyen Çakmakkaya’ya Mahkeme Başkanı, “Hakkınızdaki iddia örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in bankaya sahip çıkın talimatı sonrası bu bankaya para yatırmanızdır. Talimat videosu 2013 yılının Aralık ayında örgüt elebaşının kaçak olduğu ABD’de çekilmiş. Videonun Türkiye’de yayınlanma tarihi ise 2014 yılının başıdır. Terörist başı talimat verdiği videoda, “Ey müritler, evinizi, arabanızı, atınızı, her şeyinizi satıp bankaya sahip çıkın” diyor. Örgütün bir başka elebaşı daha da ileri giderek “Banka bizim namusumuz gerekirse namusumuzu satıp bankaya sahip çıkacağız” diyor” ifadesi üzerine Çakmakkaya, “Yeminle talimatla para yatırmadım” dedi. Mahkeme Başkanı sanığa, tanık olmadığını, yemin etmesine gerek olmadığını, sözlerinin savunma olarak değerlendirileceğini belirtti. Otel toplantılarına haklarında FETÖ soruşturma ve kovuşturması bulunan kişilerle katılmadığını, otelde termal amaçlı kaldığını söyleyen Çakmakkaya, Polonya, İspanya ülkelerine Köylümder’in projeleri ile gittiğini söyledi. Tutuklu tanıklar İzzet Büyüközer’le, Mehmet Ceylan, beyanını reddederken, duruşmaya SEGBİS’le bağlanan Abdullah Temel soruşturma aşamasındaki beyanını doğruladı. Tutuksuz tanık N.B de sanığın Polonya gezisinde gezi sorumlusu olduğunu kaydetti.
ÖZBAY’A 10 YIL 15 AY CEZA
Öğretmenlik görevinden ihraç edilen İsmail Özbay’a 10 yıl 15 ay hapis cezası verildi. Özbay son savunmasında mağdur olduğunu, hiçbir suç işlemediğini 18 yıllık memuriyet hayatında mesleğini güzelce icra etiğini dile getirdi. Öğretmenlik görevinden ihraç edilen Sinan Atalık’ın duruşması Nisan ayı sonunda görülecek. Atalık’ın hakkında; Aktif Eğitim-Sen üyeliği, Bank Asya’ya talimat sonrası katılım hesapları açtırması, bylock programı kullanımı, örgütsel hiyerarşi de sözde “Ortaokullardan Sorumlu İmam” olduğu iddiaları var. Kesinlikle bylock kullanmadığını, üye olduğu sendikanın örgüt bağını bilmediğini, bilmesi halinde üye olmayacağını ve bundan pişmanlık duyduğunu söyleyen Atalık, “Öğretmenler olarak aramızda çay içerdik. Bunlar sohbet toplantısı değildir. Ortaokullardan Sorumlu İmam olduğum iddiası da gerçek dışıdır” dedi. Sinan Atalık’ın duruşmasında tanıklık yapan tutuklu Mehmet Demirci, soruşturma sürecinde verdiği ifadeyi reddetti. Tutuksuz tanık M.O ise beyanlarını kabul ederek, sanığın sohbet adı verilen örgütsel toplantıya kendisini davet ettiğini, grup sorumlusu olduğunu ve burs talebinde bulunduğunu açıkladı.
ÜNAL’A 10 YIL 15 AY CEZA VERİLDİ
Hakkındaki tüm suçlamaların büyük bölümünün tanık beyanlarına dayandığını söyleyen sanık Kadir Ünal, örgütle organik ve inorganik hiçbir bağı olmadığını söyledi. Ünal son sözünde tahliyesini ve beraatını talep etti.
TALEP REDDİNE KARŞI
 REDDİ HÂKİM TALEBİ  
Öğretmenlik görevinden ihraç edilen Enes Dolu’nun tutukluluk hali devam ediyor. Dolu’nun duruşması Nisan ayı sonunda görülecek. Bylock kullanımına yönelik bilirkişi talebinde bulunan sanık savunması sırasında saygı sınırlarını aşan üslubu nedeniyle Mahkeme Başkanı tarafından sıkça uyarıldı. Aktif Eğitim-Sen’e yasal bir sendika olduğu için üye olduğunu söyleyen Dolu, “Sendikaya yasal olduğu için üye oldum. Terör örgütüne müzahir olduğu için değil. Eğer devlet, hükümet yetkilileri teröre destek oluyorsa önce onları sorgulayın” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı, “Ne demek devlet teröre destek oluyor? Ben sizi sorguluyorum. Siz hakkınızda ki iddialara cevap vereceksiniz. Üslubunu düzeltmezseniz savunmanızı keseceğim” dedi. Enes Dolu’nun celsesinde tanıklık yapan M.O, sanığın Afyon’a tayin olduğu 2015 yılından bu tarafa sohbet adı verilen örgütsel toplantılara katıldığını, bu toplantıların Grup Sorumlusunun Sinan Atalık olduğunu ifade ederken diğer tanık M.P’nin hazır edilemediği öğrenildi. Sanık Dolu, taleplerinin kabul edilmediği gerekçesiyle reddi hâkim talebinde bulunurken duruşma Nisan ayı sonunda görülecek.
NEPAL SEYAHATİ PUTPEREST
TOPLUM İNCELEMESİ İÇİN
Örgütle müzahir Aktif Eğitim Sen’in üyelik ve il temsilciliği, bylock kullanımı, çocuklarının örgütle müzahir okulda eğitim görmesi ve Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatıyla para yatırması, haklarında FETÖ soruşturması bulunan şahıslarla yurt dışı çıkışı iddialarıyla yargılanan Abdullah Hatipoğlu’nun duruşması ileri bir tarihte görülecek. Bylock surverlerine yaklaşık 14 ay bağlandığı tespit edilen Hatipoğlu, hakkındaki iddianameyi reddederek yasalara aykırı hareket etmediğini söyledi. Bylock kullanmadığını, sendikacı olarak yasalara uygun hareket ettiğini söyleyen Hatipoğlu, “Bylock içerikleri hayal ürünüdür. Kesinlikle garabet, tamamen uydurmadır. Cemil Er öğretmendir. Ben de sendikacıyım beni kaydederken karıştırmış olabilir. 2012 yılında Güneydoğu gezisine, bir yıl sonra da Duabi’den aktarmalı olarak Nepal’e gittim. Nepal’e bir ilahiyatçı olarak öğrencilerime putperest toplumu yerinde görerek anlatmak için gittim. Bir diğer yurt dışı çıkışım da Umre içindir” dedi. Hatipoğlu’nun duruşmasında tutuklu tanık Fatih Taşpınar tanıklık yaptı. Taşpınar, sanığın kendisini sendika üyeliğine davet ettiğini, üye olduğunu söyledi.
ÇAKMAK’A 10 YIL 15 AY CEZA
Öğretmenlik görevinden ihraç edilen Ali Çakmak’a 10 yıl 15 ay hapis cezası verildi. Sanık hakkındaki iddialardan biri olan “İlkokullardan Sorumlu Mesul ve İmamı” olduğunu da reddetti. Milli Eğitim yapılanmasında örgüt hiyerarşisi kapsamında sözde imamlardan Cemil Er’in ismini vermesine anlam veremediğini söyleyen Çakmak, “Kendisinin ceza almaktan kurtulmak için ismimi verdiğini düşünüyorum” dedi. Bu ifadesi üzerine Mahkeme Başkanı sanığa, “Aranızda husumet var mıydı?” diye sordu. Çakmak, “İçten içe olabilir mi bilmiyorum” cevabını verdi. Öğretmenlik görevinden ihraç edildiği öğrenilen sanık Fatih Öztürk karar celsesindeki son sözünde, silahlı terör örgütü üyesi olmadığını kaydetti. Öztürk’e 10 yıl 15 ay hapis cezası verildi.
ÖZEL’E MÜEBBET HAPİS CEZASI
Polislikten ihraç edilen sanık Baki Özel’e müebbet hapis cezası verildi. Karar celsesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan tanık F.C, “Sanık 15 Temmuz darbe girişimi akşamı İl Emniyet Müdürlüğü’nde ‘Askerler gelirse ateş etmeyin” dedi. Ben de ‘Gelirlerse karşılık veririz’ dedim. Darbe girişimi sonrası ifade verme ihtiyacı hissettim. O gece karanlıktı, aydınlatma yoktu. Şahsı fiziksel özellikleriyle teşhis ettim. Şahıs o gece 22.00-00.00 saatleri arasında Emniyete geldi” ifadelerini kullandı. Baki Özel son savunmasında, “Terör örgütü üyesi değilim. O gün kesinlikle Emniyet’e gitmedim. Tanık yalan söylüyor. Ben 22 yıl terörle mücadele ettim” dedi.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi