Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FETÖ’de 7 beraat, 5 ceza, 1 yetkisizlik daha

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza
FETÖ’de 7 beraat, 5 ceza, 1 yetkisizlik daha

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 19 sanıktan 7’si tutuklu olarak yargılandı. Dün görülen duruşmalarda tutuklu sanıklara tahliye kararı çıkmadı.
19 SANIKTAN 7’Sİ TUTUKLU
Sanıklar; A.D., Vehbi Koçak, Halil Fidan, Yasin Toy, Murat Özbay, Gürkan Arabacı, Mustafa Ürhan, Aydın Kaya, Hakan Gök, Hüseyin Sarıtaş, Mehmet Anıl Şahin, Ayşegül Er tutuksuz yargılandı. Yücel Yıldız, Hüseyin Günay, Kevser Tekman, Onur Doğan, İsmail Ayçiçek, Ahmet Turan, Mustafa Barış’ın tutukluluk hali sürüyor.
7 BERAAT, 5 CEZA, 1 YETKİSİZLİK
Mahkeme; A.D., Vehbi Koçak, Yasin Toy, Murat Özbay, Gürkan Arabacı, Mustafa Ürhan, Aydın Kaya’nın beraatına hükmetti. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden sanıklar Halil Fidan ile Hüseyin Sarıtaş’a 1 yıl 8 ay 18 gün, Ahmet Turan’a 7 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası, Kevser Tekmen’in dosyasına yetkisizlik kararı verildi. Öğleden sonra görülen duruşmalarda Hakan Gök’e 6 yıl 10 ay 15 gün, Mehmet Anıl Şahin’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
DALOĞLU VE KOÇAK BERAAT ETTİ
Haklarında gizli tanık Albatros’un beyanı dışında delil bulunmayan, imaj kayıtları ve dijital materyallerinde suç unsuru bulunmayan sanıklar A.D. ve Vehbi Koçak beraat etti. Daloğlu karar öncesi sorulan son sözünde terör örgütüne üye olmadığını söyleyerek beraatını talep etti. Koçak son sözünde üzerine atılı hiçbir suçlamayı kabul etmediğini belirterek beraatını istedi.
FİDAN’A 1 YIL 8 AY 18 GÜN
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Muhasebeci Halil Fidan’a mahkeme 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası verdi. Fidan; örgütle müzahir Karye-Der ve Kimse Yok Mu Derneklerine üyelik, örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya talimatla katılım hesabı açtırması, örgütsel gizli, şifreli haberleşme programı bylock kullanımı iddialarıyla yargılandı. Bylock programını telefonuna Ş.K’nın yüklediğini, şahsın Sülün beldesinde eczanesi ve mantarhanesi bulunduğunu aktaran Fidan, “Eşimle ben mantarhane çalıştık. 17-25 Aralık 2013 sürecinden sonra Ş.K sohbetlerin olmaması nedeniyle yüklediği bylock aracılığıyla duaların geleceğini söyledi. Telefonun şirket hattı olduğunu sıkıntı olup oluşturmayacağını sordum. ‘Sıkıntı olmaz sadece dualar’ gelecek dedi. Program bana kurulu olarak geldi şifresini de hatırlamıyorum. Program açıktı yaklaşık 8 dua içeren mesaj geldi. Korktuğumu söyleyip programı kaldırmasını istedim. O da kaldırdığını söyledi. Aktif bylock kullanıcısı değilim” diye konuştu.
“BİLSEM KESİNLİKLE YATIRMAZDIM”
Köyde kış döneminde Bilgi Evi’nde haftada bir kez sohbet toplantısı yapıldığını, bu toplantılarda sohbet hocalığını Z.Ç’nin yaptığını, aslında kendisinin Köylümder üyesi olduğunu anlatan Halil Fidan, “Sohbetler kışın haftada bir kez olurdu. Bir defa sohbet hocası H.İ Fetullah Gülen’in cdsini izletmeye kalktı. Köyün yaşlıları, ‘Hoca burası küçük bir beldedir. Böyle yapacaksan gelme’ tepkisini verdikten sonra bir daha izlenmedi. Yine sohbet hocası H.İ Zaman Gazetesine abone olmamı istedi. Maddi durumum müsait değildi. Kısa süreli abone oldum. Yarı parasını ben vereyim, tutturulması gereken hedef var dedi. Sohbet hocalarından Z.Ç defalarca Bank Asya’ya para yatırmamızı söyledi. Maddi durumum zayıf dedim. ‘Bunlar devletle barışacak. Siyasi iş düzelecek’ dedi. Böyle şeylerin olacağını bilsem kesinlikle yatırmazdım” şeklinde konuştu.
“ÖNCE KORKTUM SONRA
EK İFADE VERDİM”
Mahkeme Başkanı sanık Halil Fidan’a soruşturma aşamasında duruşmada verdiği şekilde ifade vermeme nedenini sordu. İlk kez Emniyet’e gittiğini, çok korktuğunu söyleyen Fidan, daha sonra Emniyet’te ek ifade verme talebinde bulunduğunu kaydetti. Yapının terör örgütü olduğunu bilmediğini, bilmesi halinde yer almayacağını belirten Fidan, devlete ihanet etmediğini, pişmanlık duyduğunu sözlerine ekledi. Halil Fidan son sözünde çok pişman olduğunu vurguladı.
TOY, ÖZBAY, ARABACI, BERAAT ETTİ
Hakkındaki dijital materyal inceleme raporunda suç teşkil edecek unsur bulunamayan ve hakkında gizli tanık Albatros’un beyanı dışında delil olmayan Yasin Toy, “Sayın Savcının görüşüne katılıyorum. Önceki ifademi tekrarlarım. Mesleğe girerken örgütten referans almadım” dedi. Mahkeme heyeti Toy’un beraatına hükmetti. Dijital materyallerinde örgütsel haberleşme programı kakao talk tespit edilen Murat Özbay, programı kullanmadığını, internette gezerken bir uzantı sonucu programa rastlanıldığını söyledi. Dijital raporda yer bulan Aktif Haber sitesi ile ilgili savunmasında Özbay şunları söyledi: “Bu siteye de bilinçli girmedim. Bank Asya’da hesabım yok. Siteye girilmiş gibi görülüyor. Bilinçli ve kasıtlı bir giriş yok. Reklam uzantısıdır, kullanmadım.” Özbay, devlete ihanet etmesinin mümkün olmadığını, herhangi bir şebeke içinde bulunmadığını söyledi. Murat Özbay’ın beraatına karar verildi. Duruşmaya katılmayan Gürkan Arabacı’nın avukatına müvekkili adına son sözü soruldu. Avukatı Arabacı’nın beraatını, mahkemenin aksi takdirde olması halinde lehine hükümlerin uygulanmasını talep etti. Gürkan Arabacı’nın da beraatına karar verildi.
ÜRHAN’IN DURUŞMASINDA
2 TANIK DİNLENİLDİ
Mahkeme, sanık Mustafa Ürhan’ın beraatına hükmetti. Ürhan’ın duruşmasında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı ile İ.C ve U.M tanık olarak dinlenildi. Sanığın hakkında örgütün gardiyanlar yapılanmasında yer aldığı ve “4” derecelendirmesine tabi tutulduğu iddiası sorulan tanık İ.C, “Şahıs hakkında hiçbir bilgim yok. Bu şahsı hiçbir dönem görmedim. Emirdağ ilçesinde önce öğretim görevlisiydim daha önce de bankacı. Emlak işi yapıyorum. U.M adlı şahsı tanırım. Yurtlardan sorumlu olarak bilirim. Küçük bir ilçe olduğundan U.M’yi tanımayan yoktur. Örgütün ilçe imamı olduğunu medyadan okudum, ben bilmiyorum. Sanık ev bulmaya çalıştığım birkaç kişiden biri değil” dedi. Hakkında örgütün Emirdağ İlçe İmamı olduğu iddiası bulunan ve bu iddiayı kabul eden U.M, sanık Mustafa Ürhan’ı tanımadığını dile getirdi. Ürhan son sözünde beraatını talep etti.
TEKMAN’IN DOSYASINA
YETKİSİZLİK KARARI
Duruşması Temmuz ayına ertelenen Yücel Yıldız’ın hakkında; Örgütle müzahir Mahir Çalışanlar Derneği ile Kimse Yok Mu Derneğine üyelik, Cihan Medya A.Ş ve Sürat Kargo gibi örgüte bağlı şirketlerde çalışma kaydı, örgüt elebaşının talimatından sonra Bank Asya’ya katılım hesabı açtırması, gizli şifreli haberleşme programı bylock kullandığı yönünde iddialar var. Yıldız’ın bylock programına ilk 14 Şubat 2015 tarihinde bağlandığı, son bağlantı tarihinin ise 2 Nisan 2016 olduğu tespiti var. İddianamesinin eline 2,5 ay önce ulaştığını, 10 aydır tutuklu bulunduğunu belirten sanık Yıldız’ın BTK’dan HTS kayıtları istenecek. Tutuklanmadan önce kasiyerlik yaptığını söyleyen Kevser Tekman’ın örgütsel haberleşme programını ağırlıklı olarak İzmir’de kullandığı gerekçesiyle mahkeme hakkında yetkisizliğe hükmetti. Tutukluluk hali devam eden Tekman’ın yargılaması İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek.
SANIK SOHBET HOCASI DEĞİLİM
DEDİ, TANIK AKSİNİ SÖYLEDİ
Kamudan ihraç edildiği öğrenilen Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmeni Hüseyin Günay’ın örgütle bağlantılı Aktif Eğitim-Sen’e üyelik, Bank Asya’ya talimat üzerine katılım hesabı açtırması, bir kasım tanık beyanlarına göre sözde sohbet toplantılarında “Avukatlar Grubuna” hocalık yaptığı iddiaları bulunuyor. Özel bir elektrik şirketindeki sorun nedeniyle şirket Avukatı H.A. ile tanışıp samimi olduğunu anlatan Hüseyin Günay, H.A’nın kendisini bürosuna davet ettiğini, birkaç kişi ile birlikte burada çay içtiklerini kaydetti. İlahiyatçı olarak İslam Hukukuna yönelik bilgi sahibi olduğunu söyleyen Günay, H.A ile medeni hukuk ve şerri hukuk konularında karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. “Sohbet hocalığı yapmadım” diyen Günay’ın duruşmasında SEGBİS bağlantısı ile hükümlü tanık H.A dinlenildi. Emniyet aşamasında verdiği beyanını doğrulayan H.A şöyle konuştu: “Sanık 2012’li yıllarda ya da geriye dönük olarak sohbet hocamızdı. Avukatlar Grubunun sohbet hocalığını yaptı. Kaç kez geldiğini bilmiyorum. Burs, zekât, himmet istemedi. Toplantılarda cüz takibi yapılır, Fetullah Gülen’den pasajlar okunurdu diye hatırlıyorum.” Tutuklu tanık N.A, TEM Şube’de verdiği ifadeyi reddetti. Emniyet ifadesinin etki ve baskı altında verdiğini iddia eden N.A, sanığı Din Kültürü Öğretmeni olarak tanırım” dedi. Duruşmada hazır edilemediği öğrenilen tanık M.F’nin dinlenilmesinden vazgeçildi. Günay’ın duruşması Mayıs ayı sonunda görülecek.
“BYLOCKU MERAKTAN İNDİRDİM”
Suç işlemediğini belirterek etkin pişmanlıktan yararlanmayacağını dile getiren öğretmenlik görevinden ihraç sanık Ahmet Turan’a mahkeme 7 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. Turan’ın örgütle bağlantılı Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneğine üyelik, askeri okullara öğrenci hazırlayan “doktor” unvanı ile yapıda yer aldığı, bin 896 kez giriş yaptığı tespit edilen bylock programında ki mesajlarda “Whatsapp’tan ara bazen eagleden mesaj gitmiyor” “Bylock, eagle açın. Arada bana kendinizi hatırlatın abi” bir diğer örgütsel gizli şifreli haberleşme programı eagle kullanıldığı intibahı oluşturduğu öğrenildi. Duruşmada bylock mesaj içeriklerinden okunan örneklerde “Bölge de sahiplenme yok, fedakârlık yok. Nesil boş” “Bölge abisi dedik adama ulaşamıyoruz yazık” “595120 eagle ekleyebilir misiniz?” ifadeleri bulunuyor. Bylock programını teknolojiye olan merakı doğrultusunda kendisinin indirdiğini ancak kullanmadığını söyleyen Turan, “Bylock indirdim ama kullanmadım. Gizli bir program olduğunu 15 Temmuz’dan sonra öğrendim. Okunan mesaj içerikleri beni şok etti. Hem kendime hem de eşime programı indirmiştim” dedi.
“BEN TERÖRİST DEĞİLİM”
Ahmet Turan, 2013 yılında çalıştığı özel kurumun maaşını Bank Asya’dan aldığını, talimatla bankaya para yatırmadığını ileri sürdü. Turan, “Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneği’nde ve Bilgi Evlerinde Belediye desteğiyle görev yaptım. Bilgi evleri fakir öğrencilerin geldiği bir etüt merkeziydi. Bilgi Evi’nde Rehber Öğretmen olarak çalıştım. Kesinlikle terör örgütü üyeliğini kabul etmiyorum. Sadece mesleğimi yaptım. 13 aydır tutuklu ve mağdurum” diye konuştu. Turan’ın hakkında ki tanık Y.K’nın talimatla alınan beyanında sanığın “Zafer” kod adını kullandığı, Bilgi Evinde Fetullah Gülen’in kitap ve risalelerini öğrencilere tavsiye ederek ortaokul öğrencileriyle ilgilendiği, üniversite döneminde örgüt evlerinde kaldığı, terörist başından “Hoca Efendi” diye söz ettiği şeklinde ifadeleri var. Etkin pişmanlıkta bulunan ve hakkında soruşturma yürütülen tanık M.G Emniyet ifadesinin sanık hakkındaki kısmını reddettiğini söyledi. Bir diğer tanık H.U sanığa bylock yüklemediğini ifade etti. Turan karar öncesi sorulan son sözünde, “Su işlemediğim için etkin pişmanlığı kabul etmiyorum. Ben terörist değilim” dedi.
SARITAŞ’A 1 YIL 8 AY 18 GÜN CEZA
Karar duruşmasında beraat eden sanık Aydın Kaya hakkında İ.C tanık olarak dinlenildi. Tanık İ.C, sanık Kaya hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti. Kaya’ya ait dijital materyallerde suç unsuru olmadığına dair bilirkişi raporu bulunuyor. Kaya son sözünde “Takdir mahkeme heyetinindir” dedi. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan sanık Hüseyin Sarıtaş’ın “Necip” kod adlı N.Y’yi, “Okan” kod adlı B.K’yı, “Rıdvan” kod adlı C.B’yi tespit ettiği öğrenilen Sarıtaş, devletinin yanında olduğunu, pişmanlık duyduğunu ifade etti. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Sarıtaş’a mahkeme 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası verdi.
GÖK’E 6 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Öğleden sonra görülen duruşmalarda örgütün jandarma yapılanmasında bulunduğu iddiasıyla yargılanan sanık Hakan Gök’ün duruşmasında AKÜ Tıp Fakültesinde Kardiyoloji Uzmanı iken görevden ihraç edilen Dr. Ö.A tanık olarak dinlenildi. Soruşturma aşamasındaki beyanını doğrulayan Ö.A, örgütün jandarma İl İmamı “Hikmet” kod adlı Ahmet Âşık’ın kendisine power me adlı bir programdan bahsettiğini, telefonunda bu programın 15 gün kadar kaldığını, Âşık’ın talimatıyla sanık Hakan Gök, Ş.Y, M.A, N.O ile zaman zaman bir araya gelerek bu kişilere örgütsel bağlamda “mahrem imamlık” yaptığını yönündeki ifadesini duruşmada tekrarladı. Ahmet Âşık’ın dini sohbet yapmaları yönünde talimat verdiğini anlatan tanık Ö.A sorumlu olduğu kişilerin talimat doğrultusunda M.Y’ye devrettiğini, sanık Hakan Gök’ü sanığın evinde Ahmet Âşık’ın tanıştırdığını sözlerine ekledi. Tanık Ö.A’yı tanımadığını iddia eden sanık Hakan Gök, suçsuz olduğunu hakkındaki iddiaları kabul etmediğini söyledi. Gök’e 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
ŞAHİN’E 6 YIL 3 AY CEZA
Karar öncesi son sözü sorulan ihraç öğretmen Mehmet Anıl Şahin, “Ömrüm boyunca devletim için çalıştım. Örgütle hiç bağım olmadı. Adaletin tecelli edeceğine inanıyorum” dedi. Şahin’e 6 yıl 3 ay ceza verildi. Tutukluluk hali devam eden şoför sanık Onur Doğan ile polislikten ihraç edilen Mustafa Barış’ın duruşmaları Mayıs ve Temmuz aylarında görülecek. Doğan ve Barış’ın tutukluluk halleri sürüyor. Eşi Cemil Er ile birlikte uzun süredir kendisinden haber alınamayan ve yargılaması tutuksuz devam eden Ayşegül Er hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bayan Er’in duruşması Temmuz ayında görülecek.
“HER ŞEYİ FİRARDAKİ
AĞABEYİM YAPTI”
Firardaki ağabeyi Osman Ayçiçek ile birlikte esnaflık yaptığı öğrenilen kapatılan Yakamoz Market çalışanı sanık İsmail Ayçiçek’in tutukluluk hali sürüyor. Sanığın duruşması Temmuz ayında görülecek. Ayçiçek, bylock yüklü telefon hattını ve ağırlıklı örgütsel paylaşımların yer aldığı sosyal medya hesabını firardaki ağabeyi Osman Ayçiçek’le birlikte ortak kullandıklarını ileri sürdü. Ayçiçek, “Yurt dışı çıkışları gezi amaçlıydı. Nepal ve Fas’a ağabeyimin ayarlaması ile tatil amaçlı gittim. Panik atak hastasıyım, anti sosyal yapım var. Ağabeyim otellerde tatil yapmamı sağladı” dedi. Sanığın adına açılmış facebook hesabında örgütsel videolar ve paylaşımları dikkat çekerken “Öcalan’ın sabrı taşarsa vay haline” “İçiniz rahat etti mi arkadaşlar kına yakın” “Şeytanın bile aklına gelmez bunlar. Yakında şeytan istifa eder” “Hoca efendinin bedduası dua gibi. Karşılıklı yemin” paylaşımlarından kesitler okundu. Ayçiçek’in duruşmasında tutuksuz tanıklar H.B ile A.C dinlenildi. H.B sanığın ağabeyi Osman Ayçiçek’in kendisine her ay Bosna Hersek’e 150 bin dolar gönderdiklerini söyleyerek keseceği kurbanı talep ettiğini aktardı. Her iki tanık sanığı ağabeyini bildiklerini, sanık İsmail Ayçiçek hakkında bilgi sahibi olmadıklarını beyan etti. Öte yandan sanık İsmail Ayçiçek, askerde iken doğan oğlunun ismini ağabeyi tarafından “Fetullah” konduğunu, yapının örgüte dönüşmesi sonrası oğlunun ismini değiştirerek tepki gösterdiğini ağabeyi ile tartıştığını sözlerine ekledi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti