Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Finansman Ne Demek? Finansman Nedir?

Yatırım ve giderlere ilişkin mali boyutlar ile ilgili bir terim olan finansman ne demek? Finansman nedir?

Yatırım ve giderlere ilişkin

Finans sözcüğü, günlük hayatın hemen her kademesinde kendini gösterir. Finans, genel itibarıyla para, sermaye varlıkları ve para birimi odağındaki çalışma ve disipline denir. Para ve bağlantılı kaynaklara dair bu önemli terim, tarihin tüm bölümlerinde gelişmişlik ve tersi toplumlara dair bir etmen oldu aynı zamanda.

 

Üniversitelerde okutulan, akademik çalışmalara konu olan finans, ‘kaynaklar’ noktasında da apayrı başlıklar içerir. Bu noktada öne çıkan terim ise şüphesiz finansman. Peki finansman ne demek? En anlaşılır şekliyle finansman nedir? İşte yanıtlar.

 

Finansman ne demek?

 

Finansman ekonomik gidişatın olumsuz seyirde ilerlediği ülkelerde daha sık tartışılan bir konuya dönüşür. Aynı zamanda bankacılık regülasyonları gibi alanlara dair bazı sorunlar ya da eksiklikler de finansman ve erişiminde güçlük konularını ortaya çıkarabilir.

 

Finansmana kolay erişim, belli parametrelerin sağlandığı, sağlıklı ekonomilerde büyümeyi teşvik eder, yatırım ve istihdama katkı sağlar. Finansman ne demek sorusu bu açıdan önem taşır.

 

Finansman işletme ve bireysel (şahıs) giderleri ile ilgili gereksinim duyulan paranın (fonların) uygun koşullar altında sağlanmasını tanımlayan bir terimdir. Etkin bir şekilde kullanımına dair karar ve süreçler de finansman tanımının içerisindedir. Dolayısıyla finansmanın kapsadığı alan kişiler, kurumlar ve kuruluşlar şeklinde özetlenebilir.

Finansmanda hem fonların sunulması hem de gelir ve kazançların ileriye dönük hedefler (karlılık, büyüme, vb) doğrultusunda kullanımını esas alır.

 

Bu aşamada harcama noktasında yararlanılan paraya sermaye, kaynak, fon gibi isimler verildiğini de belirtelim. Her üç terimin de aynı anlama geldiğinin altını çizelim. Bununla birlikte fon, daha kurumsal bir terim olmakta, kaynak kamusal alanda daha sık tercih edilmekte, sermaye ise işletmeler nezdinde kullanılmakta.

 

Finansman nedir?

 

Finansman nedir sorusunu yönelik yanıtı daha akademik türde incelersek para (kaynak) bulma ile ilgili finansal yönetim yönüne finansman diyoruz. Peki neden işletme, kamu kurumları ve kuruluşlar finansman gereksinim duyar?

Çünkü üretim, satış, yatırım, stoklama, personel gideri gibi kalemler vardır ve bunların sorunsuz yürütülebilmesi durumunda finansmana gereksinim gündeme gelebilir.

 

Finansman kaynakları maddelere ayrılabilir. Örneğin kamu finansmanı dış borçlanma, emisyonlar, menkul kıymet ihracı, vb. şeklinde sağlanabilir.

Kuruluşlar veya işletmeler ise genellikle ilgili kaynakları banka kredileri ile elde eder.

Finansmanda birincil kaynakları banka kredileri olan işletmelere bu doğrultuda kimi bankalar tarafından özelleştirilmiş çözümler de sunulur.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti