Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem

FİNLANDİYA USULÜ ORMANLARIMIZI YANGINLARINA KARŞI KORUYALIM/ İsmail ÖZDİLEK

Ön Bilgi:
Mart 1998 yılında Sandıklı Akharım bulunan Örengel Göleti bölgesinde 28.800 fidan dikimiyle GÜRDAL TOSUN HATIRA ORMANINI gerçekleştirdim. Aradan geçen 22 yıl içerisinde ağaçlar boyumu aştı.
Bu çalışmamın mali kaynağını sanatçılarımız Yılmaz Erdoğan ve Beyaz’ın Oruçoğlu Termal de yaptıkları gösterilerinde elde edilen 8.500 TL. İle dönemin Afyon Valisi Sayın Ahmet Özyurt’un destekleriyle gerçekleştirdim.
Benim ormanım, çay pişirmeye çalışan çoban yüzünden yangın tehlikesi de atlattı.
Görevim esnasında da TEMA üyesi idim.
Askerlik hayatımın her safhasında bulunduğum bölgelerin ağaçlandırılmasına katkıda bulundum. Polatlı Topçu Okulunun Sakarya nehri yakınındaki Topçu Atış Alanı olan acıkır bölgesinde tabur Komutanlığı yaptım.
Atışa gelen bütün kursiyerlere Sakarya Nehri kenarlarına ve bölgesine ağaçlar diktirdim. Bugüne kadar 250.000 adet üstünde ağaç diktirdiğimi tahmin ediyorum.

 

SON ORMAN YANGIN FACİASI
Bu yangınlarda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize ve içlerinde bulunan hemşerimiz Yaşar İlbaş ve arkadaşı Erdal Tokva’ ya Allahtan rahmet, evini, hayvanını, canlarını ve mallarını yitiren insanlarımıza da sabır ve güç diliyorum.
Manavgat Çolaklı da bulunan evimden tam karşımızdaki tepelerde başlayan orman yangını civarındaki evleri de yakarak Manavgat’a doğru ilerledi ve kaygı ile izledik.
O bölgede Manavgat – Akseki arasındaki 30km.x 50km. Güzelim ormanlık alan yandı. İnsanımız, bu yangında can ve mal kaybı ile perişan oldu.
Bu yazımı yukarıda bahsettiğim çalışmalarımın sonucunda elde ettiğim değerlendirmeyi sizlere de anlatmaya kendimi mecbur hissettim.
26-27-28 Temmuz 2021 tarihinde üç günlük yangın ile Türkiye genelinde 21 şehirde toplam 98 yangın çıktı ve halen bu yangınlardan ancak 88 adedi kontrol altına alındı.
Ülkemizin nerede ise her köşesinde çıkan, gece ve gündüz devam eden orman yangınlarını söndürmeye 45 helikopter ve 7 uçak katıldı.
2018-2019-2020- 2021 tarihlerinde 6813 sayılı Orman Kanunu esaslarına göre çıkan ek yasalar ile günümüzde çıkan orman yangınlarını önleyemedik.
Ormanlarımızı yangın ve sabotajlardan koruyamayan yasaları bir tarafa bırakıp etrafımıza bakalım.
AVRUPA DA UYGULAMALAR.
Ülkelerdeki yangın söndürme uçakları:
İspanya: 74 adet (17 adedi kendisinin, 57 adet kiralık), İtalya: 88 adet (19 adet kendisinin 79 adet kiralık), Kanada: 136 adet, Amerika: 1000 adet (90.000 litre su taşıyan 747- 400 model Boeing uçakları), Hırvatistan: 8 adet, Fas: 3 adet yangın söndürme uçağı vardır.
Ülkemizdeki orman yangınlarını söndürmeye 45 helikopter ve 7 uçak katıldı.
İstanbul Anadolu Kavağında bulunan Anadolu Fenerine gittiğimizde 3. Boğaz Köprüsüne yol yapımı için binlerce ağacın kesildiğini gördük.
Ama İtalya’da karayolu ile Milano’ya giderken geçtiğimiz ormanlık alanlarda ağaçlar kesilmeden yapılan tünellerden de geçtik.
Ağaç dikmek marifet değildir. Ona sahip çıkmak ve onu korumak önemlidir. Ben de Akharım’daki ormanımı nasıl korurum diyerek yurt içi ve yurt dışında koruma ile ilgili araştırmalar yaptım.
Sadece ormanımı korumak maksadıyla müracaat etsem bile bürokrasiyi aşamayacağımı gördüm.
Dünyada orman alanlarına sahip çıkma konusunda yaptığım araştırmalarda, vatandaşları sayesinde ormanına sahip çıkan Finlandiya örneği hoşuma gitti.
FİNLANDİYA ORMANLARI
Finlandiya da ormanlık alanların %92 si vatandaşlarına aittir. Geriye kalan %8 ise devlete aittir.
İlgili bakanlık, ülkesinin tüm ormanlık alanlarını bir plan dâhilinde merkezi bir bölgeden yönetmekte, gözlem ve kontrollerini de sık sık yapmaktadır.
Finlandiya vatandaşı, kendisinin önereceği veya daha önce tespit edilen bölgelerdeki ormanlık alanlarını, 49 yıllığına kiralama talebinde bulunabilir.
Ormanlık alanı kiralamak isteyen vatandaşına konunun uzmanları tarafından her türlü bilgi ve teknik destek verilmektedir.
Bu destek, ormanlık alana dikilecek fidanlar, koruma esasları, sulama, üretim desteği dâhil her türlü mali desteği de belirli bir süresi ödemesiz olarak verilmektedir.
Önceden bir plan dâhilinde, bölgede olabilecek yangın ve doğal afetlere karşı öncelikli tedbirler alınmadan, geniş yollar ve hendeklerle alt yapı çalışmaları hazırlanmadan ağaç dikim alanları kiraya verilmemektedir.
Finlandiya vatandaşı, bölgesindeki teknik personellerin nezaretinde ağaç kesimi ve dikimi faaliyetlerini yapar.
Bölgesinde kendisinin de ortağı olduğu fabrikalarda ağaçlarının işletme ve ihracından da maddi olarak istifa etmektedir.
Burada devlet, gerçekçi bir uygulama ile ormanlık alanlarını vatandaşı vasıtası ile korumakta ve onların sahip olduğu ürünlerini satarak veya işlemesine katkıda bulunarak para kazanmasına destek olmaktadır.
Devlet; ormandan elini çekmelidir.
Türkiye de, Finlandiya örneğinde olduğu gibi ilim ve fennin ışığı altında ve bir plan dâhilinde bizim ormanlarımızda içerisine herhangi bir bina ve tesis yapımına müsaade etmeden bölge vatandaşlarına sağlam sözleşme ve sık sık denetlemelerle vatandaşlarımıza 49 yıllığına kiralanmalıdır.

 

SONUÇ:

 

Dünya iklimi değişmiştir. Her türlü yangınlar ve sel felaketlerine hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Bununla ilgili olarak;
– Türk Hava Kurumu, Hava Kuvvetlerine devir edilmelidir.
– Yurt içindeki Orman Müdürlükleri teknik donanımlarla takviye edilmelidir.
– Her yıl ihalelerle yangın söndürme uçağı alımına son verilip daimi kadrolar kullanılmalıdır.
– Yangına süratle müdahale etmek için Bölgesel yangın söndürme uçakları mahalli idarelerle koordineli bir şekilde ön planlama çalışmaları dâhilinde kullanılmalıdır.
– Orman yangınlarına karşı ORMAN-AFAD teşkilatları kurulmalıdır.
– Mahalli idarenin uçakları en yakın meydanlarda bulundurulmalı ve su ikmal noktaları da belirlenmelidir.
– Orman bölgesi gelişen drone uçakları ile havadan daima gece ve gündüz kontrol altında bulundurulmalı ve ateş erkenden söndürülmelidir.
– Ormanlık alanlarda yaşayan insanlarımız sık sık yangın eğitimine karşı eğitilmeli ve provalar yapılmalıdır.
– Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahalli idarelerin ilgi alanına giren her türlü yerleşim, ulaşım ve toplumsal yaşamı etkileyecek projelere karışmamalıdır.
– Devlet, ormanlık alanlarını Finlandiya örnek alınarak vatandaşlarına belirli esaslar dâhilinde 49 yıllığına kiralamalıdır.
Kuranı Kerim’in Bakara suresi 44 ayeti diyor ki; Kitap okuyorsunuz niçin aklınızı kullanmıyorsunuz, der. Ben de merak ediyorum. Niçin aklımızı kullanamıyoruz?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER