Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

FİRG VADİSİ VE AFYON -1915 DRAMATİK BELGESEL FİLM PROJESİ VE SEMPOZYUMU / İsmail Özdilek

Tarih: 02 Temmuz 2014
1915 Çanakkale Harbinde, ilk defa Avustralya’nın AE2 Denizaltısı Marmara Denizine geçer ve bir gemimizi yaralar.
Yüzbaşı Ali Rıza Komutasındaki Sultanhisar Torpidobotu, AE2 Denizaltısını periskobundan yaralar ve denizaltı komutanı Yüzbaşı Stoker dâhil 32 kişilik mürettebatı esir edilir.
AE2 mürettebatı, esaret hayatını 4 yıl Afyon Kalesi civarında kendilerine verilen evlerde geçirirler.
Yol olmayınca ve yollar da eşkıyalarla dolu olduğu için esirlerin kaçma lüksü yoktur. Bunlara Avusturya elçiliği destek olur.
Bu esirlere ilaveten, Çanakkale Harbi, 1nci ve 2nci Kanal Harekâtı, Gazze ve Kut Muharebeleri ile Doğu da Rusya ile muharebeler de ele geçirilen ve İngiltere yanında savaşa katılan Hindistan esirlerinin toplamı 1850 kişi Afyonumuz da 4 yıl esaret hayatı yaşarlar.
Afyonumuzu, uluslararası tanıtımına katkıda bulunmak maksadıyla iki yıl Afyon da kalan esirlerle ilgili belgeler üzerinde iki yıl çalıştım ve üç günlük bir SEMPOZYUM hazırladım. Bu programda Frig Vadisi gezisi de vardı.
Bu sempozyuma, İngiltere, Fransa, Avustralya, Rusya ve Hindistan büyükelçileri, o ülkelerin tarihçilerini, basını ve Afyonumuzda esarette kalanların çocuk ve torunları davet edilecekti.
Hazırladığım AFYON-1915 adlı sinema film proje çalışmalarıma, İngiltere’den yapımcı, İstanbul’dan yapım heyeti, mekân çalışmalarıma destek vermek üzere sinemamızın duayeni Safa Önal ağabeyimizle Çavuşbaş ve Ulucami etrafında mekân ve çekim açıları için çalışmalar yaptık.
Projemiz kabul görse idi, 30 dakikalık Dramatik Belgesel Film projesi yanında esirlerin yaşadıkları birkaç evi müze yapıp her yıl Çanakkale de yapılan Anzak günü gibi Afyon da uluslararası anma gün yapacaktık.
Projemi Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban ve ATSO Başkanı Hüsnü Serteser destekledi, fakat Afyon Valimiz Mustafa Tutulmaz, mali yetersizlik diyerek, desteklemedi.
Bu projemi, ileride gerçekleştirmek isteyenler ‘Afyonkarahisar 1nci İktisat Kongresi Yapılmalıdır‘ adlı kitabımdan istifade ederek gerçekleştirebilirler.
Sonuç olarak, AFYON-1915 sempozyum ve dramatik belgesel film projem gerçekleşse idi, FRİG VADİSİ çalışmalarına ve uluslararası tanıtımına büyük katkıda bulunmuş olacaktık.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER