Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

FISK NEDİR, KİMLERE FASIK DENİR?

İnanç bakımından insanlar içerisinde Müşrik, kâfir ve münafıkların dışında bir de fâsık tipler vardır.
Fısk ve Fasık; lügatte: İsyan; Allah(c.c)’ın emrini terk etmek; hak yoldan çıkmak manalarına gelir. Istılahta: Kelime-i şehadeti söylemiş, itikat etmiş, fakat amel etmemiş kişidir
“Allah(c.c)’ı unutan, bu yüzden Allah(c.c)’ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar gerçekten yoldan çıkmışlardır-fasıktırlar-.”(Haşr, 59/19)
Burada “Allah(c.c)’ı unutmak” tan maksadın, Allah(c.c)’ın kulu olduğu bilincinden yoksunluk ve O’na karşı kulluk borcunu umursamama olduğu anlaşılmaktadır. Tevbe, 9/67 ayetinde aynı fiil kullanılarak münafıkların Allah(c.c)’ı umursamadıkları, Allah(c.c)’ın da onları kendi hallerine bıraktığı yani O’nun inayetine layık görülmedikleri ve kendi tercihlerinin sorumluluğuyla baş başa kaldıkları belirtilmiştir. Burada “Allah(c.c)’ı unutma” nın yaptırımı ve sonucu “Allah(c.c)’ın da onlara kendilerini unutturması” şeklinde ifade edilmiştir ki bu, Allah(c.c) bilincine sahip olmayan kişinin kamil manada insan olma şuurunun da zayıflayacağı anlamına gelir. Bir başka anlatımla etrafını kuşatan bunca kanıta ve kendisine verilen akıl nimetine rağmen Allah(c.c)’ı unutan, O’na kul olma idraki içinde olmayan kişi gerçek anlamda kendine yabancılaşmaya dolayısıyla hayatını boşa geçirmeye mahkumdur. İnsanın ömür nimetini bu şekilde heder etmesi ise karşılıksız kalmayacak –bu dünyadakinden farklı olarak- ahirette, sorumluluğunun idraki içinde davrananlardan tam olarak ayırt edilip hak ettiği muameleyi görecektir.
“…Kim, Allah(c.c)’ın indirdiği ile hükmetmezse, işte onlar fasıkların ta kendileridir.”(Maide, 5/47)
Âyette geçen “fâsık”, “Allah’ın emirlerini yerine getirmeyen ve Allah’a isyan eden, doğru yoldan sapan kimse” anlamında olup Kur’ân-ı Kerîm’de küfür, masiyet, kötülük işleyen, yalan söyleyen kişi mânasına da kullanılmıştır. (Feyz’ül Furkan Bakara 26. Ayetin açıklamasından)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER