Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

FRANSIZ GAZETECİ MARCEL SAUVAGE’IN NOTLARINDAN ŞEHRİMİZ

Marcel Sauvage (1895-1988) Fransız gazeteci ve romancısıdır. 1935 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye’de bir seyahate çıkarak toplam 23 bölümden oluşan kapsamlı yazılar yazar ve bu yazılarını çalıştığı L’İntransigeant gazetesinde yayınlar.
Ülkemizdeki yolculuğu Edirne’de başlar. İstanbul, Ankara, Kayseri, Sivas, Samsun, Adana, Konya, Afyonkarahisar ve İzmir’den geçer. O günlerde ünlü gazetecinin günlük gazetede yayımlanan raporunda, genç Türk cumhuriyetinin Avrupa’ya gösterdiği ilgi ve hayranlığı anlatır. Çok hızlı bir şekilde yapılan devrimlerin,1935 yılı itibariyle henüz tam anlamıyla tamamlanamamış olsa bile ortaya çıkardığı enerjinin çok olumlu olduğunu yazar.
12 Ağustos 1935 tarihinde L’Intransigeant gazetesinde yayınlanan yazı dizisinin XIV. Bölümünde “Afyonkarahisar” başlığı altında şehrimizden kısaca bahseder. Yazıda anlattıklarına göre, trenle istasyona girerken uyumakta olan Marcel Sauvage’yi birisi sarsarak uyandırır. Bundan sonrasını Sauvage’nin kendisinden dinleyelim:
“Çok güzel bir Ay ışığı altında ve yeşil bitkilerin bulunduğu tarlalar arasından geçen tren yavaşladı. Şehir, Ay ışığı altında aniden düz ve sert bir şekilde yükselen koyu renkli bir kayanın dibinde, uzun ve soluk olarak görünen minarelerin arasında uyuyordu.
– Afyonkarahisar…
Afyonkarahisar, İstanbul ve Ankara hatları arasında İzmir ya da Adana yönündeki kavşak noktasında bulunur. Haşhaş ekiminin merkezidir. Çevredeki tüm köylerde, baharın sonunda çiçekler solgunlaştığında, köylüler büyüleyici suyu içeren şişmiş kapsülleri çizerler. Afyon bu kesiklerden gözyaşı gibi akar. Sonra hepsi toplanarak yoğrulur. Hamur haline getirilen ve bazalt kayalarla aynı renkteki binlerce kilo Afyon, eşeklerin sırtında bu şehre getirilir.”
Marcel Sauvage, Afyonkarahisar’da biraz daha kalmak arzusunda olduğunu, ancak treni hareket edeceği için hemen binmek zorunda kaldığını anlatır. Kompartımanına döndüğünde Afyonkarahisar’ın hala takıntılı bir şekilde aklında kaldığını ve uykusunun önüne geçtiğini yazar. Hareket eden trenle birlikte Afyonkarahisar’dan ayrılır.

 

Dip Notlar:
Marcel Sauvage, “XIV – Le Château noir de l’opium” L’Intransigeant gazetesi, 12 Août 1935, Lundi, Paris, Sayfa1,2

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER